Hår

Sådan får du langt hår: 12 metoder du kan prøve

Vil du gerne have længere hår? Så har vi samlet 12 metoder til dig, så du kan få længere hår.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

langt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Vejen til et smukt langt hår kan være lang. Og vejen til langt og sundt hår kan føles endnu længere.

Heldigvis kan du gøre noget for at få langt hår hurtigere.

I denne artikel får du de bedste tips til, hvordan du får langt og sundt hår på den bedste og sundeste måde. Læs med og få alt at vide om hvordan du kan få langt hår hurtigt. Uden at udtørre dit hår.

Hvordan vokser hår?

Håret har sin helt egen livscyklus, der delvist afhænger af, hvor godt du plejer og passer på dit hår. Jo mere næring og pleje du giver dit hår, des sundere bliver det.

De enkelte hårstrås levetid kan nemlig variere fra bare to år helt op til seks til syv år. Alt der omhandler dit hår – lige fra at børste håret rigtigt og bruge de korrekte hårprodukter til den mad du spiser – har indvirkning på hårets sundhed og evne til at vokse på dit hoved i mange år.

Kort sagt – jo bedre du behandler dit hår, des bedre forudsætninger har det for at vokse sig langt og sundt.

Kan alle får langt hår?

Hvordan får man langt hår, er et spørgsmål som mange stiller sig selv. Ofte fordi de ikke er lykkedes med tidligere forsøg på at vokse håret langt og lækkert.

Det er ikke alle forundt at kunne gro et hår, der er flere meter langt. Men langt de fleste kan opnå et flot og langt hår – så længe man er klar over, at et langt hår kræver en målrettet indsats på flere områder.

12 metoder til at få langt hår hurtigere

Hvordan får man langt hår hurtigt? Her får du de 12 bedste metoder til at få dit hår til at vokse hurtigere og samtidig bevare sundheden, så de lange lokker altid viser sig fra deres bedste side.

1. Klip spidserne

Selv om det lyder helt forkert og faktisk også ret så ulogisk, så er første skridt på vejen til langt hår, at du sørger for regelmæssig klipning eller studsning af spidser. Så undgår du nemlig, at de spalter, bliver tørre og filtrer.

Jo længere dit hår bliver, des mere skal du være opmærksom på spidserne.

Du kan ydermere opleve, at håret knækker, hvis du ikke er opmærksom på slidte ender. Hår der har nemt ved at knække, vil forhindre dig i at opnå længere hår trods en ellers normal hårvækst.

2. Vask håret mindre

I din daglige hårrutine skal der indgå hårvask. For hver eneste hårvask påvirker din hovedbund og dens naturlige produktion af talg. Det giver lynhurtigt en tør, irriteret og kløende hovedbund, der kan udvikle skæl, eksem eller svamp – det gavner ikke dit ønske om lange lokker.

Vil du bane vejen for for langt hår, skal du nøjes med at vaske det 2 til 3 gange ugentligt. Det kan kræve en kort tilvænning for håret – til gengæld slipper du for problemer med din hovedbund.

3. Brug en god shampoo

Det er super vigtigt, at du bruger en god shampoo, der passer til din hårtype, når du er på jagt efter et langt hår. Vælg gerne en shampoo til din hårtype, der indeholder masser af fugt og som samtidig styrker lokkerne fra rod til spids.

En god shampoo med masser af fugt, plejende og styrkende ingredienser, der passer til din hårtype er uden tvivl det bedste udgangspunkt for en hurtig og sund hårvækst og dermed et længere hår.

Du behøver ikke investere i det dyreste produkt på hylden, men køb gerne professionelle kvalitetsprodukter, der ikke indeholder unødvendig kemi.

4. Brug en nærende balsam

Din hårvask skal altid afsluttes med en balsam. Find gerne en shampoo og balsam i samme serie for det bedste effekt på dit hårs sundhed. Så er du nemlig sikker på, at ingredienserne i din balsam arbejder sammen med ingredienserne i din shampoo.

Desuden lukker balsam for de åbne skællag i hårstråene og samtidig ligger den en fin beskyttende hinde rundt om hver eneste hårstrå. Det gør både dit hår mere blødt og lækkert og ikke mindst modstandsdygtigt overfor udefrakommende snavs, skidt og os.

5. Plej hovedbunden

En sund hovedbund er som regel udgangspunktet for en sund hårhårvækst – især når du ønsker dig langt hår, er pleje af hovedbunden en vigtig del af din hårplejerutine.

Du skal ikke

  • Sov ikke med vådt hår – så risikere du at hovedbundens miljø bliver forstyrret.
  • Giv hovedbunden luft – dæk den ikke til med stramme kasketter eller tørklæder.
  • Lad dit hår lufttørre – det skåner hovedbunden og giver den de bedste betingelser.

For en sund og velfungerende hovedbund, kan du for eksempel kigge på hår- og hovedbundspleje som indeholder koffein.

Koffein bremser nemlig det hormon som hedder DHT (dihydrotestosteron), som både findes hos kvinder og mænd og kan forårsage hårtab. Desuden giver koffein en øget blodforsyning til hårfolliklerne i hovedbunden, så du nemmere og hurtigere kan få det lange hår, du drømmer om.

6. Gør regelmæssig brug af hårkure, olier, og serum

Både en hårkur, en hårolie og en hårserum giver dit hår intensiv og effektiv pleje. Også her skal du være opmærksom på, at finde produkter, der passer til din hårtype. Så slipper du for, at håret pludseligt bliver fedtet, tørt eller usundt, fordi du har valgt forkert.

Disse intensive hårplejemidler kan du for nogles vedkommende anvende hver dag og for andres vedkommende en til to gange om ugen. Ens for dem alle er, at de tilfører dine lokker masser af intensiv pleje til gavn for hår, der vokser.

7. Skru ned for varmen (eller brug beskyttende spray)

Meget varme og høj varme er ikke håret ven. Både solens varme og varmen fra elektriske styling apparater som hårtørrer, fladjern og føntørrer kan udtørre håret. Et tørt hår er per definition et svækket og sart hår, der nemt knækker og flosser.

Den gyldne middelvej vil være, at skære så meget ned på varmestyling som muligt og så beskytte håret med en varmebeskyttende spray, inden du styler. Uanset om du glatter håret, krøller håret eller tørrer det, skal du bruge den varmebeskyttende spray og samtidig sænke temperaturen, så du ikke brænder håret.

8. Tilfør fugt og undgå udtørret hår

For at holde dit voksende hår sundt, bør du tilføre håret masser af fugt. Fugt sørger nemlig at holde håret i god form, så du undgår tørt og kruset hår og dermed fremmer muligheden for længere hår.

De gode kilder til fugt finder du både via din kost eller via kosttilskud som hårvitaminer eller hårpiller og i flere forskellige hårplejeprodukter.

9. Spis dig til langt og sundt hår

En ensidig og usund kost er ikke bare skadelig for din krop, men kan ligeledes bremse dine muligheder for at opnå et langt hår.

De sunde vitaminer og mineraler har både krop og hår brug for. De kan være med til at give dig sundere hår eller tykkere hår. Ligeledes kan de holde tørre spidser eller tyndere hår fra døren.

En sund og varieret kost er alfa og omega for hårets (og kroppens) sundhed – uanset hvor langt det er. Men er du i gang med at vokse dit hår langt, er den sunde kost helt uundværlig for en hurtig og sund hårvækst.

10. Pas godt på dit hår, når det er vådt

Vådt hår er betydeligt mere sart og skrøbeligt end tørt hår er. Det er måske ikke lige det, man umiddelbart tror, men ikke desto mindre er det et faktum.

Det kan være en god idé at købe et håndklæde til dit hår, der er fremstillet af bambusfibre, for der er meget mere skånsomt mod håret end et bomuldshåndklæde er.

Du skal rede håret eller børste håret forsigtigt, når det er vådt. Lad være med at rive i det våde hår og undgå også at sætte vådt hår op i en stram hestehale eller sætte metalspænder i håret. Så risikerer det nemlig let at knække. Det kan medføre tyndere hår.

11. Stop med at style håret hver dag

Når du er i gang med projekt langt hår, kan så meget pause fra varmestylingen som muligt være en stor fordel for hårets vækst og overordnede tilstand. Den helt perfekte løsning vil være at lade håret lufttørre, men vi ved godt, at tiden ikke altid er til det.

Når du tørrer dit hår med føntørrer, så brug kold luft Har din føntørrer ikke en kold luft funktion, så tør på laveste varmetrin. Bruger du krøllejern eller fladjern, så sænk varmen så meget som muligt. Også skal du naturligvis bruge en varmebeskyttende spray i håret, så du undgår at håret knækker og spidserne spalter.

Du skal også undgå at sætte håret op i en stram hestehale. jo længere hår du får, des mere tynger håret og kan derfor nemmere knække.

12. Klip de spaltede spidser

Vi slutter de gode råd, hvor vi startede. Har du spaltede spidser, skal du få dem klippet af.

Så længe de sidder i dit hår, vil håret nemlig bruge tid på at forsøge at reparere dem. Der bliver altså sendt næring til de tørre spidser, som alligevel ikke kan reddes.

Faktisk kan du risikere, at de ødelagte spidser gør, at håret knækker. Og det hjælper ikke på drømmen om at få et langt hår.

Jo hurtigere du klipper de spaltede, tørre og ødelagte spidser af, des mere energi kan håret bruge på at vokse sig langt og smukt.

Hvor hurtigt vokser håret?

Tålmodighed er en dyd, når et lækkert og langt hår står øverst på ønskelisten. Når vi gerne vil få håret til at gro så hurtigt som muligt, kan det virke som evigheder, før de første spæde fremskidt viser sig.

Men hvor hurtigt vokser hår egentlig? Et spørgsmål der faktisk kræver et lidt længere svar – i hver fald hvis du gerne vil have et langt hår, der stråler af sundhed.

Med udgangspunkt i hårets livscyklus der bestemmer, dels hvornår håret vokser og hvor gamle hårstående kan blive, kan vi sige lidt mere om, hvor hurtigt håret vokser.

Hvert enkelt hårstrå gennemgår 3 faser – vækstfasen, overgangsfasen og hvilefasen.

  1. Vækstfasen (den anagene fase): I denne fase, der varer mellem 2 og helt op til 7 år, vokser dit hår. omkring 90% af alle hår befinder sig i vækstfasen.
  2. Overgangsfasen (den katagene fase): I denne fase, der ikke varer mere end 2 – 3 uger, stopper håret med at vokse, hårsækken skrumper ind og hårstrået falder til sidst ud.
  3. Hvilefasen (den telogene fase): I denne fase, der varer ca. et par måneder, dannes et nyt hår i hårsækken og en ny vækstfase begynder

Heldigvis befinder alle dine hovedhår sig ikke i den samme fase på samme tid. For den katagene og telogene fase er der kun tale om ganske få procent.

Der er naturligvis forskel på, om håret vokser i 2 år eller i 7 år. Når du gerne vil have længere hår, er det bedst hvis det vokser så længe som overhovedet muligt – det kræver et sundt og stærkt hår, der får den rette pleje.

Hvor lang tid tager det at få langt hår?

Håret vokser altså bare ikke helt så hurtigt som du sikkert gerne vil have det til. Men hvor meget vokser hår på 1 år så lige?

Som tommelfingerregel vokser håret omkring 13 til 14 centimeter om året -hvis du plejer det godt og giver det det de bedste betingelser vel at mærke. Det er værd at huske på, at der er tale om et gennemsnitstal, der kan variere en del fra person til person.

Hvor meget vokser håret om måneden?

Den månedlige hårtilvækst er normalvis på ca. 1,2 til 1,3 cm om måneden. Den højeste hårtilvækst vil du se i sommermånederne, for der vokser lokkerne bare lidt hurtigere.

Hvor meget vokser håret om ugen?

Den gennemsnitlige hårtilvækst om ugen er lige omkring 3 mm. Den varier naturligvis også alt efter årstid. I de kolde uger om vinteren, går det altså bare ikke så hurtigt.

Hvor meget vokser håret om dagen?

Hvor meget gror hår om dagen egentligt, er der mange der spørger om. Men uanset hvor sundt dit hår er eller hvor hurtigt det vokser, vil den daglige tilvækst hverken kunne måles eller ses med det blotte øje, for vi er helt nede i mikrometer. Sådan cirka 0,35 til 0,40 mm om dagen – altså knap en tredjedel millimeter.

Disse hårpleje ingredienser kan hjælpe din hårvækst

Når du gerne vil give dit hår de bedste forudsætning for en aktiv hårvækst, findes der nogle effektive ingredienser, du bør kende til.

De kan nemlig forbedre både hårets og hovedbundens tilstand, så de får de allerbedste forudsætninger for at kunne levere en sund hårvækst og dermed opnå et langt hår.

Naturlige olier

Naturlige olier som arganolie, avocadoolie eller kokosolie indeholder både sunde vitaminer, vigtige antioxidanter og essentielle fedtsyrer, der både nærer, plejer og styrker håret. Når du gerne vil have langt hår, er nærende hårpleje en nødvendighed for at få langt hår hurtigt – eller i hver fald hurtigere end et usundt hår kan vokse.

Naturlige olier finder du i al slags hårpleje – her er det vigtigt at du vælger de produkter, der passer til din hårtype.

Aloe vera

Aloe veraen indeholder vigtige hårvitaminer som A-vitamin, V-vitamin og E-vitamin, der alle fremmer en sund cellevækst og gør håret glasfuldt. Også vitamin B12 (cobalamin) og Vitamin B9 (folsyre/folinsyre) findes i aloe og har stor betydning for håret , da de kan fremme hårvæksten og forhindre uønsket hårtab.

Desuden er den blid mod håret og indeholder masser af fugt, som dit hår har brug for, når det skal vokse sig langt og smukt. Du finder mange forskellige hårprodukter, der indeholder aloe veraens skønne fordele.

Salicylsyre

Salicylsyre er nok bedst kendt i specifikke hudplejeprodukter til fedtet og uren hud. I forhold til hårpleje og især hovedbunden og dens sundhed, kan salicylsyre have stor betydning for en normal hårvækst og hårets evne til at vokse sig langt.

Problemer som skæl og eksem i hovedbunden eller en tør og irriteret hovedbund kan nemlig forstyrre eller endda nedsætte hårets vækst. Salicylsyre findes blandt andet i en flere forskellige shampoo og balsam til hår, der har hovedbundsproblemer. De har en mild peeling effekt og kan løsne skæl og døde hudceller i din hovedbund. Ikke mindst fremmer den cellefornyelsen.

Find for eksempel en god hovedbundsscrub, der indeholder salicylsyre. Masser den forsigtigt ind i hovedbunden med cirkulære bevægelser – så får du en frisk hovedbund, der er renset helt i bund på den mest skånsomme og effektive måde.

B-vitamin

B-vitaminer er hårets allerbedste ven. Især når det handler om at få længere hår og helst en hurtig hårvækst, kan især (men ikke kun) vitamin B7 – eller biotin som det rettelig hedder – være en del af løsningen.

Biotin bidrager nemlig til en normal celledeling og cellevækst i dit hår, som kan have stor betydning i forhold til optimal hårvækst og minimering af hårtab. Biotin findes både som kosttilskud i form af biotinpiller og i forskellige hårprodukter som eksempelvis shampoo. Et tilskud med vitamin B complex (alle B vitaminer) kan være gavnligt for langt de fleste, der har et mål om at få langt hår .

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.