Hår

Tyndt hår: Hyppige årsager & 8 tips til fyldigere hår

Har du tyndt hår? Så læs vores bedste tips til tykkere hår her.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

tyndt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Er du plaget af begyndende hårtab eller ekstrem fældning, så kan du have brug for hjælp til tyndt hår. Det er aldrig rart at opleve, at man begynder at miste håret, for hvordan får man tykkere hår igen og kan det overhovedet lade sig gøre.

Læs med her og bliv meget klogere på de hyppigste årsager til et tyndt hår hos kvinder og mænd. Vi giver dig også 8 effektive tips til den bedste behandling af tyndt hår, så du kan få et sundt og fyldigt hår med både styrke og volumen.

Hvad kendetegner tyndt hår?

Det er let at komme til at forveksle tyndt hår og fint hår – men det faktisk 2 helt forskellige ting.

Det fine, skandinaviske hår, som er ganske velkendt og meget udbredt på vores nordlige breddegrader, er kendetegnet ved en normal hårvækst med fine, tynde hår, uden så meget fylde som ses i et kraftigere hår.

Et tyndt hår er kendetegnet ved, at der tabes flere hårstrå end der kommer nye – altså en nedsat hårvækst. Både mænd og kvinder kan opleve nedsat hårvækst, udtynding af håret og hårtab.

Nogle typer hårtab er betinget af gener, hormonændringer eller alder, mens andre skyldes en usund livsstil, sygdom, problemer i hovedbunden, forkert brug af hårplejeprodukter eller en alt for hårdhændet behandling af håret.

De første tegn på et tyndt hår viser sig ofte som

 • Overdreven fældning
 • Små bare (hårløse) pletter i hovedbunden
 • Vigende hårgrænse

Et dagligt hårtab på mellem 50 og 100 hårstrå er helt normalt. Det skyldes egentlig bare hårets livscyklus, hvor nogle hårstrå dør, mens andre nye kommer til. Den normale daglige fældning fører ikke til tyndt hår og er som regel slet ikke noget, du bemærker.

Tyndt hår er kendetegnet ved lav volumen og minimal fylde – både oven på issen og i længderne. Jo længere et tyndt hår bliver, des mere tjavset vil det syne. Sætter du tyndt hår op, vil det ikke fylde meget i en hestehale eller en fletning.

Årsager til tyndt hår

Som allerede nævnt, findes der flere forskellige årsaget til, at dit hår bliver tyndt og mangelfuldt. Her får du dem, som ligger lige for og som er skyld i hårtab og tyndt hår hos både kvinder og mænd.

Genetisk betinget tyndt hår: Alopecia androgenetica

Androgen alopeci eller alopecia androgenetica betyder mandligt hårtab. Både mænd og kvinder kan lide af androgen alopeci, som er genetisk betinget.

Når det rammer mænd, sker det ofte i en ganske ung alder, simpelthen fordi disse mænd har en genetisk betinget overfølsomhed for det mandlige kønshormon testosteron. I kvindernes tilfælde bliver håret tyndt både i tindingerne og ovenpå issen.

Hårtab og tyndt hår der genetisk betinget, kan man ikke bare lige sådan lave om på. Men kan kan forebygge og dermed udsætte hårtab og udtynding af håret, ved at igangsætte en behandling af tyndt hår, så snart de første spæde tegn viser sig.

Stress kan give tyndt hår

En du stresset, vil kroppen med det samme reagere på tilstanden. En af reaktionerne er, at dit hår bliver tyndt og trist. Stress medfører hormonændringer i kroppen, simpelthen fordi kroppen igangsætter et forsvar mod stressen, som den anser for at være farlig.

Kroppen bruger således alle forhåndenværende midler, til at forsvare sig mod stressen, derfor lider både kroppen og håret også under stress. Du bør altid besøge din læge, hvis du mistænker, at du har stress – tilstanden forsvinder sjældent af sig selv, men bliver bare værre og værre.

Din livsstil kan give tyndt hår

En travl hverdag, hvor en sund frokost eller aftensmad må vige for et par pølsehorn eller en pizza lidt for ofte, er ikke optimalt for hverken din krop eller dit hår. For meget alkohol eller rygning er heller ikke godt for hverken din hud eller din hårpragt – det er langt fra en livsstil, der må nogen måde kan styrke håret.

Ofte går en usund livsstil ikke kun ud over kvaliteten og kvantiteten af dit hår, men også din hud og dine negle vil lide.

Til gengæld kan du afhjælpe det tynde hår med en sund livsstil og en kost, der indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler, for at kunne vokse et sundt og stærkt hår.

Hormonelle forandringer

Især kvinder er udsatte for hormonelle forandringer. Primært kommer de i forbindelse med pubertet, graviditet og overgangsalder. Derfor kan du opleve, at dit hår ændrer sig i disse perioder. Oftest er det overgangsalderen, der kan give dig de største udfordringer med tyndt hår.

Det skyldes at hormonproduktionen af østrogen falder og andelen af det mandlige kønshormon testosteron stiger. Det medfører tit, at hårvæksten på hovedet daler, til gengæld ses det desværre ofte, at ansigtsbehåringen øges.

Graviditet kan også påvirke håret markant. Nogle kvinder kan faktisk ændre hårtype i løbet af en graviditet, men den største udfordring er nok, at håret ofte bliver tyndere i forbindelse med graviditeten.

Forkert brug af hårplejeprodukter

Køber du de forkerte hårplejeprodukter eller anvender du dem forkert, kan du skade håret mere end du gavner det. Det er vigtigt at du køber produkter, der passer til din hårtype og samtidig produkter, der er fremstillet til at bekæmpe udfordringer med meget tyndt hår.

Du skal naturligvis sørge for, at skylle al shampoo ud af håret, efter du har vasket det. Ellers risikerer du at ødelægge hårbundens naturlige miljø, så den bliver irriteret. Desuden skal du afslutte hårvasken med balsam, som ligger en let beskyttende hinde om håret og gør det lettere at ud.

Desuden skal du følge brugsanvisningen på de hårplejeprodukter, du anvender i håret. Lad dem ikke sidde i håret i længere tid, end de skal og brug ikke mere af produktet, end der er anført. Sluttelig skal du heller ikke bruge dem oftere, end hvad anvisningen foreskriver.

Både kvinder og mænd skal være opmærksomme på, at der findes produkter til hvert køn, men der findes også en hel del unisex produkter. Det gælder for både dit hår og din hovedbund.

Tyndt hår hos mænd og kvinder

Som regel er det mænd, der taber håret med alderen – mange mænd bliver helt skaldede eller med bare en hesteskoformet krans bagerst i nakken mod ørerne. Men kvinder kan også opleve at blive tyndhårede. Faktisk er tyndt hår hos kvinder mere udbredt, end man lige regner med, mens skaldethed sjældent ses.

Hårtab og udtynding af håret hos mænd

Hårtab hos mænd vil normalt vise sig ved, at man får høje tindinger og en begyndende hårløs måne.

Derfor vil tyndt hår hos mænd vise sig ved, at enkelte områder tyndes ud, hvorefter tilstanden breder sig og kan ende med total skaldethed.

Ofte vil tidligere tegn som en vigende hårgrænse starte forholdsvis tidligt, men bliver for alvor synlige omkring 40-års alderen.

Hårtab og tyndt hår hos kvinder

Hårtab hos kvinder viser sig som tyndt hår – alt efter hvor meget hår du taber og hvilken hårtype du har, kan håret syne lidt eller meget tyndt.

Tyndere hår vil syne tydeligere i et fint hår end i tykt og kraftigt hår. Tyndt hår hos kvinder vil ofte først vise sig øverst på issen med et fladere og mere tjavset hår.

8 tips til at bekæmpe tyndt hår

Med den rette behandling af tyndt hår, kan du genoprette din hårvækst og dermed bremse og modvirke hårtab.

Der følger faktisk en del bonusgoder med, når du giver tyndt hår den opmærksomhed og pleje, som det har brug for. Du vil nemlig også minimere risikoen både tørt og udpint hår og for grimme, spaltede spidser i håret. Det er en gylden mulighed for at få tykkere og længere hår på.

Her får du de bedste tips til at bekæmpe tyndt hår og give lige netop dit tynde hår de bedste betingelser for øget hårvækst og et generelt sundt og stærkt hår.

1. Brug de rigtige pleje produkter

Du skal altid bruge produkter, der passer til din hårtype og de udfordringer du har med håret. Et tyndt hår kan være både et fint hår eller et tykt hår. Det kan også være et fedtet hår, et tørt hår eller et ødelagt hår.

Find derfor de helt rigtige produkter, der både booster hårvæksten og tager optimal vare på din hårtype. Vælg plejeprodukter, som blandt andet shampoo, balsam, hårserum og hårkur i samme serie, så du ved at produkterne arbejder mod samme mål – nemlig at bedre din hårvækst, så du kan få tykkere hår.

2. Øg blodcirkulationen i din hovedbund

Hårets liv starter i hovedbunden, derfor bør du naturligvis passe og pleje den lige så godt, som du passer og plejer dit hår.

En af de måder du kan styrke hovedbunden og dens evne til at producere nye hår i hårsækkene, er at øge blodcirkulationen.

Du kan give din hovedbund ny vitalitet og sundhed ved at give den en hovedbundsmassage jævnligt. Gør det forsigtigt, så du ikke filtrer håret sammen eller håret knækker – så ender du bare op med både skadet hår og tyndt hår.

Find for eksempel en god hovedbundsbørste, der ikke skader håret, når du bruger den. Du kan også med fordel anvende en hovedbundsscrub, der er beregnet til tyndt hår.

Den skal masseres ind i hovedbunden og sørger for et optimalt mikromiljø i din hårbund og kan dine hårfollikler i hovedbunden et boost, der vil aktivere de hårceller, der ligger i dvale.

3. Få flere vitaminer og mineraler

Har du trist og tyndt hår, har det sandsynligvis god gavn af de essentielle vitaminer og mineraler, som det kræver for at kunne vokse normalt og ligeledes kunne iværksætte en sund og normal hårvækst.

Vil du gerne sørge for, at dit hår får de bedste betingelser for at kunne bekæmpe tyndt hår og fremadrettet at kunne forebygge, at det returnerer. Så skal du få kigget på din kost og få implementeret de sunde hårvitaminer i den.

De er ikke kun gavnlige for dit hår, men for hele din krop og dit velbefindende.

Håret har specielt brug for A-, B-, C-, D- og E-vitamin, for at kunne opretholde en sund hårvækst og ligeledes et sundt hår. Af mineraler er zink, jod, jern, selen og magnesium vigtige for håret.

Er du ikke helt sikker på, at du kan dække behovet gennem din kost, er det værd at kigge på et supplerende kosttilskud, der er målrettet hårets behov. Det kan for eksempel være

 • Biotinpiller
 • Piller mod hårtab
 • Vitaminer til håret

Så er du sikker på at være dækket godt ind på de vitaminer og mineraler, som både giver dig en bedre hårkvalitet, et sunderede hår og samtidig med en sundere krop, der helt sikkert vil højne din livskvalitet.

Husk på, at et kosttilskud ikke kan erstatte en sund og varieret kost. Brug det derfor altid som et supplement.

4. Brug de rigtige stylingprodukter i det tynde hår

Tyndt hår har brug for stylingprodukter, der både kan beskytte hovedbunden og håret og samtidig give det fylde.

Det hele starter selvfølgelig med, at du vælger den bedste shampoo og balsam til tyndt hår. Så har du nemlig den bedste base, for både at kunne styrke håret, modvirke hårtab, et fyldigt hår og ikke mindst et sundere hår.

Som udgangspunkt bør du finde både hårplejeprodukter og stylingprodukter, der indeholder mindst mulig kemi og størst mulig indhold af naturlige ingredienser.

Du bør helt sikkert undgå alle former for hårprodukter, der indeholder silikone.

Silikone ligger nemlig en form for armering rundt om hårstråene, der kan være svær at vaske ud af håret igen. Det betyder at dit hår ikke kan tage imod pleje fra hårprodukter så længde den sidder i håret.

Gode stylingprodukter til tyndt hår er for eksempel

Hårmousse

Hårmousse anvendes håndklædetørt hår. Fordel moussen i håret, men ikke i hovedbunden. Tør håret med en hårtørrer på lav varme eller med kold luft for at give det volumen og fylde. Lader du håret lufttørre i stedet, bliver det stift og fladt. Brug ikke for meget hårmousse, da håret vil komme til at føles fedtet.

Hårpudder

Hårpudder er virkelig helt perfekt til tyndt og fint hår. Hårpudder drysses i det tørre hår tæt på hovedbunden og fordeles let med fingrene. En hårpudder giver flot fylde og struktur og er samtidig helt usynlig i håret.

Tørshampoo

Tørshampoo er egentlig beregnet til de dage, hvor du ikke vasker håret, men den er altså også super godt til at skabe fylde i fint hår. Spray eller drys den i håret på den samme måde som hårpudder.

Volumen spray

En volumenspray er helt uundværlig til tyndt hår – især hvis det har lidt længde. Volume spray kommes i det tørre hår og får øjeblikkeligt håret til at synes langt fyldigere.

5. Undgå varme stylingredskaber

Du ved det sikkert allerede, at høj varme ikke er godt for dit hår. Det er et faktum, der gælder i alle former for hår – tyndt hår, tykt hår, fint hår og krøllet hår.

Varmen gør håret tørt og porøst og øger risikoen for, at håret knækker. I et tyndt hår har du slet ikke brug for, at håret knækker- der giver dig bare endnu tyndere hår.

Drop derfor både køllejern og fladjern og tør håret med en hårtørrer på laveste varmetrin eller gerne med kold luft, hvis du ikke har tid til at lade det lufttørre eller gerne vil have lidt mere fylde i håret. Til det kan du for eksempel bruge

 • Hårtørrer med diffuser er perfekt til at løfte håret fra hovedbunden, så der kommer volumen i håret. Har du ikke en diffuser, kan du føntørre håret med hovedet nedad, det skaber også god volumen.
 • Rundbørste kan anvendes sammen med din føntørrer (uden diffuser) for at skabe skabe fald, løse krøller og liv i håret. Vælg en rundbørste med naturhår, for den er skånsom, så du slipper for at håret knækker.
 • Curlers uden varme vælg de bløde af slagsen så de ikke er skyld i, at håret knækker. De bløde curlers findes i flere forskellige størrelser, så du nemt kan kreere krøller i lige den størrelse du har lyst til.

Så kan du både sørge for, at håret ikke bliver yderligere skadet og tørt samtidig med, at du kan få det bedste ud af håret med en flot frisure til tyndt hår, der klæder dig og din stil.

6. Pas godt dit våde hår

Når dit hår er vådt, er det betydeligt mere skrøbeligt, end når det er tørt. Selvom det faktisk slet ikke føles sådan. Ikke desto mindre skal du være varsom med det våde hår, for det knækker meget lettere – især hvis det er tørt.

Sæt derfor aldrig det våde hår op med hverken stramme elastikker, hårnåle eller spænder.

Du skal også være forsigtig, når du tørrer håret med et håndklæde. du bør ikke frottere håret tørt, for det slider utroligt meget på det – især hvis du bruger en bomuldshåndklæde. Vælg gerne et håndklæde med bambusfibre i stedet, det er nemlig meget mere skånsomt mod håret.

Red håret forsigtigt igennem med en god hårbørste, der ikke er for hård mod det våde hår. Børster og kamme i naturmaterialer er altid at foretrække, fordi de ikke danner friktion eller på anden måde skader et tyndt hår.

7. Prøv naturlige olier

Visse naturlige olier er kendt for at kunne stimulere blodcirkulationen i hovedbunden og booste en sund hårvækst.

Desuden tilfører olierne masser af pleje til et tyndt og fint hår. Det er for eksempel

 • Mandelolie
 • Kokosolie
 • Jojobaolie

Også naturlige ingredienser som honning, aloe vera og citron, har en positiv på tyndt hår.

Du kan lave din egen nærende og stimulerende hårmaske eller du kan finde de gode ingredienser i forskellige typer hårolie til tyndt hår. Hårolie skal ikke anvendes som en del af den daglige hårpleje.

Det er et effektivt og intensivt hårplejeprodukt, som du kan forkæle håret med 2 til 3 gang om måneden. Du vil helt sikkert kunne se en forskel på både, mængden, styrken, tørheden og ikke mindst sundheden af dit hår i løbet af kort tid.

Lader du olien sidde i håret natten over, skal du vide, at du skal fordele din shampoo i tørt hår, for du skyller håret. Ellers kan olien være svær at vaske ud af dit hår.

8. Beskyt håret mod solen

Sommertiden med solskin og varme kan være en skøn tid, men for håret er direkte solskin ikke ligefrem hverken sundt eller fremmende for en normal hårvækst. For at undgå tyndt og tørt hår, der både knækker let og har tendens til at kruse, bør du beskytte håret med en effektiv UV beskyttelse, når du befinder dig i solen – akkurat som du beskyttet din hud mod solens stråler.

UV beskyttelsen findes både som spray og creme og er helt uundværligt – ikke kun når solen skinner i lille Danmark, men også når ferien går til de sydlige himmelstrøg, hvor solen er virkelig stærk.

Bedste produkter mod tyndt hår

Her får du en lille smagsprøve på de bedste og mest effektive produkter, der kan booste din hårvækst og give dig et fyldigt, lækkert og glansfuldt hår igen.

Yuaia-Grow-and-Glow-Shampoo-og-Balsam

Grow and Glow Shampoo og Balsam mod hårtab

Bedste egenskaber

 • Unisex produkter
 • Dokumenteret effekt
 • Serien indeholder også hårserum, hårmaske og hovedbundsbørste

Produkter der er både kan stimulere hårvækst og øge diameteren på dine hårstrå. Både shampoo og balsam indeholder Capilia Longa, der er udvundet af gurkemeje og i studier har vist at kunne reducere hårtab med helt op til 89% og samtidig en stigning i hårets tæthed på op til 52%.

Desuden indeholder denne balsam og shampoo mod hårtab ekstrakt fra frøene i planten Amaranthus Caudatus, der på dansk hedder rævehale amarant – eller bare rævehale. Her viser studier, at den kan øge diameteren i hårstråene med helt op til 11,3%.

Hair Growth Formula Gummies for women

HairLust Hair Formula Gummies

Bedste egenskaber

 • Findes til både kvinder og mænd
 • Findes også som kapsler
 • Tag bare 3 gummies om dagen for fuld effekt

Hårvitaminer med et godt indhold af de helt rigtige mineraler og vitaminer til håret. De er fremstillet som lækre vingummer – eller gummies, som de populært kaldes. Med sit høje indhold af B-vitamin, som biotin og øvrige hårvenlige B-vitamin typer, booster de lækre gummies hårvæksten og bidrager til et sundt hår.

Desuden indeholder de både A-, D-, E- og C-vitamin, som håret også har brug for. På mineralsiden finder du vigtig zink og jod, som håret heller ikke bør undvære.

Yuaia Hårvitaminer

Yuaia Haircare Hårvitaminer

Bedste egenskaber

 • Lækre gummies der ikke skal sluges
 • Veganske hårvitaminer
 • Gluten- og laktosefri

Få alle de vigtige vitaminer til håret med 2 små lyserøde hjerter om dagen. Indeholder alle de gode hårvitaminer inklusive B-vitamin og C-vitamin samt masser af biotin og zink, der sørger for at normalisere hårvæksten , der kan styrke håret og give dig et sundere hår.

Der er kun anvendt naturlige smags- og farvestoffer i disse gummies, desuden indeholder de ikke gelatine. En lækker daglig treat, man har lyst til at spise flere af. Hold dig dog til den anbefalede daglige dosis.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan man gøre ved meget tyndt hår?

Hvis du pludseligt mister meget hår, kan det ofte skyldes sygdom, stress eller et meget hurtigt og ekstremt vægttab. Et meget tyndt hår, som er kommet over tid, er nok det mest normale og du kan forsøge at rette op på din hårvækst, ved at behandle både din krop og dit hår bedst muligt.

Hvorfor hår jeg fået tyndt hår?

Der findes ikke en enkel grund til, at man får tyndere hår. Det kan skyldes dine gener, dine hormoner, din livsstil, din alder eller dine hårprodukter. Det kræver at du tager et grundigt kig på de forskellige årsager og på den måde finder ud af, hvad der er skyld i dit hårtab.

Findes der behandling af tyndt hår?

En behandling af tyndt hår hos kvinder er, at sørge for at kroppen har alle de nødvendige vitaminer og mineraler, at din kost er varieret og at du anvender de bedste hårprodukter til håret. Også tyndere hår hos mænd kræver ekstra omsorg og pleje, hvor hårvæksten skal boostes og håret skal have sin fylde tilbage. Det betyder egentligt bare, at mænd foretage sig akkurat det samme som, kvinder skal. Du skal bare huske på, at er hårsækken død, kan den ikke producere nye hår – det forekommer især ved de genetiske og aldersbetingede hårtab.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.