Kosttilskud

Din kollagen guide: Alt du skal vide om kroppens byggesten

I denne guide kan du læse alt om kollagen, peptider, marine kollagen, kollagen creme og kollagen som tilskud.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

kollagen

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Virker kollagen overhovedet? Kan vi være sikre på, at et kollagentilskud nu også giver os alle de fordele, vi hører om.

Svaret er klart og enkelt – ja, det kan vi godt. Undersøgelser og forskning viser hele tiden nye områder, hvor et kollagen kosttilskud giver din krop positive resultater.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, der helt naturligt findes i vores kroppe. Det er den største proteingruppe i kroppen, da den udgør ca. en tredjedel af kroppens samlede proteinindhold.

Kollagen er en utrolig vigtig byggesten for kroppens evne til at opretholde kroppens velbefindende og ungdommelighed.

Det er det protein, der holder huden fast og spændstig. Det er med til at give huden glød og ungdommelighed og forebygge eller reducere rynker og fine linjer.

Men det er faktisk slet ikke den eneste funktion, kollagen i kroppen har.

Påvirker hele kroppen (næsten)

Kollagenets foryngende og regenererende virkning gør sig gældende for mange dele af kroppens ydre:

 • Hår
 • Negle
 • Tænder

Vores ydre er dog ikke det eneste, der der ældes, selvom det er det, vi først lægger mærke til. Også vores indre påvirkes af kollagen:

 • Knogler
 • Led
 • Brusk
 • Muskler

Faktisk er det værd at bemærke at niveauet af kollagen i kroppen, allerede begynder at svinde omkring 30-års alderen. Nogle ser ændringer allerede midt i 20’erne.

Så selv om du er stadig både føler dig og ser ung ud, så er kroppens aldringsproces allerede i gang.

Hvordan dannes kollagen i kroppen?

Kollagen proteinet skal nedbrydes i fordøjelseskanalen, inden det er brugbart for kroppen. Når vi nedbryder det, danner kollagenet kollagenpeptider og aminosyrer, som kroppen kan optage.

Du kan både indtage kollagen via maden, via en collagen creme og via et at de mange forskellige typer kosttilskud som findes på markedet.

Det er nemlig ikke sikkert, at du naturligt kan spise dig til hele den manglede mængde kollagen. Derfor kan et kollagen kosttilskud være den helt perfekte og nemme løsning.

Hvorfor skal man indtage ekstra kollagen?

Man skal indtage ekstra kollagen, når kroppens egen produktion af kollagen falder som man bliver ældre.

Det er naturligvis ikke nødvendigt for at overleve. Men hvis du gerne vil holde kroppen ung og adræt, holde dit ydre ungdommeligt og bevare din hud elastisk så længe som muligt, så er kollagen et uundværligt protein.

Det er slet ikke en besværlig proces at sørge for ekstra kollagen til huden og kroppen. Det kræver bare et dagligt kosttilskud med kollagen og måske også en effektiv kollagen creme til huden i dit ansigt.

Desuden kan du med fordel sørge for at optimere på din kost, ved blandt andet at skifte til kollagenholdige kødtyper og det typer frugt og grønt, der indeholder mest collagen.

Hvordan ved man om man mangler kollagen?

Som du allerede har læst dig til, begynder kroppens eget kollagen indhold at falde omkring 30-års alderen. De første tegn på det nedsatte collagen, er for det meste at spore i huden. Her viser der sig fine linjer og rynker og nedsat elasticitet i huden.

Har du svage led eller har du haft knoglebrud, vil du også kunne mærke begyndende problemer her. Hvis ikke du vil vente på, at tegnene viser sig, kan du med fordel starte med at anvende et kosttilskud med collagen, når du mellem 25 og 30 år gammel.

Hvor hurtigt virker kollagenpulver?

Hvor hurtigt du mærker effekten af kollagen pulver som kosttilskud, kommer an på, hvilken type kollagen dit pulver indeholder. Der findes nemlig 2 forskellige slags:

 1. Almindligt kollagen (som bruges i diverse kollagen boostere sammen med andre ingredienser såsom c-vitamin)
 2. Hydrolyseret kollagen

Den almindelige kollagen skal igennem fordøjelseskanalen, før den bliver spaltet i peptider og aminosyrer, som kroppen kan optage.

Du får en hurtigere optagelse af kollagen i kroppen ved hydrolyseret kollagen, da det allerede er spaltet til peptider. Derfor går der ikke længe, før du hurtigt både kan se og mærke, den gode effekt af dit kollagen tilskud.

Uanset om det er ansigtets elasticitet eller kroppens ømme led du fokuserer på.

Kollagen typer

Der findes mange forskellige kollagentyper. Overordnet set findes der 4 typer kollagen, som hver især bidrager med kollagene forbedringer til forskellige dele af kroppen:

 • Type 1 collagen udgør omkring 90% af kroppens kollagen. Type I collagen er altid hydrolyseret collagen. Den sørger for struktur i huden og i bindevæv, sener, brusk og tænder.
 • Type 2 collagen hvor type I består af tætpakkede proteinfibre, består type II collagen af løsere fibre, der primært befinder sig i leddenes brusk.
 • Type 3 collagen denne tredje type collagen tager sig af strukturen i kroppens muskler, blodårer og organer.
 • Type 4 collagen er den type collagen, der findes i vores hud – ikke kun i ansigtet, men i huden på hele kroppen.

Fordele ved kollagen

Der er masser af fordele ved at tilføre kroppen kollagen. Primært så handler det naturligvis om, at du kan opretholde et ungdommeligt udseende, ved at holde fine linjer og rynker væk fra huden og holde din hud elastisk og fyldig.

På sigt vil du også have stor gavn af færre problematikker i bevægeapparatet. Det være sig i muskler, sener og ledebånd, ledsmerter og slidgigt eller brud på knogler. Sågar sårheling bedres med et tilskud af kollagen, så huden bliver fin og hel igen.

Har kollagen bivirkninger?

Kollagen har ingen kendte bivirkninger. Du kan heller ikke overdosere dit kollagen indtag. Hold dig dog til den dosering, der er angivet i brugsanvisningen, når du tager kollagen tilskud som kollagen pulver, piller eller vingummier.

Desuden skal du være opmærksom, hvis du har kendte allergier. Det gælder især for fisk- og skaldyrs allergi. Alle marine kollagen produkter indeholder nemlig fisk og/eller skaldyr.

Hvor meget kollagen skal man indtage?

Som udgangspunkt kan man ikke overdosere collagen. Så længe din kost ikke indeholder for meget protein, har du intet at bekymre dig om. Vil du gerne være fri for at lave en decideret kostplan, bør du overveje, om et kosttilskud med collagen ikke er at foretrække.

De mest populære kollagen kosttilskud

Har du bestemt dig for, at din krop skal have gavn at et kosttilskud med kollagen, så finder der flere forskellige slags at vælge imellem.

Kollagen pulver

Et collagen pulver er opløseligt i både varme og kolde væsker. Det er nemt at måle af og have i tasken på jobbet eller i træningscenteret. Om du blander den i proteinshaken eller i kaffen er helt ligegyldigt.

Det der betyder noget, er kvaliteten af det collagen pulver du køber.

Kollagen piller

Med collagen piller behøver du ikke en måleske. Her tager du bare det antal piller, som er angivet i brugsanvisningen. Et kosttilskud med den gode kollagen, som er nemt at tage med på ferien eller du kan have en pakke liggende i skuffen på jobbet.

Collagen gummies

Kosttilskud med collagen i vingummiform er seneste skud på stammen af kosttilskud. Her kan du tygge dig til dit ekstra collagen. Det føles som en hel almindelig vingummi og giver dig næsten fornemmelsen af at synde lidt.

Få kollagen gennem kosten

Hvis du gerne vil sørge for, at dit kollagenindhold i kroppen er så højt som muligt, er det en god idé at kigge på den type mad, du spiser. Det naturlige kollagen findes nemlig i mange typer fødevarer.

Hvilke fødevarer indeholder kollagen?

Du kan også finde en del af dit collagen i mad. Der findes et stort udvalg af fødevarer, som indeholder kollagen i varierende mængder.

Vil du gerne tilføje fødevarer med et højere og målrettet indhold af kollagen til din kost, er der især tre forskellige kilder, som har et højt indhold af naturligt collagen.

Kød

Der findes et stort indhold af naturligt kollagen i 3 forskellige kødtyper. Det giver dig mulighed for en god variation i din daglige kost.

Kyllingekød er lyst og magert kød, som kan tilberedes på et utal af måder. Det er en let fordøjelig kødtype, og kan spises både varm og kold.

Tilbered den stegt eller kogt, hak den til en omgang skønne kyllingefrikadeller eller langtidssteg den i oven for et super mørt og velsmagende resultat.

Svinekød er for mange helt uundværligt. Er du glad for svinekød, skal du bare blive ved med at spise det. Der er nemlig også en fin kollagenkilde, der også er let fordøjelig og muligt at tilberede på virkelig mange måder.

Svinekød er nærmest en dansk nationalspise, så får du brug for lidt inspiration til madlavningen, står opskrifterne nærmest i kø.

Oksekød optages, modsat kylling og gris, langsomt i kroppen. Fordøjelsesprocessen tager omkring 48 timer – altså 2 døgn. Derfor bør du ikke spise oksekød hver dag.

For nogle menneskers vedkommende, mærkes den lange fordøjelsestid som oppustethed eller ondt i maven. Oplever du disse bivirkninger, kan det være fornuftigt at holde dig til de typer fødevarer, der er lettere at fordøje.

Fisk

Fisk og skaldyr er en fornem kilde til den gode type I collagen. Kollagen fra fisk og skaldyr kaldes den marine kollagen.

Denne kollagenkilde har en fortrinlig effekt på blandt andet de kosmetiske følger af kroppens stigende kollagen mangel. Det være sig hudens manglende elasticitet, forekomsten af rynker og øvrige alderstegn i vores hud.

Desuden får du også dækket mange af de sunde og essentielle fedtsyrer, som koppen har brug for – især hvis du varierer med fede fisketyper som for eksempel laks, tun, makrel og sild.

Røde frugter og grøntsager

Det kan nogle gange være en udfordring for vegetarer og veganere, at få dækket alle behov for proteiner, vitaminer og mineraler i kosten.

Heldigvis findes der kollagen i alle røde grøntsager og frugter, som for eksempel rød peberfrugt, rødbeder, tomater, rabarber og jordbær. Desuden indeholder de røde frugter og grøntsager masser af c-vitamin, der virker som en katalysator for kollagenproduktionen i kroppen.

Vidste du for eksempel at rød peberfrugt er en af de allerbedste c-vitamin kilder – den indeholder tre gange så meget c-vitamin som en appelsin.

C-vitamin spiller også en rolle i forhold til optagelsen og produktionen af kollagen i din krop. Den agerer nemlig som en effektiv booster, der sikrer dig en bedre optagelse af kollagenet i din mad.

Lige netop c-vitamin er en utrolig effektiv booster, fordi c-vitamin spiler en rolle i forbindelse med dannelsen af proteiner i bindevæv og i gendannelsen af brusk i leddene. Også sårheling kan bedres med c-vitamin. Du risikerer heller ikke at overdosere C-vitamin, fordi det er vandopløseligt.

Også kød- og fiskespisere kan have gavn af at spise de vegetabilske madvarer, for her får du vigtige vitaminer og mineraler, som også er nødvendige for en forsat ungdommelig og funktionel krop og en velfungerende hjerne.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget kollagen skal jeg indtage om dagen?

Som udgangspunkt kan du ikke få for meget kollagen. Vælger du et kollagen kosttilskud, skal du rette dig efter brugsanvisningen på produktet. Husk også på, at kollagen faktisk er et protein, som ikke kan stå for hele din daglige kost.

Hvad er kollagen godt for?

Kollagen er godt for rigtig mange ting. Primært kan kollagen udsætte eller udviske kroppens alderstegn. Med alderen sænkes kollagenet i kroppen. Ved at tilføre kroppen kollagen på daglig basis, vil du kunne udsætte eller minimere alderstegnene.

Er der bivirkninger ved collagen?

Der er ikke nogen kendte bivirkninger af selve collagen proteinet, uanset om du tager det som et collagen tilskud eller tilfører det gennem kosten – eller begge dele.

Dog skal du være opmærksom på eventuelle allergener i de forskellige kollagenkilder. Er du allergisk overfor fisk og skaldyr, skal du naturligvis ikke vælge den marine kollagen.

Hvordan får jeg mere kollagen?

Du kan få mere kollagen på flere forskellige måder. Enten i form at et kollagen kosttilskud som enten kollagen pulver, kollagen piller eller collagen gummies. Du kan også sørge for at indtage fødevarer, der har et højt indhold af kollagen.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.