Negle

Gele negle guide: Alt du skal bruge for at lave gele negle hjemme

Vil du lære at lave gele negle, men ved du ikke hvor, du skal starte? Så læs med i denne guide.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

gele negle

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Er du glad for flotte negle, men ked af at bruge så mange penge på dem, som de nu engang koster hos hos negleteknikeren – så skal du bare lave dem selv! Det er ikke spor svært og du sparer gode penge, ved at starte din helt egen neglesalon derhjemme.

Du kan lave smukke negle med lang holdbarhed og i et væld af farver, nuancer eller med flot nail art – akkurat som hos en negletekniker. Øvelse gør mester, men læser du med her, er du allerede godt på vej til at lave dine egne flotte negle med gel.

Hvad er gele negle?

Gele negle er kunstige negle, der ligner dine egne negle til forveksling.

Kunstige negle er måske så meget sagt, for du kan nemt lave de smukkeste gel negle, uden at du behøver gøre dem længere ved hjælp af negletipper.

Gele negle forstærker og former dine egne negle og giver neglene et helt perfekt look, som mange vil misunde dig.

Gellak gele

For at lave gele negle skal du bruge gellak negle gele. Gele lagene lægges ovenpå hinanden i minimum 3 lag, der skal hærdes i en neglelampe, inden næste lag påføres.

Du kan ikke lave negle gele uden at have en UV/LED lampe, for kun UV lyset kan tørre og hærde din negle gele.

Har du tynde og sarte negle, som mangler volumen og har svært ved at vokse sig lange, kan du overveje, om polygel negle måske er den den bedste løsning for dig. Polygel er en helt unik blanding af akryl og gel og fungerer som en builder gele, der giver dine negle både længde og volumen.

Hvad er forskellen på gele og akryl negle?

Der er i bund og grund ikke kæmpestor forskel i indholdet af produkterne på gele negle og akryl negle. Der er heller ikke stor forskel i neglenes udseende og de er begge de foretrukne favoritter, når vores negle skal fremstå flotte og velholdte.

Både gele negle og akryl negle betegnes som kunstige negle og der hvor forskellen på akryl og gele negle er størst, er måden de laves på.

Hvor akryl negle bygges op med en akrylmasse, der i konsistensen minder om en meget blød modellervoks, bygges gele negle op med gellak eller shellac, der er har en geleagtig konsistens.

Akryl giver en meget hård og stærk negl, mens geléen giver mere fleksible negle, der minder utroligt meget om dine egne naturlige negle. Hvor akryl negle holder op til 6 uger, holder gele negle op til 8 uger.

Samtidig skal akryl neglen lufttørre for at hærdes (umiddelbar hærdning efter ca. 10 minutter, komplet hærdning efter ca. 24 timer), mens gele neglen skal hærde under en UV/LED lampe (hærdet i løbet af sekunder alt efter styrken på lampen).

Er gele negle bedre end akryl negle?

Om du vælger gelenegle eller akryl negle, kommer mest an på din præference. Har du aldrig selv lavet dine negle, er gele negle nok den letteste metode at komme i gang med.

Akryl negle kræver nemlig et lidt anderledes håndelag end både gele negle og almindelig neglelak gør. Desuden skal du tage nogle vigtige forholdsregler, hvis du laver akryl negle hjemme i privaten. Akryl væsken er nemlig et opløsningsmiddel på linje med acetone, der kræver udluftning eller udsugning, så du ikke bliver sløv eller dårlig.

Her er 5 hurtige fordele, ved at vælge gelenegle frem for akryl negle.

  1. Gele neglene kræver ikke nogen forholdsregler som udluftning eller udsugning
  2. Gele neglene indeholder ikke acetone og er fuldstændig lugtfri at arbejde med
  3. Gele negle er selvnivellerende og nemme at arbejde med
  4. Gele neglene giver dig masser af tid til at perfektionere hver enkelt negl
  5. Gele neglene holder sig flotte i længere tid

Dette skal du bruge til gele negle

Her får du en oversigt over de produkter du skal bruge, for at kunne lave smukke negle hjemme hos dig selv:

  • Neglebåndsskubber og -saks – gør dine neglebånd veltrimmede og uden floss.
  • Neglefil og neglebuffer – klargør dine negle og former dem for det perfekte look.
  • Cleanser – en neglecleaner eller -cleanser desinficerer, renser og affedter neglen.
  • Primer – primeren sørger for at negle gel hæfter bedre på neglene.
  • Tipper – negletipperne skal du bruge, hvis du gerne vil forlænge din egen negl.
  • Negle gel – er en slags builder gel, der skal lægges i minimum 3 lag.
  • Base coat – lægges på neglen efter sidste lag gel.
  • Gele negle farver – brug ikke almindelig neglelak men hold dig til gellak eller shellac farver.
  • Top coat – vælg mellem en flot shiny eller en trendy mat finish.
  • UV/LED lampe – hærder neglene imellem hver påføring af gel.
  • Acetone – acetone bruger du til at fjerne farven fra neglen- akkurat som ved almindelig lak.

Der kan være god økonomi i at købe et startsæt til gelenegle. I et neglesæt finder du nemlig alt det, du har brug for, når du gerne vil springe ud i kunsten at lave dine egne gel negle.

Desuden er der stort set altid penge at spare på at købe et startsæt, frem for at købe delene hver for sig – det gør kun dine nye lækre gel negle endnu billigere for dig.

Guide: Sådan laver du selv gele negle

Her får du en udførlig guide, der trin for trin forklarer dig, hvordan du laver de flotteste gel negle. Det er ikke besværligt og tager heller ikke oceaner af tid.

Som med alt andet nyt, gør øvelse mester. Men vi er sikre på, at der ikke går længe, før du mestrer kunsten at lave dine egne gele negle.

Forbered neglene

Start med at give neglene en lille forberedende manicure. Trim dine neglebånd, så de danner en flot buet og skarp afslutning ned mod negleroden. Det giver nemlig en endnu flottere negl og desuden er du fri for grimme og flossede neglebånd, der bare ikke gør noget godt for helhedsindtrykket af dine gele negle. Brug neglebåndsskubber og neglebåndsklipper.

Rens neglene grundigt, så der ikke sidder gammelt skidt under dem og fil dem i den ønskede form. Ønsker du længere negle, bør du klippe neglene rimelig korte, så du kan placere negletipper på spidsen af dem. Manicuren sikrer dig, at dine negle er rene, pæne og velformede, når du påbegynder arbejdet. Slut gerne af med at

Cleaner

Rens overfladen af hver enkelt negl med en cleanser, der fjerner al snavs og fedt fra neglene, så den er komplet ren og affedtet, inden du påfører næste lag.

Sæt tipper på neglene

Vil du gerne have længere negle, kan du forlænge neglen ved at sætte en negletip på den. Put en enkelt dråbe neglelim på tippen og hold den i position i nogle sekunder, ude at klemme hårdt sammen.

Påfør primeren

Et enkelt lag af primeren på neglen gør, at den gel du putter på neglene, hæfter bedre. Lad den tørre i nogle sekunder, inden du går videre.

Læg nu gel på neglene

Nu er det tid til at påføre gel på dine negle. Du skal som minimum altid lægge 3 lag gel på neglene.

Det første lag du påfører, skal være et helt tyndt lag. Herefter kan du sagtens putte et lidt tykkere lag på neglene. Vent et øjeblik, inden du hærder hvert lag gele, så geléen kan nå at nivellere og lægge sig jævnt på hver enkelt negl.

Har du forlængende negletipper på, vil hvert lag gele udligne den minimale højdeforskel der er på neglens højde.

Hærd neglene under UV/LED lys

Mellem hvert lag gele skal dine negle hærdes, inden du kommer næste lag gele på. Det gør du ved at hærde dine gele negle i en UV lampe til negle. Tørre tiden afhænger blandt andet af, hvor effektiv en lampe du har og hvor tykt et lag gel du har på. En blanding af UV og LED lys giver den hurtigste hærdning.

Påfør base coat

En base coat eller underlak lægger du normalt direkte på din egen negl. Her lægger du base coat lak på, efter du har lagt gellak gel på. Når sidste lag med gel er hærdet, påfører du altså din basecoat lak. Så forhindrer du nemlig farvet lak i at trænge ned i din negle gele.

Læg nu en neglelak i den ønskede farve på neglene

Nu kan du vælge den gellak farve, du vil have på neglene. Der findes et utal af forskellige farver og nuancer – akkurat som du kender det fra den almindelige neglelak. Du har også mulighed for at lave super flot og trendy nail art med skabeloner i det design, du bedst kan lide. Du kan også dekorerer med flotte glitrende sten.

Slut af med en top coat

Der findes flere forskellige udgaver af top coat til dine gel negle. Du kan vælge den helt normale shiny topcoat eller du kan vælge mellem flere grader af matte top coats. Ofte kan du finde startsæt med to eller tre slags topcoats – fra shiny til ekstra mat, der giver dig mulighed for god variation i dine looks. Og voilá – så har du selv kreeret smukke naturlige negle med gellak.

NB: Husk at hver gang du putter et lag ufarvet eller farvet gel på dine negle, skal du huske at give det en hærdning i UV lampen, før du går videre til næste punkt.

Negle gel vil nemlig forblive flydende, indtil den hærdes i lampen. Det giver dig mulighed for at arbejde med neglene, indtil de er helt perfekte, uden tidspres eller stress overhovedet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster gele negle?

En lav selv gele negle pris er noget lavere, end den du kender fra negleteknikeren. Køber du et startkit, vil du spare endnu flere penge. Neglesættet giver dig desuden produktet nok, til flere neglebehandlinger.

Hvor meget koster det at få lavet gele negle?

Skal du have lavet gelenegle hos en negletekniker eller en neglesalon, varierer prisen en del fra sted til sted. Du kan som udgangspunkt godt regne med, at prisen på en gelebehandling er nogenlunde i samme størrelsesorden, som et helt start kit.

Er gele negle farlige?

Gelnegle er ikke farlige. Dog kan de risikere at udtørre både neglebåndene og neglens overflade. Derfor kan du med fordel bruge en negleolie, der kan penetrere gelnegle.

Er gele negle nemme at lave?

Gele negle er faktisk super nemme at lave selv. Det eneste du skal, er at følge vores guide og du har flotte negle i løbet af ingen tid.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.