Hår

Årsager & løsninger til fedtet hår: Dette skal du gøre

Fedter dit hår hver eneste dag uanset hvor ofte du vasker det eller hvor godt du plejer det? Så læs med her.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

fedtet hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Alle hårtyper kan få fedtet hår. Og langt de fleste årsager skyldes forkert eller misforstået pleje.

Fedtet hår starter i hovedbunden. Det er et faktum med kun ganske få udtagelser.

Det skyldes at din hovedbund af en eller anden grund producerer for meget talg i talgkirtlerne.

Uanset om dit fedtede hår skyldes forkert pleje eller for ensidig kost, kan du her blive meget klogere på, hvordan du får bugt med det fedtede hår.

Hvordan ved du at du har fedtet hår?

Det er svært at undgå at opdage, at dit hår er fedtet. Vi kender alle følelsen af sådan et halvvådt, klamt hår, der bare klæber til hovedbund og ansigt.

En lang dag i solen, en hård træning eller en ordentlig omgang influenza med feber og vi føler alle både behov for en god gang hårvask, så vi kan for vores normale hårpragt tilbage.

En overproduktion af talg gør din hovedbund fedtet og denne fedt føres videre til håret. Derfor vil håret komme til at sidde tæt om dit hoved, føles tungt og mister al sin bounce og elasticitet. Problemet blive ofte værre af, at du forsøger at style håret.

Jo mere du prøver at undgå fedtet hår ved hjælp af de forkerte metoder og produkter, des mere fedtet kommer håret ofte til at se ud.

Sådan ser fedtet hår ud

Uheldigvis er fedtet hår ikke til at tage fejl af. Og hvad værre er, det forbindes ofte med beskidt og snavset hår. Det er ikke et prædikat, som nogen af os ønsker.

Ser dit hår olieret eller nærmest vådt ud og sidder det sammenklistret i tunge klaser, så er dit hår fedtet.

Sådan føles fedtet hår

Det fedtede hår sætter sig ofte som en hjelm rundt om hovedbunden, det føles tungt og nærmest i sammenklistrede klaser. Din fedtede hovedbund føles irriteret eller kløende og der er ikke nogen lethed i håret.

Der kan være flere årsager til, at dine lokker fedter, men som oftest starter fedtet hår i din hovedbund. Producerer din hovedbund for meget talg (fedt), vil denne overproduktion af talg gøre dit hårpragt fedtet.

Talgen kommer fra talgkirtlerne i hovedbunden. De er placeret i forlængelse af hårsækkene. En normal talg produktion vil dine lokker have brug for, men når produktionen stiger, bliver dit hår fedtet.

4 årsager til at du har fedtet hår

1. Du har naturligt fedtet hår

Har du fedtet hår og fedtet hovedbund, der ikke udspringer, af du bruger de forkerte hårprodukter, spiser for fedt eller vasker håret forkert?

Så har du sandsynligvis det, der kaldes naturligt fedtet hår.

Har du fedtet hovedbund af natur, skal du være endnu mere opmærksom på, at finde de rutiner, der virker bedst på dit fedtede hår. En naturlig fedtet hårbund, kan nemlig være svær at slippe af med.

2. Du vasker håret for ofte

Daglig hårvask kan udtørre din hovedbund, der reagerer på tørheden ved at producere mere talg.

Det kan lede til en fedtet hovedbund og dermed breder fedtet sig til håret.

Derfor bør du kun vaske håret 2 til 3 gange om ugen.

For at undgå fedtet hår, bør du derfor vænne dit hår til den nye og knap så hyppige rutine – der går ikke længe, før du både vil kunne se og mærke en forskel.

3. Stress & hormonelle forstyrrelser kan give fedtet hår

Er der ubalance i kroppens hormoner, kan være en årsag til fedtet hår – eller rettere fedtet hovedbund.

Er hormonerne skyld i dit fedtede hår, vil du sandsynligvis også få tendens til fedtet hud.

Derfor kan du få periodevis fedtet hår i forbindelse med blandt andet menstruation, graviditet eller begyndende overgangsalder. Også hos teenagere i puberteten ses der ofte både fedet hud og hår.

Stress kan også ramme din hormonbalance og dermed føre til en fedtet hårpragt. Har du mistanke om stress, bør du altid konsultere din læge.

4. Utilstrækkelig kost & livsstil

Både din kost og din livsstil kan give dig fedtet hår og hårbund.

Utilstrækkelig eller ensidig kost kan munde ud i usundt og fedtet hår, fordi du ikke får tilstrækkeligt med de sunde vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

En overordet fed og kaloriefyldt kost ses ikke kun på din hud og din vægt. Også håret kommer til at se misligholdt og fedtet ud.

En god og varieret kost med masser af gode vitaminer og mineraler vil dit hår sætte stor pris på.

6 metoder du kan bruge mod fedtet hår

Der er flere måder at undgå fedtet hår på. Vi har kigget på de bedste tips til at normalisere den øgede produktion af talg i hovedbunden

1. Vask håret rigtigt og ikke for tit

Vasker du håret hver dag, kan du udtørre hovedbunden, der reagerer ved at producere mere fedt. Fedtet (eller rettelig talgen) produceres i talgkirlerne, der sidder i forlængelse af hårsækkene.

Derfor bør du ikke vaske lokkerne oftere end 2 til 3 gange om ugen.

Selvom det kan være noget af en udfordring, at skulle skære ned på antallet af ugentlige hårvaske.

Og selvfølgelig altid med en passende og god shampoo, der giver håret den pleje, det har brug for.

2. Brug den rigtige shampoo mod fedtet hår

Hvis du gerne vil undgå fedtede lokker, skal du naturligvis bruge en shampoo til fedtet hår. Modsat de normale shampooer, indeholder en shampooen til fedtet hår ikke blødgørende olier og desuden et kontrolleret indhold af fugtgivende ingredienser.

I stedet for indeholder den affedtende ingredienser, der fjerner fedt fra hår og hovedbund.

Du kan måske blive fristet til at bruge tørshampoo i stedet for almindelig shampoo. Tørshampoo virker nemlig ved, at den trækker fedtet ud af håret.

Desværre risikerer du at ødelægge miljøet i din hårbund og kan således gøre betydeligt mere skade end gavn.

Tørshampoo er ikke et et dårligt valg til de fedtede lokker – men brug det med omhu. Til en festlig aften, hvor håret bare skal sidde flot hele aftenen.

Det vigtigste er, at du ikke bruger din tørshampoo som erstatning for din shampoo og helst vasker den ud samme dag.

Undgå alle hårprodukter, der indeholder silikone. Silikonen lægger sig nemlig som en stærk hinde over hovedbund og hårstrå. Desuden er den utrolig svær at vaske ud af håret igen.

3. Få de rigtige vitaminer til håret

Nogle vitaminer har specielt håret virkelig god gavn af. De mest gavnlige er

  • A-vitamin – regulerer celleprocesserne i både hovedbund og håret
  • B- vitamin – især Biotin (B7) der booster hårvæksten
  • C-vitamin – bidrager til stærke og sunde lokker
  • D-vitamin – fremmer hårets sundhed
  • E-vitamin – er en vigtig antioxidant, der beskytter håret

Ikke alle hårtyper har brug for samme mængde vitaminer – og enkelte hårtyper skal være lidt mere selektive med at vælge de rigtige vitaminer.

Til den fedtede hovedbund, skal du for eksempel være varsom med A-vitamin. Dette vitamin bruger kroppens celler nemlig blandt andet til at producere talg, som er det, du gerne vil af med.

Vælger du at indtage de gode hårvitaminer som et kosttilskud, skal du derfor kigge efter de tilskud, der ikke indeholder vitamin A.

4. Brug en hovedbundsscrub

En hovedbundsscrub til fedtet hovedbund kan udrette små mirakler for håret. Den fungerer i praksis på samme måde som en scrub til ansigtet.

Den eksfolierer din hovedbund og renser den derefter fri for overskydende fedt, olie og talg. Desuden indeholder en hovedbundsscrub til fedtet hovedbund også ingredienser, der kan genskabe hovedbundens sunde mikrokulturer og dermed skabe en sund og normal balance i talgproduktionen.

5. Prøv en god hårkur

Du kan med fordel finde en hårkur eller en hårserum, der også er beregnet til at normalisere en fedtet hovedbund.

Fordi en fedtet hårpragt ikke per definition er det samme som en usund hårpragt, bør du stadig pleje det. Vær sikker på at vælge en hårkur til fedtet hår, der ikke indeholder olier eller anden form for fedt.

6. Pas på brugen af stylingprodukter

Bruger du stylingprodukter i håret, skal du være opmærksom på, at du finder de produkter, der ikke irriterer eller udtørrer din hovedbund – eller tilfører den endnu mere fedt.

Jo mindre kemi der er i produkterne, des bedre er de for din hovedbund og dermed også for dit hår.

Også de tungere stylingprodukter, som for eksempel voks eller gele, kan få et fedtet hår til at klaske endnu mere sammen.

Hvordan skal du vaske fedtet hår? (6 Tips)

Her får du en lille guide til, hvordan du vasker håret, når du døjer med fedtet hår og fedtet hovedbund.

Det er 6 nemme trin til den den optimale vaskerutine, der kan hjælpe dig i kampen for en lækker og sund hårpragt, der ikke er fedtet.

Sandsynligvis skal du ikke vaske håret så ofte, som du går i dag. Til gengæld skal du nok bruge en anelse mere tid, på både at vaske og skylle håret.

Ved at sikre dig, at ikke bare snavs og skidt men også rester af shampoo og balsam er er helt skyllet ud af håret, har du nemlig de bedste muligheder for at neutralisere den øgede produktion af talg.

1. Vask håret hver anden eller tredje dag

Selv om lysten til at vaske håret hver dag sikker er der, gør du faktisk dig selv en bjørnetjeneste ved at vaske håret dagligt.

Den hyppige hårvask udtørrer nemlig hovedbunden, hvilket sætter endnu mere skub i talgkirtlernes produktion af talg.

Vask i stedet håret hver anden eller tredje dag dag. Altså 2 til 3 gange ugentlig, så du undgår en øget talg produktion.

Din hovedbund normaliserer sig ikke i løbet at en dag eller to, så vær tålmodig. De gode resultater skal nok komme.

2. Rens først håret uden shampoo

Start med at skylle håret og hovedbunden grundigt igennem uden shampoo. Kør gerne fingrene igennem håret og løft det fra hovedbunden.

Masser også hovedbunden let igennem, så overskydende talg løfter sig og bliver nemmere at vaske ud.

3. Brug derefter en god shampoo mod fedtet hår

Nu vasker du håret med shampoo, der er egnet til den fedtede hovedbund. Du kan med fordel vaske håret 2 gange.

I første vask fjerner du snavs, skidt, rester af stylingprodukter og talg. Anden vask giver shampooen mulighed for at virke i og pleje håret.

4. Brug en balsam mod fedtet hår

Selv om balsam mest er kendt for at tæmme og blødgøre håret, bør du bestemt ikke springe den over.

Vælg en balsam mod fedtet hår, gerne fra samme serie som din shampoo. Så er du sikker på, at opnå den bedste effekt.

Brug ikke balsam direkte i hovedbunden – det kan gøre den endnu mere fedtet. Fordel den i stedet i længderne og især i spidserne.

Balsam ligger desuden en tynd hinde over dine hårstrå, der lukker de aktive stoffer til bekæmpelse af fedtet hår inde i hårstrået.

Grow & Glow Balsam

Grow & Glow Balsam

En lækker balsam, der både styrker håret og hårvæksten og samtidig giver dig glansfuldt hår. Beregnet til dig, der har fint og/eller tyndt hår og kan anvendes af både mænd og kvinder.

5. Rens håret godt igennem

Sørg for ar skylle håret grundigt, så alle rester af produkter skylles ud af håret. Løft håret fra hovedbunden, når du renser det, så der ikke sidder noget tilbage i hovedbunden.

Brug fingrene til at massere hovedbunden let, så overskydende talg skylles ud af både håret og hovedbunden.

6. Pas på varmen (brug lunkent vand)

Pas på at vandet under bruseren eller i badet ikke er for varmt.

Selvom det kan være fristende med et brandvarmt brusebad på en kold dag, så udtørrer de varme vand din hovedbund.

Dermed øges produktionen af talg yderligere, så dit hår får endnu flere problemer.

Faktisk er varme en af hårets værste fjender – uanset om dit hår er fedtet eller du har tørt hår, skadet hår eller helt almindeligt sundt hår.

3 ting du skal undgå når dit hår fedter

Visse ting kan forværre hovedbundens produktion af talg. Det er ikke ligefrem et fremskidt mod en normal hovedbund. Derfor bør du undgå at

Bruge hovedbeklædning i længere tid

Her taler vi ikke om vinterhuen, når du cykler op job eller begiver dig ud på dagens løbetur. Men du bør ikke gemme håret under en kasket, hue eller et tørklæde.

Det vil nemlig give dig et fugtigt miljø i hårbunden, der kan resultere i fedtede skæl og dermed øge dine udfordringer i hovedbunden.

Få hovedbundsmassage

Hovedbundsmassage øger blodgennemstrømningen. Det kan have en gavnlig effekt på hårvæksten, men desværre kan du opleve en forværring af talgproduktionen.

Gem derfor hovedbundsmassagen til du har fået normaliseret den fedtede hårbund.

Bøste håret for ofte

Er du vant til at børste håret flere gange i løbet af dagen, skal du vide, at det også sætter gang i blodgennemstrømningen.

Derfor bør du undgå at børste håret mere end højst nødvendigt, så længe din hårbund er fedtet.

Oplever du andre ting, som synes at forværre tilstanden i din hårbund, bør du naturligvis også holde dig fra dem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan undgår man fedtet hår?

Man undgår fedtet hår, ved ikke at vaske det for ofte. Brug en shampoo og balsam til fedtet hår. Desuden er en god hårkur eller hårscrub, der bekæmper overskydende talg i både hovedbund og hårstrå en super god hjælp.

Er fedtet hår sundt?

Fedtet hår kan sagtens være sundt hår. Fedtet hår er blot et udtryk for, at din hovedbund producerer for meget talg, der gør håret fedtet.

Hvorfor får jeg så hurtigt fedtet hår?

Hvis du hurtigt får fedtet hår efter vask, er det højst sandsynligt, fordi du anvender en shampoo og balsam, der ikke er egnet til fedtet hår. Det kan også skyldes for hyppig hårvask.

Hvad er forskellen på en almindelig shampoo og en shampoo til fedtet hår?

En almindelig shampoo er beregnet til normalt til tørt hår og tilfører derfor både fugt og blødgørende olier til håret. En shampoo til fedtet hår har derimod affedtende egenskaber, der normalisere talg produktionen i hår og hovedbund

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.