Hår

Ultimativ guide til permanente krøller: Alt du bør vide

Drømmer du om smukke fyldige krøller i dit hår, som du ikke skal bruge masser af tid på at kreere hver eneste morgen?

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

permanente krøller

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Du har flere mulighed for at få de eftertragtede permanente krøller i dit hår, end du nok går og tror.

For man behøver heldigvis ikke være født med krøller, for at få dem.

Læs med her i vores guide, hvor vi for fortæller dig alt om dine muligheder for at få varige permanente krøller i håret.

Vi kigger også på, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du gerne vil bevare de permanente krøller så længe som muligt og i den bedst mulige udgave.

Hvad er permanente krøller?

Permanente krøller er en behandling at håret der ved hjælp af varme eller en kemisk proces, giver dig krøllet hår.

Dine krøller forsvinder altså ikke lige med det samme. Heller ikke selv om du vasker håret. Langt de fleste permanente krøller skal faktisk vokse ud af håret igen.

Men permanente krøller holder ikke deres oprindelige form og facon, uden en del pleje, der er målrettet det krøllede hår.

Det betyder, at du skal tænke anderledes end du er vant til, når det gælder optimal pleje og behandling af dine nye krøller, for at holde dem smukke og velplejede.

Permanente krøller vs. krøller med krøllejern

Man kan ikke sammenligne dine krøller, som du selv laver med et krøllejern med de permanente krøller, som frisøren laver i dit hår.

De selvlavede krøller med krøllejernet holder en enkelt dag – hvis du er heldig, hvorimod de permanente krøller bliver i håret, indtil dit eget hår vokser ud.

Er du glad for krøller i dit hår, men ked af at bruge uforholdsmæssig lang tid på dine krøller hver eneste dag, kan du i stedet få lavet permanente krøller.

3 typer af permanente krøller

Der findes tre forskellige metoder til at lave permanente krøller i håret:

 • Koldpermanente krøller
 • Digital permanente krøller (varmepermanent)
 • Hjemmelavede krøller

Du kan få lavet permanente krøller hos frisøren eller du kan væge at kaste dig ud i et gør det selv projekt i form at et kit til hjemmepermanent.

Akkurat som du ser det med hårfarve.

Lader du frisøren stå for dine krøller, så tag en snak med vedkommende om, hvilken metoder er bedst egnet til dit hårtype.

Vælger du en hjemmepermanent, bør du i det mindste have en hjælper hos dig. Det kan være super svært at rulle nakkehåret flot op på egen hånd.

Koldpermanente krøller

Dette er en proces, hvor håret vædes ind i en basisk væske. Herefter rulles det op på spoler og resultatet er oftest forholdsvist små og faste krøller.

Opløsningen på den væske der bruges til en koldpermanent afgøres primært af hårets tilstand og sekundært af din hårtype.

For det meste opererer frisøren med følgende skala:

 • 0 = Svært medtaget hår
 • 1 = Normalt hår der ikke tidligere har været permanentet eller afbleget
 • 2 = Farvet eller afbleget hår
 • 3 = Lysnet eller porøst hår

Er dit hår svært medtaget – altså en 0 på skalaen, fraråder de fleste frisører, at du får lavet permanente krøller i håret.

Koldpermanente krøller tager omkring et par timer at få lavet hos frisøren og giver håret tydelige og faste små krøller.

Digital permanente krøller (varmepermanent)

Ved digital permanent (også kaldt varmpermanent) giver frisøren først håret først en afslappende behandling, der varer omkring en times tid.

Herefter bruger din frisør varme krøllejern til at lave lette krøller og bølger i håret.

Til slut vikles håret om metalrør med varme, som skal sidde i håret i et par timer.

Hele processen tager omkring fire timer og giver dig store krøller og bølger der næsten til forveksling ligner helt naturlige krøller.

Permanente krøller i eget hjem

Du kan også vælge at klare krøllerne selv, ved hjælp at et kit til hjemmepermanent.

Du kan finde både kits, der giver dig bløde krøller ved hjælp af skånsom væske emulsion og kits der giver dig holdbare og spændstige krøller ved hjælp af skum emulsion.

Hvem kan få lavet permanente krøller?

Førhen var permanent krøller forbeholdt kvinderne og mange af os kan huske tilbage på 1970ernes og 80ernes permanenter, der dengang nærmest ikke kunne blive små nok.

Heldigvis er der sket meget med de permanente behandlinger side dengang og i dag er det muligt at få flotte:

 • Bløde krøller
 • Små krøller
 • Store krøller
 • Spiralkrøller
 • Bølger eller fald

Hårtyper

Inden du får frisøren til at lave permanente lokker i dit hår eller du selv laver dem, skal du kende din hårtype.

Den er nemlig vigtig at lave de rigtige permanente krøller, der passer til din hårtype.

Det er også vigtigt for dig og dine forventninger til din permanente krøller, for der vil være forskel på et krøllet hår, alt efter om dit hår er kort eller langt, fint, tyndt, kraftigt eller tykt.

Ikke alle hårtyper er lige egnede til permanente krøller – det gælder både for kvaliteten af krøllerne og levetiden på dem. Jo mere skadet dit eget hår er, des større er risikoen for, at permanente krøller ikke er egnet i dit hår.

Permanente krøller til kvinder

Desværre kan vi ikke alle være udstyret med et hoved fyldt med lækre og smukke krøller. Heldigvis kan det krøllede look laves laves på et hav af forskellige måder.

Kvinder har alle dage været glade for flotte krøllede lokker, der smyger sig om skuldrene eller sidder koket og sporty i det korte hår.

Det tager bare en eftermiddag hos frisøren, så har du dit nye permanente look klar.

Det kan godt betale sig at tage et billede af den type krøllet, hår du har i tankerne med til din frisør. Så er du sikker på at dine krøllede lokker bliver en sikker succes.

Permanente krøller til mænd

De permanente krøller til mænd bliver stadigt mere populære. Krøller eller fald til mænd giver mere fylde i håret og samtidig mulighed for et nyt, anderledes og moderne look.

Hr du virkelig lyst til at prøve de permanente krøller af i din favorit frisure, skal du være opmærksom på, at din dine krøller måske skal opfriskes oftere end du lige regner med.

Det gør sig især gældende, hvis du har forholdsvist kort hår, der ofte skal studses eller klippes for at se lækkert ud. Det betyder nemlig at dine krøllede lokker forsvinder hurtigere.

Sådan passer du på permanente krøller

For at holde dit nye look flot, kræver de permanente krøller masser af pleje med de rigtige produkter, for et lækkert naturligt look.

Det gælder uanset om du har fået lave permanente spiralkrøller eller permanente store, bløde krøller og fald. Eller om du har fået lavet krøllerne i kort hår eller langt hår.

Her får du de 5 vigtigste elementer i god hårpleje for dit krøllede hår.

 1. Vælg hårprodukter til krøllet hår
 2. Vask ikke håret for ofte
 3. Giv krøllerne masser af fugt
 4. Lad håret lufttørre
 5. Pas på med for megen varme

Hårprodukter til at vedligeholde permanente krøller

Du skal nu vænne dig til, at du faktisk har fået en helt ny hårtype – nemlig krøllet hår. Derfor har du også brug for andre typer hårprodukter, hvis du gerne vil give de smukke krøllede lokker de bedste forudsætninger for et langt og sundt liv på dit hoved.

Her får du et indblik i de 4 hårprodukter, holder dine permanente krøller i god form, så du undgår udtørrede og trist krøller og stedet får smukke krøllede lokker med lækkert hold, bounce og shine.

Krøllecreme

Ingen (som i absolut ingen) med krøller i håret bør undvære den fuldstændig uundværlige krøllecreme.

Krøllecreme er udviklet til alle slags krøller og kan bruges af både kvinder og mænd og i både kort hår og langt hår med krøller.

Man kan måske bedst betegne en god krøllecreme som en perfekt fusion mellem et plejeprodukt og et stylingprodukt til de krøllede lokker.

Den tilfører nemlig de permanente krøller masser af fugt, som den krøllede hårtype nærmest ikke kan få for meget af.

Kram krøllecremen forsigtigt i de tørre eller fugtige krøller og lad håret lufttørre. Er tiden ikke til en lufttørring, så brug din hårtørrer på lav varme – eller endnu bedre på kold luft og med påsat diffuser.

Tør håret med hovedet nedad, så du nærmest løfter håret tørt.

Curl Crush Defining Cream

Curl Crush Defining Cream

Hairlust Curl Crush krøllecreme hjælper dine krøller med at holde formen og holde sig friske.

Shampoo

Du bør skifte din normale shampoo ud med en shampoo til krøllet hår, så du kan pleje dine krøller på bedste vis.

Krøllet hår har nemlig utroligt let ved at blive tørt og har derfor brug for masser af fugt. Også selv om dine permanente krøller er lavet hos frisøren. Fugt giver nemlig masser af volumen og lethed til krøllerne.

Desuden kan det være en super god idé at finde en shampoo til krøller der, udover masser af fugtgivende ingredienser, også har et højt proteinindhold.

Hairlust Curl Crush Shampoo til krøllet hår

Curl Crush Shampoo

Hairlust Curl Crush Shampoo renser krøllerne, uden at ødelægge formen.

De permanente krøller har været igennem en kemisk proces, der slider på håret. Her kan et proteinboost være med til at genopbygge håret og bevare de smukke krøller længere.

En god shampoo til krøller har også anti-frizz egenskaber som nærmest er uundværligt til dine nye krøller, der har lettere ved at kruse. Desuden giver den en god elasticitet til krøllerne, så de har den rette bounce og livlighed, der hører sig de krøllede lokker til.

Husk at du ikke skal vaske hår dagligt, men derimod nøjes med at vaske håret 2- 3 gange om ugen. Det vil få dine permanente krøller til at holde længere og det er meget sundere for både dit hår og din hovedbund.

Balsam

Du bør altid slutte hårvasken af med balsam. Mange tror fejlagtigt, at balsam kun tjener til at gøre håret blødt og føjeligt.

Men det er ikke hele sandheden om balsam.

Balsam lukker for det første for hårets skællag, som hårvask med shampoo har åbnet for. Desuden lægger også et fint lag beskyttelsesfilm om håret, så det ikke er modtageligt for snavs og skidt udefra.

Curl Crush™ Conditioner

Curl Crush Balsam

Hairlust Curl Crush Shampoo renser krøllerne, uden at ødelægge formen.

Beskyttelsen er ikke permanent. Den vaskes ud med næste hårvask, derfor bør balsam være en del af din vaskerutine for håret – hver gang.

En balsam til krøllet har indeholder desuden fugt også plejende ingredienser, der gavner krøllerne uden at virke tyngende i håret, så krøllerne nærmest trækkes ud af håret.

Hårkur

Forkæl de permanente krøller med en fugtgivende hårkur til krøllet hår en eller to gange om ugen. Hårkuren indeholder nemlig meget mere fugt og næring end både din shampoo og balsam gør.

Og husk nu, jo mere fugt du tilfører dine krøllede lokker, des mindre har de tendens til at kruse. Du kan med fordel finde en super egnet leave-in hårkur til det krøllede hår, der kan virke i håret i længere tid.

Curl Crush™ Hair Mask

Curl Crush Hårkur

En hårkur udviklet specielt til dig, der gerne vil pleje dine krøller.

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet svarene på en god håndfuld spørgsmål om permanente krøller her.

Hvad koster permanente krøller?

Prisen på permanente krøller afhænger af flere ting. Har du langt hår eller tykt hår, eller skal du bare have lavet krøller i toppen af håret. Vil du have en koldpermanent eller en varmpermanent. Desuden af priserne forskellige fra frisør til frisør. Det nemmeste er at spørge din frisør.

Hvor lang tid holder permanente krøller?

I teorien holder dine krøller indtil de bliver klippet af. I realiteten holder de sig flotte og bouncy med den rette pleje til de krøllede lokker, indtil de bliver klippet af.

Må jeg føntørrer mine permanente krøller?

Det er ikke en ubetinget god idé at føntørre dine krøller, for det slider på dem. Lad dem hellere lufttørre, når tiden er til det. Eller kan du bruge en hårtørrer med diffuser og kold luft. Det giver flotte shiny og bløde krøllede lokker.

Er permanente krøller skadeligt for håret?

Når du bestemmer dig for at få lavet permanente krøller, bliver dit hår behandlet med enten permanentvæske eller varme. Det kan ikke undgå at slide på håret. Derfor kræver krøllerne masser af fugt og pleje for at vise sig fra sin bedste side.

Hvornår må man gå i bad efter permanente krøller?

Du kan sagtens gå i bad med det samme – men du bør dække håret med en brusehætte. Når du får lavet permanente krøller, bør du undgå at vaske håret i det første døgn, ellers kan krøllerne risikere at forsvinde.

Kan man få permanente krøller i tyndt hår?

Man kan godt lave permanente krøller i fint og tyndt hår. Tag en snak med din frisør om mulighederne i dit hår.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.