Hår

11 tips til sundt hår: Dette skal du gøre for sundere & stærkere hår

Hvis du døjer med skadet eller træt hår, så læs med her, hvor du får 11 stærke tips til at holde håret og hovedbunden i topform.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

sundt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Vil du gerne have sundt hår?

Der er mange måder at gøre det på, så afhængigt af hvad dit hår fejler, skal du højst sandsynligt prøve flere forskellige metoder.

Men bare rolig, der er mange effektive metoder til at friske håret op igen.

Hvad er “sundt hår”?

Hvem vil ikke gerne have et flot og sundt hår? Men hvordan definerer man nu egentlig lige sundt hår. Og ikke mindst, hvordan får man sundt hår?

Sundt hår er hår, der ikke spalter. Der har massere fugt og styrke, med en tilstrækkelig mængde olie, uden af det er meget fedtet. Det fælder ikke overdrevet, men sidder solidt plantet i hovedbunden.

Vejen til sundt hår handler om den rette pleje af dit hår og de rigtige hårprodukter, der passer til dit hår.

Hvordan ved jeg om mit hår er sundt?

De tre største og mest åbenlyse tegn på usundt hår er:

  1. Overdreven fældning
  2. Hårtab
  3. Mat og glansløst hår

Oplever du ovenstående tegn skadet hår, så er det på tide at sætte ind med en reparerende og forebyggende indsats.

Du kan sagtens styrke dit hår, opnå pænt hår og en sund hårvækst, hvis du målretter din indsats.

Vejen til at få sundt hår handler både om den rigtige hårpleje i form af shampoo, balsam, hårkur og øvrig pleje af håret og af af den indre pleje af håret i form af sund og varieret kost og/eller et kosttilskud, der netop er beregnet til at yde dit hår førstehjælp.

11 tips til sundt hår

Vi har samlet 11 gode tips, der kan sørge for, at du kan få sundere hår. Læs dem her og bliv meget klogere på, hvordan du kan holde dit hår lækkert, shiny og sundt

1. Brug den rigtige shampoo for sundere hår

Det er vigtigt at du bruger en shampoo, der passer til den type hår du har. Shampoo renser håret for urenheder og rester af styling produkter, hvilket bidrager til en sund hovedbund og hårpragt.

Vælg en shampoo , der ikke indeholder uønsket kemi og vask håret to gange hvis det er særlig beskidt. Så er du sikker på, at dit hår er fuldstændigt rent. Samtidig giver du din shampoo mulighed for at trænge ind i håret for ekstra pleje.

Du skal også være opmærksom på, hvor meget shampoo du bruger.

Lad være med at øge mængden, for det kan irritere din hovedbund og give dig tendens til fedtet hår.

2. Brug balsam efter shampoo

Balsam efter hårvask med shampoo er en super god måde, at tilføre dit hår fugt. Desuden bliver det nemmere at at rede håret, fordi balsam gør dit hår blødt og medgørligt.

Balsam er ikke beregnet til at komme i hovedbunden. Derfor skal du påføre balsam anderledes end du påfører shampoo:

  • Brug ikke for meget balsam
  • Fordel mængden i håndfladerne.
  • Start nedefra og arbejd dig op.
  • Masser balsammen ind i håret.

Så sikrer du dig, at håret får fugt, uden af hovedbunden bliver irriteret.

3. Pas på du ikke vasker håret for ofte

Langt de fleste af os vasker hår alt for tit, enten hver eller hver anden dag. De fleste af os vasker også vores hår i alt for varmt vand.

Vasker du dit hår for tit, kan du opleve følgende:

  • Dit hår bliver tørt.
  • Din krop producerer for meget olie.
  • Dit hår spalter mere end normalt.
  • Du begynder at fælde overdrevent.
  • Hovedbunden bliver irriteret.

Og mere endnu.

Du bør vaske dit hår to til tre gange om ugen. Og så skal du vaske det i lunkent vand.

En god vaskerutine med den helt rigtige shampoo og efterfølgende conditioner vil give dit hår den rette pleje, der giver nyt liv og shine til dit hår.

I starten af din nye rutine skal dit hår vænne sig til det. Derfor kan det ske, at håret i de første par uger opfører sig anderledes, end det plejer. Du kan måske få fedtet hår eller hår, der på anden måde bliver lidt umedgørligt i en kort periode.

4. Få klippet de spaltede spidser

Vi kan ikke helt undgå, at vores spidser spalter. For vores yderste spidser udgøres af det hår, der er ældst.

Desuden er de udsat for mere slid, end resten af vores hår.

Tal eventuelt med din frisør om, hvor tit du skal komme forbi og få klippet spidser. Frekvensen afhænger nemlig lidt af skaden på håret og hvor voldsomme de spaltede spidser er.

5. Pas på varmen når du tørrer håret

Akkurat som med hårvasken bør tørring af håret med føntørrer forgå ved en temperatur, der ikke slider på håret.

Allerhelst skal du lufttørre dit hår, men det er sjældent vi har tid til det.

Det er en god idé at vælge en føntørrer, der har forskellige varmeindstillinger og også gerne muligheden for at tørre dit hår med kold luft.

Du bør heller ikke tørre dit hår ved at pakke det ind i et håndklæde, medmindre det er et håndklæde, der er beregnet til det. Du kan risikere, at din hovedbund reagerer negativt: enten i form at en skællet hovebund eller en fedtet hovedbund.

6. Brug en hårkur eller hårmaske ugentligt

Måske tænker du, at en god shampoo og balsam er nok for at holde håret sundt. Men fordi de begge vaskes ud af håret, tilfører de ikke håret næring eller fugt i et større omfang.

For at opnå en dybdegående pleje af hår og hovedbund, bør du benytte dig af en hårmaske, hårkur eller en serumbehandling til håret cirka en gang om ugen.

Disse plejeprodukter indeholder vigtige vitaminer og mineraler, der er med til at give dig sundt hår.

Lav en rutine og giv dig selv lidt tid til selvforkælelse. Så kan du slappe af med en god bog eller yndlingsserien på TV, mens din hårkur får lov at arbejde i dit hår.

7. Kost & kosttilskud

Vil du gerne give dit hår det bedste betingelser for at holde sig sundt og stærkt, så kan du med fordel kigge på din kost.

Det velkendte udtryk “du er hvad du spiser”, gælder ikke bare for din krop, men også for både din hud, dine negle og dit hår.

Derfor kan madvarer, der indeholder vitaminer, mineraler og proteiner, der er gavnlige for håret være første skridt på vejen til et sundere hår.

Her får du et vigtigt udpluk af de vigtigste og hvor du finder dem.

Biotin/Vitamin B7

Livsvigtigt vitamin, der blandt andet kan fremme hårvæksten og styrke håret. Biotin skal indtages via kosten eller som et kosttilskud, for kroppe kan ikke selv producere det. Biotin findes primært i nødder og frø, bananer, æggeblommer og bladgrønt.

C-vitamin

Hjælper kroppen med at booste kollageproduktionen. Desuden er C-vitamin en kraftig antioxidant, der bekæmper de frie radikaler i kroppen. De kan nemlig også gøre dit hår svagt og sart. C-vitamin findes i et utal af råvarer, som rødbeder, hyben, citrusfrugter, grønkål og broccoli.

Zink

Er afgørende for kroppens evne til at producere keratin. Zink har også en positiv effekt på håret vitalitet og styrke. Zink finder du i fisk, skaldyr og kød, men også i kikærter, mælkeprodukter, græskarkerne og andre typer frø.

Jern

Sørger for at ilten transporteres rundt i kroppen. Mangler du jern, kan det medføre hårtab. Jernet findes i kød, grønne grøntsager, korn og kornprodukter.

Magnesium

Har en positiv effekt på problemer med hovedbunden. Lider du af skællet hovedbund, kan det i nogle tilfælde medføre hårtab. Magnesium får du blandt andet fra fede fisk, mørk chokolade, avocado og bælgfrugter.

Keratin

Det protein, som håret og neglene primært består af. Keratin findes primært i gelatinere madvarer.

Kollagen

Kollagen har gavnlig og dokumenteret effekt på blandt andet hud, negle og hår. Du finder kollagen i blandt andet oksekød, auberginer, kål og spinat. Det købes oftest som pulver.

Vil du gerne sikre dig en optimal effekt, kan det være godt også at benytte dig af et kosttilskud, der indeholder vitaminer og mineraler, der styrker dit hår og holder det sundt, flot og glansfuldt.

8. Brug en god hårbørste

Det er vigtigt at rede håret på den rigtige måde og med en god hårbørste. Den forkerte børste kan nemlig skade håret mere end den gavner håret.

Det anbefales at rede håret nedefra og op, for at fange sammenfiltringer og knuder med det samme.

Med en god hårbørste, hvor tænderne har forskellige længder, er det ganske nemt at rede sammenfiltret hår ud. Også uden at rede håret fra spiserne.

Det vigtigste er, at du vælger en hårbørste i gode og skånsomme materialer, der passer til din hårtype. Der er nemlig stor forskel på, om du har krøllet hår, kort hår eller langt hår.

Hold din hårbørste i god stand, ved at fjerne hår fra den, sørge for at vaske den med jævne mellemrum og tjekke den for tabte tænder eller andre skader på den.

9. Tilføj godt med fugt og naturlige olier

En god hårolie kan give ekstra pleje til tørre eller spaltede spidser.

Det gode ved hårolie er, at det ikke giver dig hverken fedtet hår eller fedtet hovedbund.

Du kan også vælge at fået tilskud af naturlige olier gennem kosten. Det gavner både dit hår, dine negle og din hud.

Nogle effektive naturlige olier er:

  • Rosmarin
  • Kokos
  • Tea tree oil
  • Mandel
  • Avocado

Uanset om du indtager dem som olier eller som rene råvarer.

Fugt er også en vigtig ingrediens i god hårpleje. Især hvis dit hår er tørt eller udtørret. Fugt kan du tilføre både gennem kosten og du kan vælge hårplejeprodukter, der indeholder fugt.

10. Lad håret hænge frit

Undgå at sætte håret op med stramme elastikker eller hårnåle. Det slider nemlig utroligt meget på håret. Specielt hvis du har langt hår.

Langt hår er tungt og derfor er der meget pres på elastikken. Det kan medføre at håret knækker eller flosser.

Lad derfor håret hænge frit så ofte du kan. Det giver god luft til hovedbunden og et sundere og mere velplejet hår, der ikke bærer tydeligt præg af knækkede hårstrå i forskellige længder.

Sæt ikke dit hår op en stram hestehale, når det er vådt. Vådt hår er sartere end tørt hår er. Derfor kan du påføre håret mere skade, når det er vådt eller fugtigt.

11. Massér din hovedbund jævnligt

Massage af din hovedbund sætter gang i blodcirkulationen. En øget blodcirkulation gavner dine hårsække, der producerer nye hårstrå.

Ved at give hårsækkene de bedste betingelser, giver du samtidig de bedste betingelser til de nye hårstrå, der vokser ud.

Du kan nemt implementere hovedbundsmassagen i dine vaske- og plejerutiner. Massér med små, cirkulære bevægelser, når du vasker dit hår med shampoo eller når du bruger din ugentlige hårmaske eller hårkur.

Så giver du din hovedbund de bedste betingelser får at opretholde en sund hår produktion.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skader håret mest?

Der er flere ting, der kan skade sundt hår og overdreven varme er en af dem, der har størst indflydelse på et ellers sundt hår. Vask derfor altid dit hår i lunkent vand og skru ned for varmen på din føntørrer, dit glattejern og dit krøllejern. Så holder du dit hår i den bedste form og undgår at skade håret.

Det gør sig gældende uanset hvilken type hår, du har. Hverken langt hår, krøllet hår, kraftigt hår eller tyndt hår har ikke godt af for meget varme.

Hvor ofte skal man vaske hår?

Man skal som tommelfingerregel vaske sit hår med shampoo 2 til 3 gange om ugen. Det er måske knap så ofte, som du normalt vasker dit hår.

Det er værd at bemærke, at hyppig hårvask faktisk slider unødvendigt på håret og samtidig risikerer du, at din hovedbund bliver irriteret. Det kan give dig problemer med skæl eller øget talg produktion i hovedbunden.

Hvorfor får jeg spaltede spidser?

De nederste spidser på dit hår, er der har vokset i længst tid. Derfor bliver de mere slidte og tørre, end det nye og friske hår, der vokser ud.

Du kan undgå spaltede og tørre spidser, ved jævnligt af få dem klippet af. Det giver dit hår et mere velplejet udseende og desuden vokser dit hår hurtigere, når de spaltede og udtørrede spidser er væk. Det gør det, fordi kroppen ikke skal bruge ekstra energi, på at udbedre skaderne i dine spaltede spidser.

Kan jeg gøre noget ved tyndt hår?

Allerførst er det vigtigt at vide, at tyndt hår og fint hår ikke er det samme. Fint hår refererer til tykkelsen på dine hårstrå, mens tyndt hår refererer til udtyndet hår eller nedsat hårvækst.

Er dit hår fint, bør du anvende en shampoo til fint hår, der kan give mere volumen til din hårtype.

Er dit hår tyndt, kan du sætte gang i en sund hårvækst, ved at anvende et kosttilskud, der netop indeholder aktive stoffer, der fremmer en sund og normal hårvækst.

Læs også: Sådan får du tykkere hår (15 tips)

Hvorfor har jeg fedtet hår?

Det første du bør gøre, er at tjekke om hovedbunden er fedtet eller om håret er fedtet – eller måske begge dele.

En fedtet hovedbund kan skyldes mange ting, men ofte skyldes det, at hovedbunden producerer for meget talg. Det gør den, hvis du vasker dit hår i for varmt vand

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.