Hår

Hårtab: Årsager, behandling, og tips til hårvækst

Læs med her og bliv klogere på årsager og behandling af hårtab og effektive tips til øget hårvækst.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

hårtab

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Selv om det at tabe håret primært forbindes med mænd, så er det reelt et problem for både mænd og kvinder.

Vi taber bare ikke vores hårpragt på helt samme måde.

Det er helt normalt at tabe 50-100 hårstrå om dagen. Det betegnes ikke som hårtab, men skyldes den måde, vores hår vokser på. Det er en del af hårets livscyklus.

Oplever du problemer med overdreven fældning, pletskaldethed eller decideret hårtab, kan de have en negativ indvirkning på livskvaliteten.

Hårtab årsager

Der kan være forskellige årsager til hårtab. Nogle kan vi gøre noget ved, andre kan vi ikke.

Ligegyldigt hvor gerne vi end vil kunne ændre vores DNA, hvis vi oplever at blive tyndhårede, så er det ikke muligt.

Uanset om du er kvinde eller mand, kan du risikere at miste håret. Også selvom du har velplejet og sundt hår.

Nedefor gennemgår vi 7 af mest almindelige årsager til hårtab hos både kvinder og og mænd.

Arveligt hårtab

At miste håret kan være arveligt. Er der flere i din familie, der gradvist mister håret, er der risiko for, at du også vil begynde at miste dine lokker på et tidspunkt.

For mange mænd er arveligt hårtab skyld i, at de taber håret. Skaldethed hos mænd kan hos nogle ses allerede i tyveårsalderen.

Det starter som oftest med vigende hårgrænse (også kaldet høje tindinger) og hårtab bagerst på issen (også kaldet måne).

Hårtab hos kvinder kan også ligge latent i deres DNA. Hårtab gør sjældent kvinder skaldede, men udmønter sig i tyndt hår på toppen af hovedet.

For nogle kvinder i udpræget grad, så hovedbunden kan ses med det blotte øje.

Hovedbundslidelser

Har du hovedbundsproblemer, skal du gøre noget ved dem. Irritation i din hovedbund kan nemlig risikere at ødelægge hårsækkene i din hovedbund. Bliver en hårsæk ødelagt, er der tale om et uopretteligt hårtab.

Irritation i hovedbunden kan have mange årsager:

  • Eksem
  • Svamp
  • Psoriasis
  • Fedtede eller tørre skæl
  • Udtørring
  • Forkerte hårplejeprodukter
  • Forkerte stylingprodukter

Tag derfor godt vare på hovedbunden og spørg din frisør eller din læge til råds, hvis din hovedbund er irriteret og du ikke helt ved, hvordan du skal komme problemet til livs.

Usund livsstil

En usund livsstil giver dig en usund krop – både udvendigt og indvendigt.

Forkert kost, for meget alkohol, rygning og mangelfuld motion er faktorer, der påvirker kroppen i negativ retning. Et porøst og tyndt hår med et øget hårtab er ofte resultatet af en usund livsstil.

Sørg derfor for at spise sundt og varieret, drik alkohol med måde og hold igen med for mange cigaretter. Det vil uden tvivl booste hårvæksten og give dig dine normale lokker tilbage.

Det bliver også en hel del nemmere, at få din daglige motion, når du spiser sundt.

Stylingprodukter

Du kan risikere at opleve øget hårtab, hvis du anvender de forkerte stylingprodukter.

Desuden skal du passe på varmen i dine styling redskaber, som for eksempel hårtørrer, glattejern og krøllejern. Høj varme er nemlig en af hårets værste fjender. Varmen udtørrer nemlig dine lokker og gør dem porøse.

Det resulterer ikke i et decideret hårtab, men derimod i et stort antal knækkede hårstrå, der visuelt gør dig tyndhåret.

Brug derfor både de rigtige stylingprodukter og anvend lavere varme på din styling apparater, når du styler dit hår.

Mangel af vitaminer og mineraler

Vitamin- og mineralmangel kan gøre uoprettelig skade på din almene sundhed. Det gælder naturligvis også for hårvæksten og hårkvaliteten.

Får du en sund og alsidig kost, er du formentlig godt dækket ind på både vitamin- og mineralområdet. Vil du være på den sikre side eller er du i tvivl om du får nok gennem kosten, kan du for eksempel vælge at sikre dig ved hjælp af en daglig dosis hårvitaminer.

Her får du en oversigt over de vigtigste vitaminer og mineraler til dit hår

A-vitamin

A-vitamin er fedtopløselige vitaminer, der er nødvendigt for at opretholde hårvæksten sund og i balance. Det indgår i kroppens egen produktion af olier og giver naturlig næring til hår og hovedbund.

Mangler du vitamin A, kan symptomerne være knækkede hårstrå og spaltet hår.

B-vitamin

B-vitamin er vandopløselige vitaminer, der også kaldes for hårets vitamin. Det er utrolig vigtigt for en normal vækst og et sundt hår.

Mangel på vitamin B kan resultere i hårtab. Især B12, B7 (Biotin) og B9 (Folsyre) er ekstremt vigtige vitaminer mod hårtab.

C-vitamin

C-vitamin er vandopløselige vitaminer, der er vigtig for produktionen af kollagen i både hud og hår. Desuden er vitamin C en stærk antioxidant, der beskytter håret mod udefrakommende påvirkninger.

Mangel på C-vitamin kan give spaltet hår med tendens til at knække.

D-vitamin

Fedtopløselige D-vitaminer har betydning for hårvæksten. Op mod hver syvende dansker får for lidt vitamin D, hvilket kan resultere i hårtab.

E-vitamin

Vitamin E agerer som en antioxidant og spiller en rolle for vedligeholdelsen af hårceller og hårlængder. Mangel på E-vitamin kan resultere i hårtab.

Jern

Jernmangel ses sjældent, men især kvinder kan mangle jern. Mangel på mineralet jern kan føre til hårtab.

Zink

Mineralet zink produceres ikke af kroppen, men skal tilføjes gennem kosten. Zink findes primært i magert kød og fisk. Vær derfor opmærksom på dit zink, hvis du vegetar eller veganer. Også ærter, linser og nødder er gode kilder til zink. Mangel på zink kan medføre at du taber håret.

Stress

Stress rammer både mænd og kvinder og kan have mange følgevirkninger for din krop. En af disse følgevirkninger kan være, at du risikerer at miste håret.

Stress rykker nemlig ofte ved hormonbalancen, som kan udmønte sig i hårtab eller udtynding af håret. Oplever du symptomer på stress eller depression, skal du tal med din læge.

Overgangsalder

Overgangsalderen forbindes for de fleste kvinders vedkommende med humørsvingninger, hedeture, søvnløse nætter og blussende kinder.

De symptomer du får, når du kommer i overgangsalderen er forbundet med mere eller mindre kraftige hormonændringer.

Som om ovenstående ikke er nok, så kan du risikere at få problemer med både hud og hår. Du kan opleve at du mister håret i højere grad en det normale hårtab, at hårstråenes struktur ændrer sig og bliver finere og håret syner derfor tyndere end det plejer.

Tilstanden androgen alopeci rammer nogle kvinder i overgangsalderen. Androgen alopeci er en hormonelt betinget lidelse, der skyldes et markant fald i østrogenproduktionen og en samtidig stigende produktion af det mandlige kønshormon testosteron.

Androgen alopeci har en del bivirkninger på hårvæksten, du kan blive tyndhåret eller opleve et direkte hårtab. Desuden kan den forårsage øget og ganske uønsket hår i ansigtet.

Et vist hårtab og udtynding i håret i forbindelse med overgangsalderen er desværre ganske normalt.

Forskellen på hårtab hos mænd og kvinder

Ens for både mænd og kvinder er det, at et aldersbetinget almindeligt hårtab og er ganske normalt. Jo ældre vi bliver, der mere tyndhårede bliver vi. Det skyldes primært, at celleproduktionen i kroppen ikke sker så hurtigt som tidligere. Det viser sig som rynket hud og tyndt hår og hårtab.

Men der er forskel i hvordan og hvorfor mænd og kvinder taber deres hår

Hårtab hos mænd

Mandligt hårtab (androgen alopeci) og total skaldethed ses ofte hos mænd. Det er ofte arveligt betinget og viser sig som høje tindinger og/eller måne bagerst på issen.

Mænd er specielt udsatte for hårtab, fordi mandligt kønshormon påvirker dine hårsække negativt. Når først hårsækkene og deres hårceller er døde, er det umuligt at vække dem til live igen.

Pletskaldethed (alopecia areata) er en auto immun sydom som rammer både kvinder og mænd. Alopecia areata skyldes at, kroppens eget immunsystem angriber hårsækkene. Det tvinger dem til at gå fra vækstfasen til hvilefasen og til sidst give slip på hårstråene.

Hårtab hos kvinder

Hårtab hos kvinder er mere almindeligt end du nok lige regner med. Mere end hver tredje kvinde oplever hårtab i mere eller mindre alvorlig grad.

Arveligt hårtab ses også hos kvinder. Her er der også tale om et betinget hårtab, der skyldes forekomsten af det mandlige kønshormon. Oftest er kvinders hårtab betinget af ændringer i hormonbalancen.

Mandligt hårtab (androgen alopeci) forekommer også hos kvinder, der er lidt oppe i årene. Dette er oftest i forbindelse med eller forlængelse af overgangsalderen. Også pletskaldethed (alopecia areata) ses hos kvinder.

Hverken alopecia areata eller androgen alopeci er sjældent så graverende for kvinder, som det er for mænd.

5 gode tips mod hårtab

Mit hår falder af, hvorfor taber jeg mit hår er et ganske almindeligt spørgsmål, når hårene hober sig op på hårbørsten. Her får du 5 gode råd til, hvordan du bedst muligt passer på dine lokker, hvis

Brug milde produkter

Vælg milde hårprodukter, der er egnet til din hårtype og som forebygger og behandler hårtab. Riv ikke unødigt i lokkerne eller frottér det voldsomt.

Pas på hovedbunden

Vær god mod din hovedbund. Det er i den dine hårsække sidder, så lad være med at genere eller irritere den med stylingprodukter eller parfume. Beskyt hovedbunden når du befinder dig i solen.

Få de rigtige vitaminer

Det rette vitamin til hårtab er guld værd – specielt hvis du allerede oplever udtynding af håret og hårtab. Læsmeget mere om de helt rigtige mineraler og vitaminer til optimal hårpleje længere oppe i artiklen.

Spar på styling & varme

Skru ned for både høj varme og kradse stylingprodukter. Begge dele kan ødelægge dit hår og resultere i knækkede hårstrå og tørre og slidte lokker.

Brug en ordentlig børste

Du bør anvende en børste, der ikke slider og river i dit hår, så det knækker eller slides unødigt. En børste der er fremstillet af naturlige materialer er det bedste valg – for eksempel er bambus et fortrinligt valg. Også naturhår på børsten er skånsomme mod håret.

Produkter mod hårtab

Der findes heldigvis en del hårplejeprodukter, der er beregnet til brug ved hårtab. Nogle skal i håret og hovedbunden, andre skal indtages oralt. Fælles for dem er, at de er en god hjælp til, der oplever hårtab og en mulighed for at få din hårvækst tilbage.

Shampoo mod hårtab

Vælg en effektiv shampoo til hårtab. Den kan nemlig være primus motor på at give dig en normal hårvækst tilbage.

Hårkur mod hårtab

En hår kur mod hårtab indeholder aktive stoffer, der kan reducere hårtab og give dig en normal vækst af dit hår. Du kan med fordel afslutte din hårplejerutine med en hårserum til hovedbunden, der er specifikt rettet mod at øge hårvæksten.

Vitaminer mod hårtab

Vitaminer til hårtab giver dig en optimal sammensætning af vigtige vitaminer og mineraler, der har god og dokumenteret effekt på hårvæksten og hårkvaliteten. Desuden behøver du ikke være helt så stringent i forhold til din kost.

Piller mod hårtab

Piller kan være et godt middel mod hårtab. Pillerne indeholder et kosttilskud, der gavner dine lokker og booster hårvæksten og dermed give dig din hårpragt tilbage.

Behandling af hårtab

Vil du gerne yde dine lokker hjælp til hårtab, så du kan minmere det og få din hår vækst tilbage, er den bedste hjælp at passe godt på din krop og behandle lokkerne med produkter, der passer til hårtab og udtyndet hår.

Ikke alle typer hårtab kan behandles på en måde, hvor du får hårvæksten tilbage – ud over muligheden for en hårtransplantation. Det drejer sig primært om hårtab hos mænd, der ofte er arveligt betinget.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad mangler kroppen ved hårtab?

Som oftest mangler kroppen en eller flere af de mineraler og vitaminer, der giver et sundt hår normale vækstbetingelser.

Hvad er årsagen til hårtab?

Hårtab kan være arveligt betinget. Ofte spiller ændringer i hormonbalancen en rolle i hårtabet. Det kan også skyldes faktorer, du til dels selv er herre over. For eksempel en ensidig kost, stress eller for meget varme.

Hvorfor taber man håret?

Der kan være flere forskellige årsager til hårtab, behandling mod hårtab kan ofte give dig din hårpragt tilbage, alt efter hvad hårtabet skyldes. Hårtab skyldes oftest arvelighed, sygdom, hormonforstyrrelser eller forkert eller mangelfuld pleje af håret.

Hvordan får man håret tilbage?

Er hårtabet hormonbetinget, er det ofte en forbigående tilstand – ellers kan hormon behandling være en løsning. Er hårtabet selvforskyldt, skal du rette op på de årsager til hårtab, som er skyld i, at du taber håret. Er hårsækkene døde, kan du ikke få håret tilbage.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.