Hår

Guide til fint hår: Sådan plejer & styler du det (7 tips du skal vide)

Har du fint hår, så kender du sikkert allerede til de udfordringer, der er ved at have et fint og skandinavisk hår. Læs med her, hvor vi tackler dem.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

fint hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Fint hår har brug for målrettet pleje og styling, for at tage sig ud fra sin bedste side.

I denne guide til fint hår fortæller vi dig alt det, der er vigtigt at vide om om pleje og styling af det fine hår.

Du får blandt andet tips til de bedste hårplejeprodukter og stylingprodukter til fint hår, hvordan du får mere volumen og fylde til fint hår og de bedste frisurer til fint hår.

Hvad kendetegner fint hår?

Fint hår er ofte kendetegnet ved lav volumen. Det er for det meste helt lige og fladt.

Desuden har det ret let ved at blive flyvsk og elektrisk. Naturlige krøller i fint hår ses meget sjældent. Det samme gør de flotte fald, som man ofte ser i lidt fyldigere hår.

Hvad er forskellen på fint og tyndt hår?

Nogle gange bliver de to begreber brugt lidt i flæng. Det er ikke altid lige sjovt for dem, der har fint hår, at få at vide at de har tyndt hår. Men faktisk er der noget om snakken.

Fint hår ses ofte i de nordiske lande. Det fine hår kaldes også for skandinavisk hår. Det er kendetegnet ved en normal hårvækst, der består af tynde, fine hårstrå.

Det er ofte flyvsk og har tendens til at være vældig modtageligt for statisk elektricitet.

Tyndt hår er derimod kendetegnet ved en nedsat hårvækst eller hårtab. Tyndt hår kan du risikere at få, uanset om du har fint hår eller kraftigt hår.

Har du tyndt hår, kan det vise sig som overdreven fældning (mere end 50-150 hår om dagen), uforholdsmæssig mange knækkede hårstrå eller som som et decideret hårtab.

7 tips til pleje af fint hår

Vi har samlet de bedste tips til dig, der gerne vil finde en god og effektiv plejerutine til dit fine hår.

1. Du skal vaske håret lidt oftere

For de fleste hårtypers vedkommende, anbefales 2 til 3 hårvaske ugentligt. Fint hår kan have brug for at blive vasket lidt oftere.

Brug en god shampoo, der er egnet til det fine hår. Om du skal vaske håret 4 til 5 gange om ugen er ikke det, der er vigtigst. Det vigtigste er at finde den optimale hyppighed for dit hår.

2. Shampoo til fint hår

Anvend en shampoo til fint hår. Så undgår du nemlig at tilføre håret de forkerte virkestoffer, der kan resulterer i utilsigtet fladt hår, der klasker sammen eller en hovedbund, der pludselig opfører sig underligt.

Shampoo beregnet til kraftigt hår eller skadet hår indeholder plejende og reparerende olier, som fint hår ikke har brug for i samme omfang.

I stedet for at give volumen og definition, kan en forkert shampoo ende med en uønsket effekt i dit hår.

3. Balsam til fint hår

Balsam bør altid afslutte hårvasken, for produktet har en helt speciel og vigtig virkning på håret.

Hvor shampooen åbner for skællaget i hårstrået, lukker balsammen det igen og ligger en fin beskyttende hinde om hvert enkelt hårstrå.

Brug en balsam til fint hår. Så undgår du at tynge håret og gøre det mere fladt, end det er i forvejen. Brug ikke balsammen på drivende vådt hår, så risikerer du nemlig at den fortyndes eller drypper ud af håret igen.

4. Proteinrig hårkur

Fint hår har nemmere ved at blive tørt, slidt og skadet. Derfor kan en hårkur med proteiner hjælpe dig med give både ekstra styrke og fugt til håret.

Vælg en proteinrig hårkur eller hårserum til fint hår. Så får du nemlig den helt rette sammensætning, der giver volumen og fylde. Og som samtidig styrker håret og gør det mere medgørligt og knapt så flyvsk.

5. Få rigeligt med hårvitaminer

Tag godt vare på dit fine hår og giv det de bedste forudsætninger for at holde sig i topform med et dagligt indtag af hårvitaminer. Enten som piller eller som vingummier.

Håret har især brug for Vitamin A, B, C og E. Især B7, som nu om dage hedder Biotin, er vigtig. Det kan kroppen nemlig ikke selv producere.

Også mineralerne magnesium og zink, som er vigtigt for håret, er at finde i langt de fleste hårvitaminer.

6. Pas på varme

Vær varsom med at udsætte fint hår for meget og for høj varme. Ens for alle hårtyper er det, at høj varme udtørrer håret. Det behøver du ikke udsætte et hår for.

Uanset om varmen kommer fra dine styling apparater som hårtørrer og krøllejern eller om den kommer fra sommersolen, skader den dit hår. Skru derfor ned for varmen, når du styler håret og beskyt håret med en sommerhat eller en UV spray, når du opholder dig i sommersolen.

7. Brug en blid børste

Når du reder håret, får du det bedste resultat med en blid børste, der ikke har skarpe og alt for hårde tænder. De fine hårstrå bliver nemlig hurtigere slidte end de tykkere gør.

Vælg for eksempel en børste med naturhår eller en bambusbørste. Begge typer nedsætter også hårets risiko for at blive elektrisk og flyvsk.

Styling af fint hår

Når fint hår skal styles, handler det for det meste om, at man løfter håret ved hovedbunden og dermed skaber mere volumen.

Der skal selvfølgelig også styr på de fine lokker, så arbejdet ikke er spildt efter få minutter ude i det fri.

Vi har fundet 4 hårprodukter, der hver især kan gøre en enorm forskel i fint hår – uden at tynge håret ned, så det ender med at klaske sammen, så du undgår trist og fladt hår. I stedet er det lækre stylingprodukter, der giver vidunderlig volumen og flot hold til håret.

Volumen shampoo

Et godt shampoo valg til dig med fint og tyndt hår, er en volumen shampoo til fint hår. Med en sådan får dit hår den korrekte pleje og fugt, uden at din hovedbund bliver irriteret eller tør.

Der findes faktisk også shampooer til tyndt hår, der beviseligt kan øge diameteren på de tynde og fine hårstrå, som ses i det fine hår. Måske vil en sådan shampoo og en volumen shampoo være et perfekt mix til dig og dit hår.

Mousse

Til dig der føntørrer dit hår, vil en let volumen mousse et oplagt valg, hvis du gerne vil have et fyldigere hår med godt hold. Husk at vælge en mousse, der passer til fint hår.

Brug den i håndklædetørt hår og brug den primært i den del af håret, der er tættest ved hovedbunden. Brug din hårtørrer ved lav varme og gerne med en diffuse, for at skabe fantastisk fylde og volumen i håret.

Volumenspray

Volumenspray fungerer lidt på samme måde, som en volumenmousse. Men her behøver du ikke fingrene til at fordele den i håret.

Spray din volumenspray i håret tættest på hårrødderne og brug en hårtørrer på lav varme, for at kreere en flot og fyldig volumen.

Saltvandsspray

Hvis du har badet ved stranden eller i en saltvandspool, så ved du allerede, hvilken effekt saltvand har på et fint hår. Det salte vand giver nemlig et helt utroligt hold i dit hår.

Beach looket du får med denne spray, er super eftertragtet. Det giver dit et let mat look, med masser af tekstur og hold i dit hår – som kom du lige fra stranden.

Fordele ved at have et tyndt og fint hår

Selvom de fleste af os der har fint hår, drømmer om et kraftigt hår, er der nu stadig nogle fordele, ved at have et tyndt og fint hår.

De mest åbenlyse er, at dit hår tørrer hurtigere, du skal ikke anvende så meget shampoo og balsam og du skal ikke bruge oceaner af tid på din styling af det fine hår.

Fint hår tager super godt imod de produkter, der er egnet til at skabe mere volumen i det fine hår.

Så snart du har fundet de produkter, der passer perfekt til dit hår – det gælder både shampoo til fint hår, en tilhørende balsam og de mest egnede stylingprodukter. Så kan du super hurtigt skabe det look, der passer til dig og din stil.

Problemer ved fint hår

Uanset hvilken hårtype vi har, vil vi altid støde på udfordringer eller problemer med vores hårpragt. Når det gælder det fine hår, er der 3 overordnede udfordringer, som langt de fleste med fint hår oplever.

Filtret hår

Har du fint og skandinavisk hår og vågner du hver morgen med en fuglerede i nakken eller hårstrå der stritter ud til højre og venstre. Så ved du, hvor let fint hår filtrer.

Du kan undgå en del af udfordringerne ved filtret hår, ved ikke at vaske dit hår om aftenen. Gå aldrig i seng med fugtigt eller vådt hår, det kan dit fine hår ikke tåle – i hvert fald ikke hvis du vil undgå at bruge masser af tid på

Fladt hår

Det flade hår er sjældent et frivilligt ønske, men ikke desto mindre er fladt og kedeligt hår en af de største gener ved at have fint hår.

Brug de bedste produkter til lige netop din hårtype. Det gælder for både plejeprodukter som shampoo og for stylingprodukter som mousse.

Fedtet hår

Fint, skandinavisk hår risikerer nemt at blive fedtet. Ikke fordi det er fint, men fordi vi behandler det forkert.

Derfor er det vigtigt, at du finder de helt rigtige hårplejeprodukter, der ikke indeholder olier eller andre fedtende ingredienser. Det gør sig især gældende for dine stylingprodukter.

Vælg de stylingprodukter, der passer til din hårtype og dem der giver dig den helt rigtige style til dit hår.

De bedste frisurer til fint hår

Selvom du har fint hår, har du masser af muligheder for at finde den frisure til fint hår, der passer bedst til din stil, din personlighed og din hårtype.

Udover at du ikke, som ved et trylleslag, kan få tykt og kraftigt hår, er det kun din indsats og pleje, der sætter grænse for dit udvalg af flotte frisurer til hår der er fint.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man style sit hår, så det ser mere kraftigt ud?

Man kan sagtens style håret, så det ser fyldigt ud – akkurat som kraftigt hår. Brug egnede stylingprodukter og føntør med hovedet nedad eller brug en lille rundbørste ved hårrødderne.

Hvad betyder det at have fint hår?

Fint har er defineret ved en almindelig hårvækst med fine og tynde hårstrå. Et fint hår er velkendt i Norden og kaldes også tit for skandinavisk hår.

Hvordan undgår man fladt hår?

Man undgår bedst et fladt hår, ved at bruge de rette hårplejeprodukter og stylingprodukter, der passer til en fint hår. De både styrker håret og giver volumen og samtidig et godt hold.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.