Hår

De 10 bedste vitaminer mod hårtab: Disse skal du spise

Lider du af hårtab, kan det være grundet mangel på vitaminer og mineraler. Se de vigtigste vitaminer her.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

vitaminer mod hårtab

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Døjer du med overdreven fældning eller måske ligefrem decideret hårtab, skyldes det ofte, at du ikke får de rette vitaminer og mineraler.

Vitaminmangel kan nemlig have indvirkning på hårets vækst og dermed medføre hårtab.

Vil du gerne undgå at miste håret, skal du læse med i denne artikel, hvor vi fortæller dig alt, der er værd at vide om de essentielle vitaminer og mineraler til hår og hårvækst.

Hyppige årsager til hårtab

Der findes flere forskellige årsager til, at du taber håret:

 1. Gener – arveligt betinget hårtab
 2. Alder – aldersbetinget hårtab
 3. Hormoner – hormonelt betinget hårtab

Men hårtab grundet mangel på vigtige næringsstoffer er nok en af de mere almindelige grunde til hårtab, overdreven fældning 0g tyndt hår.

En god dækning på både de hårvenlige vitaminer og ditto mineraler kan være med til, at du kan formindske hårtab og bevare en sund hårvækst.

Hvordan hjælper vitaminer mod hårtab?

De rigtige vitaminer i de rette mængder kan holde os i topform. Det gælder ikke bare for vores hår, men for hele vores krop og dens funktionsdygtighed.

Med fokus på vores hår og dets sundhed, kan vitaminmangel og mineralmangel give dig problemer med nedsat eller manglende hårvækst, overdreven fældning, knækkede hårstrå og hårtab.

Når du spiser vitaminer mod hårtab, absorberes de i blodbanen og giver næring til alle dine celler – herunder cellerne i dine hårsække. Det er med til at forbedre hårenes livscyklus og dermed give dit hår de bedste forudsætninger for at vokse sig stærkere og længere.

De gode hårvitaminer kan bruges som en kur mod hårtab – de kan nemlig være med til at

 • Fremme hårvækst
 • Formindske hårtab
 • Styrke dit hår

Og desuden kan vitaminer mod hårtab give dig

 • Sundere hårvækst
 • Sundere hår
 • Tykkere hår

Har du svært ved at få langt hår eller fælder du så meget, at håret bliver tyndt, kan det helt sikkert betale sig at prøve med et kosttilskud, der har gavnlig indvirkning på dit hår.

De 8 vigtigste vitaminer og mineraler mod hårtab

Mineraler og vitaminer mod hårtab er faktisk ikke alene super gavnlige for håret sundhed, men også for mange andre processer i kroppen.

Det er ikke kun vitaminer, der er vigtige for håret, du har også brug for de essentielle mineraler, der ligeledes er med i processen mod at opnå et sundt hår og en sund hårvækst, der kan forhindre nedsat hårvækst og hårtab.

Biotin

Biotin er et af de mange forskellige B-vitaminer. Førhen hed det vitamin B7, men nu kaldes det primært for biotin.

Faktisk er biotin livsvigtigt og helt uundværligt i mange af kroppens processer. Heriblandt cellevækst og celledeling, der begge er essentielle for hårvækst.

Biotinmangel kan resultere i hårtab.

B-vitaminer

B-vitaminer består af stor gruppe forskellige typer B-vitamin (inklusive biotin). Alle B-vitaminer er gavnlige for håret, men især B12 vitamin (cobalamin) og B9 vitamin (folsyre) er nødvendige.

Vitamin B er også kendt som hårets vitamin, fordi det er essentielt for et sundt hår.

Mangel på B-vitaminer til håret kan resultere i usundt hår, nedsat hårvækst og hårtab.

D-vitamin

D-vitamin har betydning for en normal hårvækst og ligeledes en normal hårcyklus. Mangel på D-vitamin er meget udbredt, især i Danmark. Det skyldes måske, at vores solskinstimer er begrænsede.

Er du veganer eller vegetar, kan det betale sig at tage et vitamintilskud, for de primære kilder findes mest i animalske produkter.

Mangel på D-vitamin kan resultere i hårtab.

E-vitamin

E-vitamin er en stærk antioxidant, der har stor betydning for sunde hårceller og hårets vokseevne. E-vitamin beskytter håret mod de frie radikaler og andre udefrakommende påvirkninger.

Mangel på E-vitamin kan resultere i hårtab

A-vitamin

A-vitamin er vigtig i forhold til dannelsen af de naturlige olier, der holder både hovedbund og hår sund og i den rette balance.

Vitaminet sørger for, at din hovedbund ikke udtørrer, hvilket kan give dig gener i hovedbund og hår. Desuden er A-vitamin vigtig for en sund og naturlig hårvækst.

Mangel på A-vitamin kan resultere i knækkede hår og hårtab.

C-vitamin

C-vitaminer er en stærk antioxidant, der beskytter håret. Desuden bidrager C-vitaminer til dannelsen af de vigtige aminosyrer, der indgår i dannelsen af kollagen, som håret består af.

Tilstedeværelsen af C-vitamin er utrolig vigtig aktivator for mange af de øvrige hårtab vitaminer og deres evne til at arbejde i håret.

Mangel på C-vitamin kan resultere i sart hår og knækkede hårstrå.

Zink

Zink er et vigtigt mineral, der har indgår i kroppens evne til blandt andet at omsætte protein. For hårets vedkommende er zink super vigtig og uundværlig for hårets vækst.

Mangel på zink kan resultere i, at du taber håret.

Jern

Jern er et livsvigtigt mineral for kroppen. Det sørger nemlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen. Da jernet også sørger for at ilte hårsækkene i din hovedbund, spiller det en særdeles vigtig rolle for at bevare dit hårs sundhed.

Mangel på jern kan resultere i, at du taber håret.

Har kost indflydelse på hårtab?

Din kost har indflydelse på dit hår, hårets sundhed og et eventuelt uønsket hårtab.

En varieret kost, der også indeholder vitaminer mod hårtab gavner både hårvækst og resten af kroppen.

Vil du gerne spise dig til et sundere hår og dermed undgå udtynding af håret og hårtab, skal du have fokus på din kost og dens indhold af vitaminer og mineraler.

En ensidig kost er per definition usund – også selvom du har fokus på sunde madvarer med masser af vitaminer der kan styrke dit hår mod hårtab og tyndt hår.

Den mad du spiser i løbet af dagen, skal kunne dække hele kroppens behov for ernæring – altså både proteiner, fibre, fedtstoffer, kulhydrater, vitaminer og mineraler.

Du kan eventuelt sikre dig, at du giver dit hår de bedste forudsætninger ved at spise et kosttilskud til håret.

Så er du også sikret et optimalt indtag af hårvenlige vitaminer – uden at bekymre dig om du måske får for mange vitaminer mod hårtab.

Hvorfor kan vitaminmangel forårsage hårtab?

Vitaminmangel kan forårsage hårtab, fordi nogle vitaminer er specielt vigtige for hårets evne til opretholde en normal hårvækst.

Vitaminer kan inddeles i to grupper:

De vandopløselige vitaminer, som opløses i vand/ væske og som kroppen optager i den mængde den har brug for – resten skylles ud med urinen.

Der ses så godt som ingen bivirkninger ved høje doser af de vandopløselige vitaminer – netop fordi den overskydende mængde skylles ud af kroppen igen.

De fedtopløselige vitaminer, som har brug for at fedt for at opløses. Disse skyldes ikke ud af kroppen igen, men lejrer sig i fedtet.

Med de fedtopløselige vitaminer bør man ikke indtage mere end den anbefalede daglige dosis, for der forekomme unødvendige bivirkninger.

Når håret ikke får tilført nok vitaminer, kan håret livscyklus blive forstyrret. Det kan for eksempel resultere i, at håret levetid bliver forkortet eller hårsækkene ødelægges.

Et vitaminboost med de vigtige vitaminer til håret, er derfor et effektivt middel mod hårtab

Madvarer med højt indhold af gode vitaminer

Der findes mange kilder til de vigtige vitaminer til hårtab i madens verden.

Her får du en liste, der indeholder de vigtigste kilder til de 8 forskellige hårvitaminer og -mineraler, som dit hår har brug for og som virkelig styrker dit hår og din hårvækst:

 • Biotin: Lever, æggeblomme, kød, fisk og havregryn.
 • B-vitamin: B12 findes i lever, kød, fisk, skaldyr og rogn. B9 findes i indmad, grønne grøntsager, blomkål og appelsin.
 • D-vitamin: Fede fisk, lever og æggeblomme.
 • E-vitamin: Solsikkeolie, rapsolie, avocado, æg, nødder og sesamfrø
 • A-vitamin: Lever, indmad, mælkeprodukter, gulerod og grønne bladgrøntsager.
 • C-vitamin: Citrusfrugt, tomat, broccoli, blomkål, hvidkål og kartoffel.
 • Zink: Kød, fisk, skaldyr, mælk, ost, fuldkorn, valnødder og dadler.
 • Jern: Lever, kød, kornprodukter, frugt og grønt.

Fordelen ved at booste dit hår med de hårvenlige vitaminer og gavnlige mineraler er, at du ikke alene gavner håret og minimere et begyndende hårtab.

Resten af din krop har også gavn af din indsats.

Blandt andet besår både negle og hud af blandt andet kollagen, akkurat som håret gør. Som en ekstra bonus kan du derfor også forvente synlige resultater på din hud og dine negle.

Bedste produkter mod hårtab

Der findes en del forskellige midler mod hårtab i handelen. De er alle beriget med et udvalg af de gode vitaminer mod hårtab og de nødvendige mineraler:

 • Vitaminer mod hårtab
 • Piller mod hårtab
 • Plejeprodukter mod hårtab

Kosttilskud mod hårtab i form af vitaminer mod hårtab og tabletter mod hårtab skal indtages oralt, mens de målrettede plejeprodukter skal i håret.

Nogle plejeprodukter indeholder oven i købet ingredienser, der kan give dig tykkere hår.

Hårvitaminer

Hårtab vitaminer har den helt rette sammensætning af både vitaminer og mineraler, der er målrettet håret og hårvæksten.

De findes enten som deciderede vitaminpiller eller som vingummier -gummies eller tyggevitaminer, som de også kaldes.

Vitaminer mod hårtab er en nem og effektiv hjælp til hårtab, der sikrer dig, at du er godt dækket ind på de forskellige hårvitaminer.

Men selvom det alle er vitaminer, der har en dokumenteret effekt på hårvækst, er det ikke garanteret, at det virker for dig.

Det kan variere fra produkt til produkt, hvor mange piller du skal tage dagligt. For de fleste vedkommende ligger det på 1 til 3 tabletter dagligt.

Er du ikke super glad for at sluge piller, så er det nemt at finde de varianter, der fremstilles som hårgummies. De skal tygges og er som regel beriget med naturlige smagsstoffer, så de smager akkurat som en lækker vingummi.

Piller mod hårtab

Pillerne mod hårtab fungerer stort set på samme måde som vitaminer mod hårtab. Pillerne indeholder også alle de gode vitaminer mod hårtab.

De fungerer som et kosttilskud til håret, der booster både de hårsække, som ligger i dvale og forstærker hårvæksten.

Tabletter mod hårtab findes også som receptpligtige hårtabs piller. Her skal du omkring din læge, for at få en recept, hvis du gerne vil undgå hårtab.

Shampoo mod hårtab

Der findes mange slags shampoo mod hårtab. Som med al anden shampoo, bør du vælge den type shampoo mod hårtab, der passer til din hårtype.

Der er nemlig forskel på indholdet af de plejende stoffer i en shampoo mod hårtab, alt efter om dit hår er kraftigt, fint eller krøllet.

Ofte finder du i samme serie en balsam, der ligeledes er beregnet til at reducere hårtab. Det er vigtigt at du også bruger en balsam efter hver hårvask.

Det er det, fordi balsam lukker for skællagene i håret, som hårvask med shampoo har efterladt åbne. Sluttelig sørger balsam for at lægge en beskyttende hinde rundt om hvert eneste hårstrå.

Hårkur mod hårtab

En hårkur, der er målrettet mod hårtab giver dit har en intensiv behandling med blandt andet vitaminer mod hårtab. Desuden tilfører en hårkur med effektive ingredienser mod hårtab også pleje og styrke til håret.

En hårtab kur kan nemlig få lov at virke i håret i længere tid end for eksempel en shampoo kan. Sørg altid for at vaske hår, inden du anvender en hårkur mod begyndende hårtab.

Shampoo åbner nemlig skællagene i håret, så hårkuren kan trænge ind i hårstrået og afgive sine plejende og reparerende egenskaber.

Nogle hårkure mod hårtab kan du lade sidde i håret natten over for endnu bedre effekt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke hårtab vitaminer er gode?

Vitaminer mod hårtab består af et en god håndfuld vitaminer og et par mineraler, der alle er uundværlige for at bevare hårets normale vækst og sundhed. I kosttilskud til håret findes der en dosis, der booster hårets vækstfase og minimerer eller helt stopper hårtab.

Hvad mangler man hvis man taber håret?

Ofte mangler man vitaminer og til dels også mineraler, hvis man taber håret. Dem kan du som regel få gennem en varieret kost. Ellers har du mulighed for at tage vitaminer mod hårtab som et kosttilskud.

Kan D-vitamin mangel give hårtab?

Mangel på D-vitaminer kan godt risikere at forårsage hårtab. Faktisk er generel mangel på D-vitamin større er man lige tror. Er du vegetar eller veganer, skal du være ekstra opmærksom på at få nok vitamin D, for de naturlige kilder er nemlig mestendels animalske.

Kan mangel på B-vitaminer være skyld i hårtab?

B-vitamin hårtab kan være fatalt for dit hår. B- vitaminer er vandopløselige vitaminer, der har stor betydning for din hårvækst og hårkvalitet – især biotin.

Hvor hurtigt kan man se resultater med vitaminer mod hårtab?

Du vil ikke opleve store umiddelbare ændringer i håret. Men er du tålmodig og fortsætter de gode takter – både med kosttilskud mod hårtab og målrettede produkter til håret, vil du kunne både se og mærke resultaterne i løbet at 1 til 3 måneder.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.