Hår

Bedste Balsam (TEST): Top 8 balsam til tørt, slidt, og fedtet hår

Trænger dit hår til ekstra opmærksomhed og pleje og er du på jagt efter den bedste balsam, så læs med her, hvor vi har fundet de 8 balsam, som vi synes er bedst til tørt hår, krøllet hår, fint hår og alle andre hårtyper.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

bedste balsam

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Balsam sørger for at gøre dit hår blødt og glat, så det både ser sundere ud, men også er lettere at børste og rede igennem.

Det beskytter håret, ved at danne en ganske fin hinde omkring hvert enkelt hårstrå.

Så er du på udkig efter den bedste balsam til dig, har vi samlet 8 gode produkter, som vi er helt vilde med. Der er mange forskellige at vælge imellem, og du finder helt sikkert én, der passer lige præcis til din hårtype.

Bedste balsam

Her finder du de 8 forskellige slags balsam, der er blandt de mest populære på markedet. Læs med og vælg din favorit.

 • Grow & Glow Balsam
 • Split Fix Conditioner
 • Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam
 • Repair & Care Silikonefri Balsam
 • Kevin Murphy Hydrate Me Rinse Balsam
 • Australian Bodycare Balsam Med Tea Tree Oil
 • Maria Nila True Soft Conditioner
 • Redken All Soft Mega Balsam
Grow & Glow Balsam

Grow & Glow Balsam

En lækker balsam, der både styrker håret og hårvæksten og samtidig giver dig glansfuldt hår. Beregnet til dig, der har fint og/eller tyndt hår og kan anvendes af både mænd og kvinder.

Bedste egenskaber

 • Unisex balsam der er perfekt til tyndt og fint hår
 • Indeholder Capilia Longa, der booster hårvæksten
 • Indeholder aktive ingredienser, der styrker håret
 • Sulfat- og silikonefri
 • Shampoo i samme serie

Denne balsam fra Yuaia Haircare trænger ned i hårrødderne og aktiverer de hårsække, der ligger i dvale. Desuden kan den øge diameteren på dine hårstrå, så dit hår rent faktisk bliver tykkere og får mere volumen.

De aktive ingredienser i denne unikke balsam er målrettet øget hårvækst og volumen på håret.

Det giver dig mulighed for at opnå både mere hår og tykkere hår. Grow & Glow balsam anbefales ikke til tørt og slidt hår.

Hairlust Split Fix Balsam

Split Fix Conditioner

Split Fix balsam fra Hairlust er produceret i Danmark og er både certificeret vegansk og økologisk. Det er en plejende balsam til dig, der døjer med spaltede spidser og skadet hår.

Bedste egenskaber

 • Balsam til skadet hår, slidt hår og skrøbeligt hår
 • Forebygger knækkede hår og spaltede spidser
 • Velegnet til følsom eller tør hovedbund
 • Shampoo i samme serie

Denne genopbyggende balsam er fyldt med naturlige og økologiske ingredienser, der trænger ind i både hår og hårrødder og kan genopbygge de vigtige proteiner. Dette giver en god effekt på spaltede spidser og knækkede hårstrå.

Desuden danner Split Fix Conditioner en beskyttende hinde på håret, som giver dig et stærkere og sundere har, der ikke knækker. Den er fri for parabener, sulfat og silikone. Og så er emballagen fremstillet af genbrugsplast.

Olaplex Bond Maintenance No 5 Balsam

Olaplex No.5 Bond Maintenance Balsam

Olaplex No.5 er en fugtgivende balsam, der genopretter og styrker håret. Du kan bruge den til alle hårtyper: især krøllet, tykt og kruset hår, modent hår, tørt hår, skadet og slidt hår.

Bedste egenskaber

 • Egner sig til alle hårtyper
 • Indeholder fugtgivende ingredienser
 • Shampoo i samme serie

Har du farvet hår, er denne balsam perfekt. Den bevarer nemlig farven i dit hår og er desuden vegansk og fri for både gluten, parabener og sulfat.

Olaplex har opfundet et helt system, der giver dit hår ekstra pleje (Olaplex Bond Building System) der genopretter og vedligeholder sundt hår.

Lad balsam virke minimum 3 minutter i håret, før du skyller håret.

Repair & Care Balsam

Repair & Care Silikonefri Balsam

Mangler du en balsam, der kan give masser af fugt og pleje til slidt og skadet hår? Så er Repair & Care Balsam et godt valg.

Bedste egenskaber

 • Balsam til slidt, skadet og tørt hår
 • En plejende balsam, der giver fugt og næring
 • Sulfat- og silikonefri
 • Shampoo i samme serie

Repair & Care balsam er en balsam med et afstemt udvalg af ingredienser, der arbejder sammen om at reparere og pleje dit hår.

Både essentielle fedtsyrer, sunde vitaminer og fugtgivende olier bidrager til det endelige resultat: glansfuldt hår med masser af shine, der ikke kun ser godt ud, men som også er styrket og sundt.

Den indeholder ingrediensen Rep’Hair® , der har en dokumenteret positiv effekt på dit hår.

Kevin Murphy Hydrate Me Rinse

Kevin Murphy Hydrate Me Rinse Balsam

Her får du en balsam til tørt hår med masser af fugtgivende ingredienser. Balsammen indeholder collodoidt sølv og spirulina, der stimulerer hårcellerne og sikrer dig et glansfuldt hår med masser af liv og shine.

Bedste egenskaber

 • Balsam til skadet og tørt hår
 • Perfekt til farvet hår
 • Indeholder naturlige fugtgivere
 • Shampoo i samme serie

Hydrate Me Rinse Balsam kan, modsat de fleste andre typer balsam, anvendes i hovedbunden. Den er super velegnet til fint hår, men kan sagtens bruges i tykt hår også. Ingredienserne i denne balsam er mange af de samme, som anvendes i produkter til hudpleje.

Den er perfekt til meget skadet og slidt hår, der enten er naturligt tørt eller som er simpelthen er konstant udtørret af udefrakommende påvirkninger.

Australian Bodycare Balsam

Australian Bodycare Balsam Med Tea Tree Oil

Dette er en balsam udviklet specifikt til at bekæmpe hårtab og aktiverer slumrende hårsække. Har du fint hår, vil denne balsam give dit fine hår mere volumen. Aktive og naturlige ingredienser fugter håret og giver dig lækkert og blødt hår.

Bedste egenskaber

 • Balsam til fint og tyndt hår
 • Unisex produkt
 • Forebygger hårtab og udtynding af håret
 • Shampoo i samme serie

Australian Bodycare Balsam med Tea Tree Oil indeholder blandt andet Capilia Longa, der ved hjælp af stamcelleteknologi er udvundet af planten Curcuma Longa.

Capilia Longa har en beviselig positiv effekt på hårtab. Den kan få liv i inaktive hårsække og give dig din fulde hårpragt tilbage.

De aktive og naturlige ingredienser i denne balsam fugter også håret og giver dig lækkert og blødt hår.

Maria Nila True Soft Balsam

Maria Nila True Soft Conditioner

Maria Nila True Soft Conditioner er skabt til dig med tykt og kruset hår, der samtidigt er tørt og genstridigt. Den virker på et øjeblik og efterlader dit hår silkeblødt og glansfuldt.

Bedste egenskaber

 • Balsam til genstridigt, kruset og tykt hår
 • Tilfører ekstra fugt og styrke til håret
 • Fri for parabener og sulfater
 • Shampoo i samme serie

Samtidig med at denne balsam tilfører håret masser af fugt, modvirker den også at dit hår kruser. Du behøver ikke længere bekymrer dig om statisk elektricitet, der ødelægger frisuren, når du tager en sweater på.

Desuden sørger den for at beskytte et farvet hår mod farvetab. Den indeholder hverken sulfater eller parabener.

redken-all-soft-mega-conditioner-300-ml-1261-607-0300_1

Redken All Soft Mega Balsam

Dette er en bæredygtig balsam, der er beregnet til ekstra tørt og kruset hår. En fugtgivende balsam med blødgørende effekt, der hjælper i de nærmest håbløse situationer, med sammenfiltret hår og knækkede hårstrå.

Bedste egenskaber

 • Balsam til tykt hår og ekstra tørt hår
 • Indeholder blødgørende og nærende aloe vera
 • Shampoo i samme serie

Redken All Soft Mega Balsam er ideel førstehjælp til det kraftige hår, der samtidig er meget tørt. Den kombi resulterer ofte i hår, der nærmest er umuligt at rede ud, på grund af utallige sammenfiltrede knuder i håret.

Denne balsam til tørt hår, er tilsat aloe vera og andre gode blødgørende ingredienser, der tilfører dit hår både fugt, blødhed og glans. Dit hår vil også få masser af næring og efterlader håret blødt og skinnende.

Før du køber en ny balsam

Den bedste balsam til håret er lige så nødvendig, som den bedste shampoo til håret er. Alle hårtyper uden undtagelse har brug for for en målrettet og god balsam. Kunsten er at finde den bedste balsam til din hårtype og de hårproblematikker du har.

Det er altid godt at have styr på, hvilken hårtype du har. Det er faktisk ikke altid, at vi kender vores hårtype eller ved, hvilken behandling der afhjælper de problemer, vi har med vores hår.

Det kan nemt betyde, at vi faktisk vælger en helt tilfældig balsam, fordi den lover os blødt og lækkert hår.

Lær mere om, hvordan du vælger den bedste balsam til din hårtype- og ikke mindst, hvordan du lærer at bestemme din hårtype.

Hvad hjælper balsam med?

En balsam eller en conditioner som den også kaldes, bruges i fugtigt hår umiddelbart efter hårvask med shampoo. Balsam har to funktioner.

For det første indeholder det plejende og fugtgivende ingredienser. For det andet ligger det en tynd beskyttende hinde rundt om hvert eneste hårstrå. Denne coating betyder, at de plejende stoffer fra både shampoo og balsam forbliver i håret.

Du bør anvende balsam, hver gang du vasker dit hår.

Du skal også være opmærksom på, at du faktisk skal anvende balsam, hver gang du anvender en hårkur eller hårmaske. Det skal du, fordi hverken hårmaske eller hårkur danner denne hinde eller coating om håret.

Vil du gerne have mest mulig effekt ud af dit hårkur, så skal du altid afslutte med en balsambehandling, efter du har skyllet hårkuren ud.

Kombinér shampoo og balsam for det bedste resultat

For den mest optimale effekt på dit hår, bør du anvende den bedste shampoo og balsam fra samme produktserie. Så er du nemlig sikker på, at alle de virksomme ingredienser er forenelige og arbejder sammen.

Vælg altid den bedste balsam og shampoo, til lige netop din hårtype og de udfordringer du har med dit hår.

Har du også en gang imellem brug for at forkæle dit hår med en hårkur, vil det altid være en fordel at vælge en i samme serie som din shampoo og balsam. Så er du sikker på, at opnå de bedste resultater.

Køb en balsam til din hårtype

Som udgangspunkt skal du altid købe den bedste balsam, der passer til din hårtype. Ellers risikerer du, at du forværrer dit hårs tilstand eller at du simpelthen ikke oplever en forbedring efter brug af balsam.

Læs med her, hvor vi fortæller dig mere om den bedste balsam til de forskellige hårtyper.

Balsam til tørt hår

Tørt hår er ofte kruset og porøst. Desuden ser tørt hår træt og livløst ud. En rigtigt træls og ikke særlig flatterende kombination. Så længe dit hår er tørt, vil du aldrig rigtig være tilfreds med det.

Faktisk er der betydeligt flere, der lider af tørt hår, end man lige regner med.

Du kan være genetisk disponeret for tørt hår, men for størstedelens vedkommende skyldes det tørre hår udefrakommende påvirkninger – og dem er der mange af.

Opholder du dig meget i solen, kan det udtørre håret. Her kan du med fordel anvende en god solbeskyttelse til håret. Husk også en god solcreme med høj faktor din huden i ansigtet.

Også de frie radikaler i luften kan gøre håret tørt- det er for eksempel forurening, kemiske stoffer og tobaksrøg, der udgør de frie radikaler.

Nogle af den faktorer, vi selv kan have indflydelse på, er blandt andet kemiske behandlinger hos frisøren og vores rutine ved både hårvask og styling.

Vask ikke hår i alt for varmt vand – selv om det kan være fristende på en kold vinterdag. Hverken hår eller hud har godt af alt for varmt vand.

Både din hårtørrer, dit krøllejern og dit glattejern bør kunne indstilles på varierende varmetrin. Jo højere varme du bruger, des mere skader du håret og gør det tørt og porøst.

Lysnet eller farvet hår er kemisk behandlet – også selvom behandlingen er foretaget på nænsom vis hos frisøren, så kan det slet ikke undgås, at disse behandlinger udtørrer dit hår.

Den bedste balsam til tørt hår, indeholder masser af fugt og naturlige blødgørende olier.

Balsam til fint hår

Er dit har typisk nordisk, altså fint og uden den store volumen, krøller eller bare et enkelt lille fald. Så bør du finde en balsam, der tilfører håret volumen.

Ofte vil du kunne gøre brug af de typer balsam, som anvendes til tyndt hår og decideret hårtab. De giver dig nemlig mulighed for, at dine hårsække yder deres ypperste, for at producere så meget hår som muligt og i så tyk en kvalitet som muligt.

Lider du samtidig af fedtet hår, skal du måske kigge på din vaskerutine eller dine styling produkter.

Balsam til krøllet hår

Uanset om du har naturlige krøller eller du kar købt dem hos frisøren, så ved du sikkert allerede, at det krøllede hår kræver masser af pleje, hvis du gerne vil have definerede krøller med masser af glans og det helt rette bounce.

Derfor har du brug for en balsam til krøllet hår, der

 • Har anti-frizz effekt
 • Tilfører dit hår masser af fugt
 • Modvirker statisk elektricitet

Krøllet hår er ofte tørt hår. Det tager langt de fleste typer balsam til krøllet hår højde for. De tilfører nemlig masser af fugt og gode olier til håret.

Krøllet hår kan desuden have stor gavn af ugentlige behandlinger med en egnet hårkur, så dine krøller kan vise sig fra deres bedste side.

Balsam til ødelagt hår

Der kan findes rigtig mange forskellige grunde til, at dit hår er ødelagt. Det kan for eksempel være på grund af

 • Overdreven brug af varme
 • Graviditet eller sygdom
 • Gentagne farve- eller lysningsbehandlinger

Ødelagt hår har brug for intensiv pleje. Derfor skal du vælge en balsam, der tilfører håret både næring og fugt. Hvis årsagen til dit ødelagte hår skyldes for mange eller forkerte behandlinger, bør du naturligvis stoppe disse i en periode.

En balsam til ødelagt hår indeholder derfor altid masser af fugtgivende ingredienser og essentielle olier, der både styrker og tilfører håret glans og liv.

Balsam til farvet hår

Uanset om du farver eller afbleger dit hår, så undergår håret en kemisk proces i forbindelse med behandlingen.

Denne proces er uundgåelig og det er for så vidt ligegyldigt, om du får farvet dit hår hos frisøren eller om du klarer det selv derhjemme.

For at farven kan komme i kontakt med pigmentet i dit hår, skal der åbnes op ind til hårets kerne. Det kan gøre håret tørt og porøst. Derfor har et farvet hår først og fremmest brug for en balsam med fugtgivende ingredienser.

For at bevare farven i dit hår så længe som muligt, bør du også vælge en balsam til farvet hår, som beskytter mod farvetab.

Langt de fleste typer balsam til farvet hår, giver dit hår masser af fugt og har samtidig en effektiv farvebeskyttende effekt.

Det giver dit hår masser af farveintensitet og glans, samtidig med, at håret føles blødt og medgørligt.

Hvordan bruger man en balsam rigtigt?

Oplever du, at dit hår klasker sammen, mister sin normale fylde eller føles fedtet, når du anvender din balsam, skyldes det som oftest, at du bruger

 • En balsam, der ikke passer til dit hår
 • Din balsam forkert
 • For meget balsam

Følg derfor nedenstående 3 trin, der giver dig de bedste resultater, når du vasker dit hår med shampoo og balsam.

 1. Vask håret i en passende shampoo, der passer til din hårtype. Vælg helst en shampoo og balsam fra den samme serie. De indeholder nemlig ingredienser, der arbejder godt sammen og sikrer dig dermed et optimalt resultat.Vask dit hår 2 gange. Første gang fjerner du snavs og urenheder fra håret. Anden gang masserer du hovedbunden godt igennem. Det øger nemlig blodtilførslen til gavn for en sund hårproduktion i dine hårsække.Skyl nu shampooen grundigt ud af håret og pres herefter mest mulig vand ud af håret. Du bør ikke vride eller hive i det våde hår, så risikerer du det knækker.
 2. Put balsam i håret nedefra og op mod hårrødderne. Din balsam skal ikke fordeles i hovedbunden, med mindre det er klart angivet i produktets brugsanvisning.Brug ikke mere balsam end produktet forskriver. Mere balsam er ikke lig med et bedre resultat.Lad din balsam sidde i håret i den tid, der er angivet i brugsanvisningen. Det varierer nemlig fra balsam til balsam.Nogle skal skylles ud hurtigere end andre. Som regel skal balsam have lov at virke i håret mellem 1 og 6 minutter.
 3. Skyl håret med koldt vand, efter du har skyllet balsammen ud af håret. Vær omhyggelig med at skylle al balsam ud af håret. Ellers risikerer du, at dit hår kommer til at virke tungt og fedtet.Ved at afslutte med hele hårvasken med koldt vand, får du hår der er nemt at styre og med den flotteste shine og glans.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er balsam?

En balsam er en afsluttende behandling efter hårvask med shampoo. Når du vasker dit hår med shampoo, efterlades hårets skællag åbne og sårbare. En god balsam lukker skællagene og lægger samtidig en beskyttende hinde om håret.

Er der forskel på balsam og conditioner?

Conditioner vs balsam er nok mere et spørgsmål om, hvilken betegnelse vi hver især bruger. For balsam er akkurat det samme som conditioner og virker på akkurat samme måde.

Hvad gør balsam?

Balsam tilfører håret dit hår umiddelbar pleje og fugt. Desuden forsegler balsam håret, så ydre påvirkninger fra de frie radikaler ikke på virker dit hår.

Hvordan bruger man balsam?

Man bruger balsam umiddelbart efter hver hårvask. Balsam påføres håret fra spidserne og mod hovedbunden. Undgå balsam i hovedbunden, med mindre andet er anført på dit produkt.

Kan jeg bruge balsam som hårkur?

En balsam er ikke det samme som en hårkur. Du får derfor ikke de samme resultater af at anvende din balsam som hårkur, for de to hårprodukter virker på hver deres måde. Balsam blødgør håret og ligger en tynd, beskyttende hinde om det. Hårkur trænger dybt ind i håret og plejer det.

Er balsam godt for hovedbunden?

Som udgangspunkt er balsam ikke beregnet til din hovedbund. Derfor skal du ikke anvende balsam på samme måde som du anvender shampoo. Undgå derfor at påføre balsam direkte på hovedbunden, for det kan give din hovedbund uønskede problemer. Der findes dog enkelte typer balsam, der har en positiv effekt på hovedbundsproblemer.

Hvordan virker en leave in balsam?

En leave in balsam skal ikke skylles ud af håret igen. Den findes for det meste i en sprayflaske og har akkurat samme effekt som en almindelig balsam. Du bør ikke anvende den på tørt og uvasket hår, så kan du nemlig få følelsen af fedtet hår. Til gengæld er leave in balsam helt eminent til børn, der ikke synes om sammenfiltret hår, der skal redes ud.

Kan balsam reparere skadet hår?

Balsam har ikke en langvarig reparerende effekt på dit hår. Det skyldes ganske enkelt, at det befinder sig i håret i ganske kort tid. Anvend i stedet en hårkur eller en hårmaske, der kan reparere dit hår i dybden.

Er balsam der ikke indeholder silikone bedst?

Balsam uden silikone er helt sikkert bedst for dit hår. Silikone er sådan en snydeingrediens, som ikke reparerer dit hår men alene kreerer et umiddelbart flot resultat, der skaber endnu flere problemer for dit hår. Silikone er både svært at vakse ud af håret igen og hvad værre er, forhindrer det også de plejende ingredienser i for eksempel en hårkur i at trænge ind i håret.

Er balsam godt for håret?

Balsam er godt for håret, fordi det tilfører umiddelbar pleje til håret og lægger sig som en tynd, beskyttende hinde om hvert enkelt hårstrå. En balsam er god til alle hårtyper, for den rette type får hverken det fine hår til at klaske sammen eller det krøllede hår til at miste sit bounce.

Hvordan vælger jeg den bedste balsam?

Du vælger den bedste balsam ved at bestemme din hårtype og de udfordringer du har med dit hår. Vælg den balsam, der passer til din hårtype og som samtidig tilgodeser de problematikker, du gerne vil afhjælpe.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.