Kosttilskud

Biotin guide: Hvad er det, og hvorfor er det godt for hår & hud?

Biotin er en type B-vitamin, som er et livsvigtigt for mennesker. Som kosttilskud bruges det til at styrke håret og holde huden sund. Derudover hjælper det også med en række processer i kroppen, såsom vores stofskifte.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

biotin

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Fælder du så meget, at dit hår bliver tyndt eller har du hårtab, der ikke er normalt, kan det skyldes, at du mangler biotin i kroppen.

Men hvad er biotin og hvordan det kan hjælpe på både uønsket hårtab og samtidig booste hårvæksten?

Læs med her og bliv klogere på vitaminet biotin.

Hvad er biotin?

Biotin er et vandopløseligt B-vitamin. Vitaminet biotin kaldes også for vitamin B7. Køber du et kosttilskud til håret, vil indholdet af dette B-vitamin, været angivet som biotin.

Vitaminet biotin er livsvigtigt og fungerer som et hjælpeenzym, der hjælper til ved ved flere forskellige processer i kroppen.

Der findes nogle meget sjældne og arvelige sygdomme, der gør, at man ikke kan optage biotin. Derfor screenes alle nyfødte babyer for disse sygdomme.

Vi kan ikke selv danne biotin i kroppen, derfor er vi nødt til at tilføre det via kosten og via et kosttilskud. En lille andel af biotinet produceres af bakterier i tarmen, helt hvor meget ved vi faktisk ikke.

Derfor kan et kosttilskud med biotin piller være en perfekt løsning, hvis du er usikker på, om du mangler biotin.

Hvad bruger kroppen biotin til?

Kroppen har brug for det essentielle og livsvigtige biotin vitamin til flere forskellige processer:

 • Styrker hår, hud, og negle
 • Holder huden elastisk og hydreret
 • Produktion af nye blodceller
 • Stofskifte

Med fokus på håret og dets generelle tilstand, så omdanner biotin mad til nye blodceller, hvilket booster din hårvækst.

Omvendt kan for lidt biotin betyde en nedgang i celleproduktionen, hvilket i værste fald kan være ensbetydende med hårtab, tyndt hår og nedsat hårvækst.

Biotin spiller altså en vigtig rolle i forhold til at opretholde et sundt og velfingerende stofskifte og hjælper desuden til med at danne urinstof i leveren og ligeledes omsætningen af de vigtige aminosyrer.

Hvor findes biotin i kosten?

Biotin vitamin findes i små mængder i i kosten i stort set alle typer fødevarer. Der findes dog udvalgte råvarer, der har et højt indhold af biotin.

En varieret kost der indeholder en stor andel af vitaminet biotin, bør derfor have et godt og varieret indhold af:

 • Indmad
 • Æggeblommer
 • Fuldkornsprodukter, havregryn og müsli
 • Sojabønner/edamamebønner
 • Nødder, mandler, solsikke- og sesamfrø
 • Grønne bladgrøntsager som f.eks. grønkål eller spinat
 • Avocado, bananer og hindbær

Som du kan se, findes de store biotinkilder primært i planteriget. Du kan altså ikke spise dig til store mængder biotin i kød.

Mange af de gode kilder til biotin, indeholder også mange af de sunde fedtsyrer, som kroppen har brug for.

Én ting skal du dog være opmærksom på, uanset om du spiser dig til et øget biotin via din mad eller som et kosttilskud.

Spiser du rå æggehvider, vil de blokere for kroppens evne til at optage biotin, uanset om du får det gennem maden eller som et biotin kosttilskud. Det skyldes at æggehvider indeholder stoffet Avidin, som forhindrer optagelsen af det vigtige biotin.

En enkelt rå æggehvide i ny og næ sker der ikke noget ved. Men et større indtag kan på sigt give dig problemer med et lavt biotin indhold i kroppen.

Hvorfor er biotin godt for håret?

Der er flere grunde til, hvorfor biotin/B7-vitamin er godt for håret, en normaliseret hårvækst eller en øget hårvækst.

Det er værd at huske på, at biotin hårvækst eller biotin hår er helt dit eget hår.

Du vil altså ikke pludselig opleve, at håret ændrer farve eller dit hår går fra at være glat til krøllet eller den anden vej rundt.

Til gengæld vil du kunne opleve, at dit hår bliver stærkere og mere fyldigt.

Her er fire grunde til, at biotin er godt for håret.

1. Øger produktionen af keratin

Dit hår indeholder store mængder af proteinet keratin, det samme gør dine negle og din hud. Keratin er vigtigt for dit hårs evne til at at vokse og gro normalt.

En sidegevinst er, at du får samme gode effekt på negle og hud.

Biotin og keratin arbejder sammen i den forstand, at biotin transporterer ilt til svært tilgængelige hårsække og de bærende strukturer i håret. Kroppen bruger biotin til at aktivere mange af de aminosyrer, som senere omdannes til keratin – til gavn for både hår, hud og negle.

2. Hjælper mod uønsket hårtab

I visse perioder kan vi fælde mere end i andre. Fælder du mere end normalt og er der tale om hårtab mere end fældning, kan løsningen for dig være et tilskud af biotinet.

Du skal naturligvis være opmærksom på, og der kan være andre faktorer, som for eksempel stress, der kan være skyld i dit hårtab.

3. Genopretter en manglende hårvækst

Der er forskel på, om en hårsæk er død eller den er inaktiv. Døde hårsække kan ikke genopstå som aktive, men inaktive hårsække kan vækkes fra deres inaktive tilstand.

Når dine hårsække får ilt fra biotinet, dannes der keratin, der aktiverer de hårsække, der pt. ikke er aktive. Her kan et kosttilskud, der indeholder både biotin og det naturlige middel Capilia Longa, have endnu bedre effekt.

4. Forbedrer hårets sundhed

Et normalt hår med et sundt udseende er det, langt de fleste af os tager som en selvfølge. Vores hår er den del af os og vores personlighed, derfor er det super svært at acceptere, når håret pludselig ikke opfører sig, som det plejer.

Selvom du måske ikke ligefrem taber hår eller føler dig tyndhåret, så kan et biotin kosttilskud forbedre håret sundhed.

Symptomer på biotin mangel

Holder vi stadig fokus på håret og et normalt hår, er de mest åbenlyse symptomer på biotin mangel tyndt hår, mangel på hårvækst og uønsket hårtab.

Andre symptomer på at du mangler biotin, kan også være

 • udslæt – primært i ansigtets åbninger ved næse, mund og øjne
 • grålig hud
 • depression
 • træthed
 • muskelsvækkelse

Disse symptomer kan være tegn på andre problematikker. Derfor kan du bedst afgøre, om dine symptomer er tegn på biotin mangel, hvis symptomerne også inkluderer håret.

Spørg altid din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Hvem er i fare for biotinmangel?

Faktisk er langt de færreste i fare for at få biotinmangel. Det skyldes primært, at biotin findes i rigtig mange typer råvarer.

Spiser du en varieret kost, der indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler, kan et kosttilskud med biotin sikrer dig fuld dækning.

Dog er et stort alkoholindtag kædet sammen med risiko for biotinmangel. Det samme er visse sygdomme i tarmen. Drikker du mere end det anbefalede daglige indtag af alkohol eller lider du af en tarmsygdom, kan et forebyggende kosttilskud med biotin være en god løsning.

Især er vandopløseligt B-vitamin biotin og zink godt, hvis du vil øge kvaliteten og kvantiteten på dit hår.

Kan man få for meget biotin?

Fordi biotin er et vandopløseligt B7-vitamin, vil den overskydende biotin blive skyllet ud af kroppen igen. Derfor ses der faktisk heller ingen biotin bivirkninger, hvis man får for meget biotin.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man bare skal spise biotin i rå mængder. Det får du intet ud af. Så spilder du bare penge på ingenting.

Virker biotin egentlig mod hårtab?

Masser af studier har vist, at biotin både har en forebyggende og regenererende effekt på hårtab. Selvfølgelig spiller din oprindelige hårkvalitet og dine gener ind.

Et tilskud med biotin giver dig ikke en umiddelbar virkning. Det vil tage omkring 8 til 12 uger, før du ser effekten af biotinet.

Bedste produkter med biotin

Har du behov for et biotin kosttilskud mod hårtab, så vær forberedt på et stort udvalg, hvor det kan være uhyre svært at finde det rette.

Her får du et lille indblik i, hvilke forskellige muligheder der findes.

 • Biotin piller
 • Hårvitaminer
 • Biotin serum
biotin piller (1)

Australian Bodycare Biotin Piller

Disse hårvitaminer med biotin giver håret de bedste chancer for øget vækst.

Bedste egenskaber

 • Hårvitaminer med biotin
 • Indeholder Capsaicin, Agerpadderokke og Biotin
 • Godt til hårtab og udtynding

Biotin piller kan anvendes af både mænd og kvinder og der har udfordringer med håret, som hårtab, øget fældning, tyndt hår og nedsat hårvækst.

Biotin pillerne er tilsat vigtige mineraler og vitaminer. For eksempel bidrager zink, sammen med Biotin, til en normal hårvækst. Desuden indeholder de aktive naturlige ingredienser, der har positiv effekt på håret og dets evne til at vokse.

Capsaicin fra cayennepeber fremmer hårvæksten og agerpadderokke hjælper med til at forbedre både vækst og styrke i håret.

hairlust hårvitaminer (1)

Hairlust Hair Gummies

Hairlust Hair Formula Gummies er udviklet specielt til at give håret de bedste betingelse for vækst og styrke.

Bedste egenskaber

 • Sukkerfri
 • Indeholder biotin og zink der bidrager til sund hårvækst
 • Velegnet til alle hårtyper

Et vegansk biotin kosttilskud uden tilsætningsstoffer eller sukker. Det flotte røde gummies er både gluten- og laktosefri. Biotin og zink begge bidrager til at vedligeholde en normal hårpragt.

Et rent kosttilskud beriget med både vitaminer og mineraler, der alle arbejder for at forbedre din hårpragt og din hårkvalitet.

serum mod hårtab

Australian Bodycare Hair Loss Serum

Bedste egenskaber

 • Kan bruges af mænd og kvinder
 • Ideel til pleje af håret ved hårtab
 • Indeholder tea tree oil og biotin

Hovedbundsserum der kan anvendes dagligt og som kan bruges af både kvinder og mænd. Den har effekt på både udtynding af håret, hårtab og fint hår.

Udover B-vitamin Biotin, indeholder den den aktive stoffer som Tea Tree oil og den effektive Capilia Longa, der er udvundet af planten Curcuma Longa.

Capilia Longa kan genaktivere inaktive hårrødder, så de danner nyt hår.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget biotin må man tage om dagen?

Det anslås at det daglige behov for biotin er omkring 30o mikrogram pr. dag. Tager du biotin B-vitamin som et kosttilskud, enten som biotin piller eller biotin gummies, anbefaler vi, at du følger produktets anvisninger.

De fleste tilskud med biotin har et lidt højere biotin indhold. Det sker der ingen skade ved. Fordi biotin er et vandopløseligt B- vitamin, vil den overskydende biotin bare skylles ud af kroppen igen, uden at blive optaget i kroppen eller tarmen.

Er biotin og B7 det samme?

Vitaminet biotin og B7-vitamin er det samme. Ikke alle kender til betegnelsen B7, fordi den sjældent bruges længere. I dag anvender alle navnet biotin, uanset om du tilfører kroppen B7-vitaminet via et kosttilskud som biotin piller eller via maden.

Førhen var gruppen af vandopløseligt B-vitamin noget større end den er i dag, hvor mange typer B-vitaminer har fået nye betegnelser. Det gælder for eksempel også for vitamin B8, som i dag hedder Inositol og faktisk slet ikke betegnes som et vitamin længere.

Hvor hurtigt virker biotin?

Du vil ikke opleve en umiddelbar effekt på din hårvækst. B7-vitamin/biotin vil som hovedregel være 2 til 3 måneder om give dig synlige resultater. Det kræver altså en smule tålmodighed fra dine side.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.