Kosttilskud

Hvad er hydrolyseret kollagen? (Forskellen på hydrolyseret & normal kollagen)

Er du stødt på kollagen kosttilskud, der indeholder hydrolyseret kollagen, så kan du her læse meget mere om, hvad det hydrolyserede kollagen er for en størrelse og hvad den gør godt for.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

hydrolyseret kollagen

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

I denne artikel kan du læse om hydrolyseret kollagen, så du kan blive klogere på, hvorfor du med fordel bør vælge kosttilskud med hydrolyseret kollagen.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, der helt naturligt findes i vores krop. Faktisk udgør dette protein omkring 30% af kroppens samlede mænge af proteiner og er dermed den største proteingruppe i kroppen.

Mængden af naturligt kollagen i kroppen falder helt naturligt som, vi bliver ældre. Allerede fra omkring 25–30-års alderen.

Kollagen er det protein der, populært sagt, sørger for at holde vores krop ung. Både hud, hår og negle lider under det lavere kollagenindhold i kroppen.

Hudens elasticitet bliver slappere og medfører rynker og fine linjer. Også knogler, brusk og muskler lider under det lavere kollagen indhold i kroppen.

Vil du gerne holde dig ung både udvendig og indvendig i så lang tid som muligt, er et dagligt tilskud kollagen er god ide, især hvis det er hydrolyseret.

Kollagen typer

Der findes omkring 16 typer af kollagen i kroppen. Af disse er der 4 typer, der dominerer:

 • Type I kollagen udgør ca. 90% af kroppens kollagen og den består af tætpakkede fibre og altid den hydrolyserede type. Den sørger for struktur i bindevæv, sener, brusk, tænder og i huden.
 • Type II kollagen består af løsere kollagen fibre i leddenes brusk.
 • Type III kollagen tager sig af strukturen i musklerne, blodårerne og organerne.
 • Type IV kollagen er den type kollagen, der findes i kroppens hudlag.

En af de mere kendte kollagen kilder er nok den marine kollagen, som findes i fisk. Blandt de mange forskellige typer kollagen anses den marine kollagen som en af de fineste kollagenkilder.

Den marine kollagen fra fisk tilhører type I kollagen og forbindes ofte med de foryngende effekter af netop marine kollagen i huden.

Kollagen findes i både animalske og vegetabilske kilder. Så selv om du er vegetar eller veganer, har du stadig mulighed for at tilføre kroppen det gode den gode effekt af kollagenet. Der findes for eksempel kollagen i proteinrige fødevarer som

 • Fisk
 • Kødtyperne okse, kylling og svin
 • Røde grøntsager og frugter
 • Visse typer gelatine

Det er værd at vide, at alle de proteiner der findes i kroppen, først skal nedbrydes til det, der der kaldes protein-peptider og aminosyrer, før vores krop kan fordøje dem.

Nedbrydningen sker i vores fordøjelsessystem og derfor kaldes peptider ofte for for-fordøjede proteiner.

Hvad betyder det at kollagen er hydrolyseret?

At hydrolysere noget betyder at spalte for eksempel kollagen proteinet under optagelsen af vand. Når man spalter noget – i dette tilfælde proteinet, så nedbryder man det i mindre bidder.

Alle typer af kollagen spaltes først i peptider og derefter i aminosyrer – uanset om spaltningen sker i vores krop eller ved en forudgående hydrolyse.

Hydrolyseret kollagen er altså kollagen, hvor proteinet allerede er nedbrudt til peptider. Det derfor meget lettere og hurtigere for kroppen at optage hydrolyseret kollagen.

Forskellen på almindelig og hydrolyseret kollagen

Den største forskel på den almindelige og den hydrolyserede kollagen er, at det almindelige kollagen skal igennem en nedbrydning i vores fordøjelsessystem, inden den kan optages i kroppen som peptider og aminosyrer.

Det er det hydrolyserede kollagen fri for, den proces er nemlig allerede sket i hydrolysen.

Uanset hvilke typer kollagen der spaltes, gør spaltningen af proteinet det muligt at optage kollagenet i kroppen.

Optagelsen sker dog hurtigere, hvis du indtager den hydrolyserede kollagentype.

Fordelene ved hydrolyseret kollagen

Hvor hudplejeprodukter med almindeligt kollagen eller kollagenfremmende stoffer, der booster kollagenproduktionen, arbejder lokalt på dit ansigt, vil et tilskud, der indeholder det hydrolyserede kollagen, arbejde for hele din krop.

Det hydrolyserede kollagen er allerede nedbrudt til peptider, så det er meget lettere og hurtigere for kroppen at optage kollagenet. Det betyder, at den positive effekt af det tilførte kollagen hurtigere har en effekt.

Kollagenhydrolyse er ganske interessant, for jo mere der testes og forskes i det hydrolyserede kollagen, des flere positive fund opdages der. Mange er dokumenterede og viser gode resultater på områder, der ellers ikke lige har været forbundet med kollagenet.

Godt for hud og hår

Det hydrolyserede kollagen har en både regenererende og forebyggende effekt på din hud og dit hår. Det betyder at du både kan forebygge og reparere aldersbetinget forfald.

Med tiden vil vores hud miste sin ungdommelige elasticitet og glød og vores før så flotte manke vil blive tyndere. Også vores negle ændrer sig og bliver tyndere og til tider flossede og sarte. Desuden kan dine tænder kan have gavn af det tilførte kollagen.

Med et tilskud af det hydrolyserede kollagen, giver du din hud ny elasticitet og glød og håret og neglene et boost, der giver nyt liv.

Sundt for musklerne

Det er bevist at et kosttilskud der indeholder det hydrolyserede kollagen, kan have en gavnlig effekt på muskeltab.

Som vi bliver ældre, får vi måske ikke altid rørt os så meget. Eller måske har længerevarende sygdom eller skader sat et stopper for bevægeligheden eller træningen.

Uanset alder og problemstilling, vil den de nedbrudte protein peptider i det hydrolyserede kollagen altid have en positiv effekt på din muskelmasse og musklernes styrke.

Kan hjælpe mod ledsmerter

Det er bevist, at det hydrolyserede kollagen har en gavnlig effekt på slidgigt. Lige nøjagtig slidgigt er den mest udbredte gigtsygdom i Danmark.

Slidgigt kan være meget smertefuld, fordi brusken mellem knoglernes ledplader er slidt delvist væk. Det manglende brusk betyder, at knogler kan risikere at komme til at gnide op af hinanden, når du laver visse bevægelser – og det gør ondt.

Også andre typer ledsmerter kan have gavn af det hydrolyserede kollagen. Den går nemlig ind og lagrer sig i leddets brusk og giver dig bedre, friere og mindre smertefuld bevægelighed.

Har du haft brækket knogler, vil du også kunne opleve en bedring, uanset hvor gammelt dit brud er.

Er hydrolyseret kollagen bedre end normal kollagen?

Hydrolyseret kollagen virker hurtigere end normal kollagen. I princippet er de to produkter identiske, men du kan springe en fordøjelsesproces over med det hydrolyserede kollagen.

Med andre ord: Vil du gerne have en hurtig effekt af dit kosttilskud, så skal du vælge et produkt, hvor kollagenet er hydrolyseret.

Desuden kan det hydrolyserede kollagen have visse vigtige fordele i forhold til den normale kollagen, fordi den stort set kan lagre sig i kroppen med det samme.

Oplever du nogle af de ovenstående problematikker som for eksempel

 • Problemer med led, brusk eller knogler
 • Problemer med muskler eller muskeltab
 • Problemer med tænder, negle eller hårkvalitet

eller vil du bare gerne være på forkant med aldringen af huden og de deraf følgende fine linjer og rynker?

Så er det helt sikkert værd at finde et kollagen kosttilskud i den hydrolyserede form – enten i form af collagen piller eller collagen pulver, som du indtager oralt dagligt – akkurat som en vitaminpille.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.