Hår

Hvorfor du fælder meget hår og hvad du kan gøre ved det (10 tips)

Fælder du meget? Det er helt normalt at fælde, men det kan også tage overhånd. Vi kommer her med hyppige årsager og forebyggelse, så du kan beholde håret på hovedet.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

https://beautypalace.dk/hvad-er-biotin/

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Vi har nok alle oplevet, at vi i nogle perioder fælder mere end andre. At dit hår fælder er ganske normalt.

Men taber du unormalt mange hår dagligt, skal du være på vagt.

Spørger du dig selv: “hvorfor fælder jeg så meget” kan svaret skyldes et utal af årsager. Både eksterne og interne problemer.

Læs med i denne artikel, hvor vi tager et nærmere kig på, hvad normalt hårtab er og hvad du kan gøre for at minimere, at du fælder meget hår.

Er hårfældning normal?

Det er faktisk ganske normalt normalt, at dit hår fælder. Som regel er det slet ikke noget, vi lægger mærket til.

For ud af omkring de 100.000 til 150.000 hårsække, der sidder på hovedet, er det jo kun en lille promille, der falder af.

Mængden af hårsække på hovedet er som oftest genetisk betinget. Det kan vi ikke selv gøre noget ved. Men vi kan give vores hårsække og vores hår de bedste betingelser for et langt og sundt liv.

I nogle perioder kan du opleve, at dit hår fælder mere end i andre. Det kan være betinget af årstiderne og dermed klimaet. Det kan være på grund af en periode med dårlig kost. eller medicin du skal tage i en kortere periode.

I disse perioder kan du opleve, at du fælder mange hår, uden at der er tale om en stationær tilstand.

Dit hår fælder som en helt naturlig proces af hårets vækstcyklus, der består af 4 faser:

 1. Den anagene fase (vækst)
 2. Den katagene fase (regression)
 3. Den eksogene fase (afstødelse)
 4. Den telogene fase (hvile)

Det meste af tiden befinder størstedelen af dit hår sig i vækstfasen – den anagene fase.

Det er værd at vide, at det ikke er alt dit hår, der befinder sig i den samme fase på samme tid.

Den anagene fase – Vækstfasen

I denne fase vokser omkring 90% af dine hårstrå på hovedet. Vækstfasen er ubetinget den fase i håret cyklus, der varer længst. Dog med store variationer, for den anagene fase kan vare imellem 2 og 7 år.

Jo sundere dit hår er, des længere vil det kunne være aktivt i vækstfasen. Sundt hår vokser altså i længere tid, end skadet hår gør.

For at gøre håret vækstfase så lang som mulig, er det vigtigt, at du arbejder mod at opnå et sundere hår og dermed mindske hårtabet.

En lang vækstfase er også det, der giver dig det lange hår.

Den katagene fase – Regressionsfasen

Den katagene fase er en kort overgangsfase, der varer 2 til 3 uger. Omkring 3% af alle hårstrå er i denne fase på et givent tidspunkt.

Fasen er kendetegnet ved at hårvæksten for hår i denne fase stopper. Den ydre rodskal skrumper ind og sætter sig herefter fast på roden af håret.

Den eksogene fase – Afstødelsesfasen

Hårroden bevæger sig mod hovedbundens overflade, så det kan løsne sig og falde af. Disse hårstrå er nemme at hive af.

Når håret er løsnet og udstødt af hårsækken, begynder det nye hår ikke at vokse med det samme, for nu har hårsækken brug for at hvile sig.

Den telogene fase – Hvilefasen

Hvilefasen er en inaktiv fase, hvor håret ikke vokser. Mellem 6 og 8% af alt hår befinder sig i denne fase. Varigheden for denne fase er 3 til 4 måneder (ca. 100 dage).

Hårtab vs. fældning – hvad er forskellen?

Egentlig er det ganske nemt, at forklare forskellen på en naturlig fældning og et reelt hårtab:

 • Hårtab formindsker antallet af hår på hovedet mærkbart. Når du oplever hårtab, vil dit hår både mærkes og synes tyndere.
 • Fældning formindsker ikke antallet af hår på hovedet mærkbart. En naturlig og normal fældning er så minimal, at du stort set ikke lægger mærke til den.

Vil du gerne mindske fældningen eller hårtabet, skal du blandt andet være opmærksom på, om du får vitaminer og mineraler nok. Det samme gør sig gældende for en sund og varieret kost.

Man kan ofte komme til at forveksle knækket hår med fældning eller hårtab. Hvis dit hår knækker, er det tit fordi du faktisk er lidt for hårhændet med dit hår eller du har tørt, porøst eller skadet hår.

Hvorfor fælder jeg så meget?

Har du kortere eller længere perioder hvor du fælder mere end normalt, kan disse skyldes flere forskellige faktorer.

Nedenfor kan du læse om de mest almindelige og ofte forekommende faktorer, der kan have en indflydelse på, hvor meget dit hår fælder:

 • Sygdom
 • Graviditet
 • P-piller
 • Kost
 • Hårets cyklus

Sygdom eller stress kan medvirke til hårtab

En af de største faktorer til, at dit hår fælder eller du oplever hårtab, er stress eller anden form for sygdom.

Graviditet kan medføre, at du fælder meget

Er du gravid eller har du lige født, er du mere disponeret for at dit hår fælder eller du ligefrem taber håret.

Denne form for fældning skyldes primært en ændring i din hormonbalance.

Der findes kvinder, der oplever øget hårvækst og et fyldigere hår i forbindelse med en graviditet, men det er lidt af en sjældenhed.

Til gengæld ses det oftere, at en graviditet faktisk kan ændre strukturen i dit hår permanet – du kan altså for eksempel opleve, at du pludselig får krøllet hår i forbindelse med eller efter en graviditet.

P-piller kan have indflydelse på, om du fælder meget hår

Spiser du p-piller, kan disse have indvirkning på, om fælder meget hår eller decideret taber håret. Det kommer helt an på, hvilke hormonsammensætning, de har – ja nogle typer kan endda øge hårvæksten, men sjældent på hovedet.

Derfor kan du til tider risikere, at et ellers normalt hår pludselig begynder at fælde mere end normalt. Det gælder både hvis du starter på p-piller eller du skifter mærke.

Din kost har betydning for, hvor meget du fælder

En usund livsstil udmønter dig gerne i en usund krop og lige så meget i et usundt hår. Spis derfor en varieret og sund kost, der giver dig og din krop alle de vigtige vitsminer og mineraler, den har brug for.

Dit hår er i den katagene fase

Du vil opleve det den største fældning i hårets vækstcyklus, i den katagene og telogene fase. Her er der en lille del af dit hår, som helt automatisk falder af, fordi det er dødt. Hvor mange det drejer sig om, afhænger af dit hårs generelle sundhed.

11 råd til at mindske fældning

1. Undgå stress i dagligdagen

Stress en en velkendt faktor, der kan medføre, at du fælder meget hår. Både fysisk og psykisk (emotionel) stress kan give problemer med hårtab eller at dit hår fælder.

I det hele taget skal du tage stress alvorligt, for det forsvinder ikke bare af sig selv som en forkølelse eller en øm tå gør. Tal med din læge, hvis du mistænker, at du har stress.

2. Vask håret rigtigt

For det første skal du ikke vaske dit hår oftere end 2 til 3 gange om ugen. Du skal heller ikke vaske det i form varmt vand – lunkent vand er helt perfekt til hårvask, for så skader du ikke håret.

Vask dit hår af 2 omgange. så får du fjernet alt skidt og snavs – og ikke mindst rester af stylingprodukter. Vask håret forsigtigt, uden at rive eller flå i det.

3. Brug en god shampoo & balsam kombi til sundt hår

Det er altid bedst at finde en shampoo og balsam i samme serie. Så kan du nemlig være helt sikker på, at de aktive ingredienser arbejder sammen på den bedst måde.

Husk at du altid skal afslutte din hårvaskerutine med en god balsam. Hvor din shampoo åbner hårstråene for at rense håret igennem, er din balsam designet til at lukke hårstråene igen og gøre dit hår blødt og medgørligt. Desuden lægger balsam en beskyttende hinde om håret, der nemt vaskes ud ved næste hårvask.

4. Vær forsigtig ved de våde lokker

Når du har vasket håret med en god shampoo og balsam, skal du behandle det våde hår med forsigtighed. Vådt hår er nemlig mere sart, end tørt hår er.

Lad derfor være med at frottere de våde lokker med et håndklæde. Du skal heller ikke vride eller hive i de våde hår eller sætte vådt og langt hår op i en stram elastik.

Brug en god børste og vær varsom, når du børster håret.

5. Brug et hårserum med aktive ingredienser

Vil du tage ekstra godt vare på dit hår, kan et hårserum, der er er specielt fremstillet til at gavne hårvæksten og minimere at du fælder meget hår.

De aktive ingredienser hårserummet vil bearbejde håret indefra og forbedre både din hårkvalitet og mængden af hårstrå på dit hoved.

6. Spis de rigtige vitaminer

Hvis du spiser en ensidig kost og derfor måske er i underskud af vigtige vitaminer og mineraler, vil det blandt andet gå ud over både kvaliteten og mængden af dit hår.

Vigtige vitaminer og mineraler for håret er blandt andet B-vitamin og zink. Især vitamin B7, eller biotin, som det kaldes nu, er utroligt vigtig for et sundt hår.

Kroppen kan ikke selv producere biotin, derfor er det vigtigt at du er godt dækket ind i forhold til sund kost og ekstra vitaminer, hvis du fælder meget hår.

Også C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin er yderst gavnlige for dit hår og dets sundhed.

7. Pas på varmen når du tørrer og styler håret

Høj varme i enhver form er en af dit hårs største fjender. Styler du dit hår med apparater som hårtørrer, fladjern og krøllejern på høj varme, skader du dit hår unødvendigt.

Lad så ofte som muligt dit hår lufttørre og skru ned for varmen på dine styling apparater. Du kan også for et sikkerheds skylde anvende en en varmebeskyttende spray eller creme.

Så får du både sundere hår og kan mindske hårtabet. Det giver dig helt automatisk et fyldigere hår.

8. Få masser af søvn

En god og uforstyrret nattesøvn er alfa og omega for vores generelle velbefindende og sundhed. Når kroppen er i hvile, er den bedst til at reparere sig selv. Det gælder faktisk for alle aspekter af kroppen – og så dit hår.

Sørg derfor for, at du har en god søvnrytme og får den mængde uafbrudt søvn, som du har brug for.

9. Drop en stram hestehale

Sætter du langt hår op i en stram hestehale, risikere du at dit hår knækker. Det er som sådan ikke lig med hverken fældning eller hårtab – men resultatet i dit hår er det samme.

Når dit hår knækker som følge af opsætning i en stram hestehale, vil det komme til at se tyndt og slidt ud og det vil ligne, at du fælder meget hår. Men reelt har du mere skadet hår, end du har øget fældning eller et reelt hårtab.

10. Massér din hovedbund

Hovedbundsmassage har – udover at det er skønt og afslappende – flere fordele, når dit hår fælder eller du oplever decideret hårtab. Når din hovedbund masseres, øges din blodgennemstrømning i hovedbunden nemlig.

En øget blodgennemstrømning betyder, at de inaktive hårsække i den telogene fase (hvilefasen) kan vækkes til live igen og begynde at producere hår.

11. Børst håret nedefra

Hvis du gerne vil undgå, at du fælder meget hår, kan du børste håret nedefra og op – altså modsat den mere almindelige måde, du børster håret på, som er fra hovedbund og ned mod hårspidserne.

Start med at børste spidserne af håret, og arbejd dig så langsomt opad i små etaper. Så undgår du nemlig at håret knækker, hvis du støder på en sammenfiltring.

Når du har børstet håret nedefra, bør du gentage børstningen på den almindelige oppefra og ned måde – så kan hårbundens natulige olier nemlig fordeles i dit hår.

Tegn på at du fælder for meget og bør søge hjælp

Ikke al fældning er normalt, men det kan være svært at bestemme, om du fælder meget hår, der kan skyldes sygdom eller ubalance i kroppen, der kræver behandling.

Oplever du for eksempel følgende, kan det være en god idé at konsultere din læge:

 • Usædvanlig kraftig fældning
 • Udtynding af håret på toppen af hovedet
 • Udtynding af håret i længderne
 • Højere tindinger
 • Pletskaldethed

Din krop er godt til at lade dig vide, hvis der er noget, der ikke er, som det skal være. Ovenstående symptomer kan være tegn på, at din krop ikke er i topform.

Din læge vil sandsynligvis kunne diagnosticere årsagen til, at du fælder meget hår. Eller sende dig videre til yderligere udredning. og dermed hjælpe dig med den rette behandling mod hårtab.

Du kan læse mere om de forskellige diagnoser, der kan forårsage hårtab eller udpræget fældning her: Hårtab hos kvinder (sundhed.dk).

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor fælder mit hår?

Dit hår fælder som en naturlig del af hårets cyklus. Et dagligt hårtab på mellem 50 og op til 150 hårstrå er ganske normalt.

Hvert enkelt hårstrå har en en hvis levetid, der hænger uløseligt sammen med hårets sundhed. Den kan variere en del og er som regel på mellem 2 og 7 år. Jo sundere dit hår er, des længere er hårets levetid.

Hvor mange hår taber man om dagen?

Hvor mange hår taber man om dagen- ja det kan variere en smule, men det er helt normalt at tabe et sted mellem 50 og 100 hår om dagen. Nogle taber lidt færre, andre taber lidt flere.

Spørger du dig selv om, hvorfor taber jeg så meget hår, skal du helt sikkert kigge på både din kost, dit indtag af mineraler og vitaminer og dit hårs generelle tilstand.

Hvornår fælder man for meget?

Man fælder for meget, når man taber flere hår om dagen, end der vokser nye ud. Så er der reelt tale om et hårtab, der kan få dig til at se tyndhåret ud.

Det er ikke noget der nødvendigvis er en blivende tilstand eller bør gøre dig nervøs eller bange. Men du skal alligevel tage det alvorligt og kigge nærmere på til hårs velbefindende.

Hvad mangler man hvis man taber håret?

Der kan være mange årsager til decideret hårtab. Ofte handler det om de vitaminer og mineraler, der er vigtige for en normal og sund hårvækst. Derfor kan et tilskud af ekstra vitaminer og mineraler være en løsning for dig, der fælder meget.

Du vil sandsynligvis opleve en bedring, hvis du sørger for at spise sundt og varieret. Ellers tag et kig på de mange årsager til, at du fælder meget hår.

Hvordan køber man shampoo til hår der fælder?

Vil du gerne tage vare på dit hår med en god shampoo, der minimerer fældning. Så skal du finde en shampoo og en balsam der indeholder biotin, zink og jod. Produkterne må selvfølgelig gerne indeholde flere hårvenlige vitaminer og mineraler.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.