Hår

Bekæmp spaltede spidser: 7 tips til sundt hår

Kom spaltede spidser til livs én gang for alle.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

spaltede spidser

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Døjer du med spaltede spidser i håret, der bare ikke lige har tænkt sig at forsvinde, så er du bestem ikke alene om lige nøjagtig det problem. De spaltede spidser er nærmest en hel folkesygdom – men de er faktisk relativt lette at komme til livs, så du igen kan få et flot hår fra rod til spids.

I denne artikel giver vi dig gode råd og tips til, hvordan du kan reparere spaltede spidser. Implementer de gode tips i din daglige hårpleje, så kan du fremover nøjes med at forebygge forekomsten af spaltede spidser – det er meget nemmere end du tror.

Hvad er spaltede spidser?

De spaltede spidser findes i den den nederste del af håret. Når spidserne bliver tørre og slidte, så spalter de. Det vil sige, at hårstråene splitter sig i to. Det giver dine spaltede spidser et kruset look, hvor håret filtrer og danner en knap så attraktiv afslutning på din frisure.

Et spaltet hår er et skadet hår – det giver ganske god mening at det ofte er spidserne, der lider. De udgør nemlig den ældste del at dit hår og har derfor været udsat for langvarigt slid og andre negative påvirkninger.

Du kan nemmest kunne se de spaltede spidser, når dit hår er tørt. Tag et nærmere kig på dine spidser – gerne i sollys – så vil du kunne de, hvor fine og skrøbelige de tørre spidser er.

Spaltede spidser knækker nemmere, fordi de er så tynde og fine. Når håret spalter og knækker, vil de skadede hårstrå ligesom stå ud fra resten af håret i forskellige længder. Det giver håret et kruset eller flyvsk look.

Hvorfor får man spaltede spidser?

Det er de færreste, der kan gå igennem livet uden at opleve spaltede spidser i håret fra tid til anden. De spaltede spidser kommer nemlig så snart håret slides, bliver tørt eller ikke får den nødvenlige næring.

Derfor er det svært helt at undgå spaltede spidser i dit hår. Men du kan reparere spaltede spidser ved at give dem ekstra fugt og pleje og samtidig undgå eller minimere de faktorer der bevirker, at du får dem.

Har du samtid masser af hårstrå der knækker, skal du vide, at de ofte følger med det at have slidte og tørre spidser.

Herunder kan du læse om de 4 oftest forekommende årsager til, at du får spaltede spidser.

Varmeskade

Varmeskadet hår er næsten dømt til at blive belemret med de spaltede spidser. Varmen gør nemlig håret tørt og skadet.

Spaltede spidser kan nemt opstå, hvis du styler håret med krøllejern eller fladjern på høj varme. Skru derfor ned for varmen på dine apparater og benyt samtidigt med et effektivt varmebeskyttende hårprodukt, som en spray eller en creme, der beskytter håret mod varmen.

Det samme gør sig gældende for en lang og varm sommerferie i sydens kraftige sol og varme. Beskytter du ikke håret med en UV spray eller en shampoo med UV beskyttelse, bliver håret varmeskadet.

Styling

Visse stylingprodukter kan gøre dit hår tørt og porøst og dermed forøge risikoen for slidte spidser- især hvis du samtidig varmestyler dit hår.

Du skal gå efter produkter, der ikke indeholder sulfater eller anden unødig eller uønsket kemi, der er med til yderligere at udtørre dine lokker.

Slid fra vejret

Kulde og frost kan udtørre håret og give spaltede spidser – det samme kan stærk sol og varme.

Kulde gør nemlig dine lokker mere elektrisk, hvilket også kan føre til spaltet hår og tørre spidser. Varme gør håret tørt og udpint. Det resulter i at håret filtrer og spalter.

Vær derfor opmærksom på at du giver håret masser af fugt og pleje, når vejret ikke giver dig de bedste betingelser for en sund og velholdt manke.

Kost

En usund eller ensidig kost går som regel ud over din krop og dens velbefindende. Det går også ud over dine lokker. Vil du gerne give håret de bedste forudsætninger, så kræver det en sund og varieret kost.

Du kan også vælge at supplere med et kosttilskud i form af hårvitaminer, der tilfører håret alle de vigtige vitaminer og mineraler og giver base for at opnå et sundt og smukt hår.

Hvem får ofte spaltede spidser?

Hvis du får spaltede spidser for et godt ord, kan det være fordi du har krøllede lokker eller du har langt hår. Begge hårtyper har nemlig tendens til at blive tørt, slidt og spaltet.

Spidser er altid udsatte i langt hår der, på grund af sin lange levetid, har nemmere ved at blive slidte og tørre. Også de krøllede lokker har ekstrem tendens til at blive tørre og livløse.

Der findes selvfølgelig flere forskellige grunde til at du får slidte og spaltede spidser. Her får du de 7 bedste tips til, hvordan du kan undgå spaltede spidser i dit hår.

7 måder at undgå spaltede spidser

Her giver vi dig hele 7 tips til, hvordan du kan undgå spaltede spidser i dine lokker. Her tager vi udgangspunkt i hele din manke, som jo på et tidspunkt i fremtiden bliver til spidser, der helst ikke skal bestå af spaltet hårstrå.

For at minimere eller undgå fremtidige spaltede spidser i dit hår kræver det nemlig, at du passer godt på hele dit hår og plejer det med hårprodukter, der passer til din hårtype.

1. Brug en protein kur

Protein gør underværker i et skadet hår med slidte spidser. Ofte er spaltede spidser det første tegn på, at dit hår mangler protein.

Derfor bør du bruge en god proteinkur til dine spaltede spidser. Kuren skal du fordele i hele dit hår. Proteinkuren skal ikke indgå som en del af din daglige hårpleje. Den er et intensivt plejeprodukt, som skal anvendes et par gange om måneden.

2. Skru ned for varmen

Din lokkerer ikke helt så glad for varme, som du måske er. Høj varme eller langvarig varme udtørrer nemlig håret og kan forårsage de spaltede spidser i dit hår.

For eksempel er både saltvand, klorvand, efterfulgt af besøg i en varm og fugtig sauna eller solbadning i fuld sol en virkelig skadelig cocktail for håret. Det udtørrer nemlig håret, som dermed nemmere knækker og spalter.

Bruger du varme styling apparater, når du skal style håret, så bør du skrue ned for varmen på dem og samtidig beskytte dit hår med et varmebeskyttende hårprodukt. Det er ikke kun godt for spidserne men for hele dit hår.

3. Brug en balsam mod slidte og spaltede spidser

For ikke at skade de spaltede spidser, skal du bruge en balsam til tørt hår efter hver hårvask med shampoo. Find en god shampoo og conditioner til dit hår, som tager vare på tørt og spaltet hår.

En balsambehandling ligger nemlig en beskyttende hinde rundt om hvert enkelt hårstrå. Hinden beskytter mod udefra kommende trusler mod håret, som kan skade det yderligere.

4. Køb håndklæder i et andet materiale

De fleste mennesker bruger bomuldshåndklæder, fordi de har en rigtigt god sugeevne. Til gengæld er frottehåndklæderne hårde ved dit hår, fordi der udvikles høj friktion mellem håndklæde og hår. Når håret er vådt, er det det nemlig ekstra skrøbeligt og udsat.

Det slider utroligt meget på håret og kan bidrage til forekomsten af tørre spidser i især langt hår og krøllet hår. Vælg i stedet et håndklæde til håret, som stadig har den høje absorberingsevne, men som er mere nænsomt mod håret.

Vi kan anbefale et håndklæde til håret der er fremstillet af bambus, der for det første tørrer dit hår betydeligt hurtigere, end bomuldshåndklædet gør og for det andet er bambusfibre super miljøvenlige og meget holdbare.

5. Brug et hovedpudebetræk af silke

Bomuld er det materiale der er anvendt i langt størstedelen af vores sengebetræk til både lagner, dyner og hovedpuder. Også her slider et hovedpudebetræk af bomuld unødvendigt meget på hår og hårspidser. på grund af de høje friktion.

Et hovedpudebetræk af silke eller bambus er at foretrække, fordi håret glider nemt og ubesværet på de glatte og kølige fibre. Silke eller bambus slider ikke på håret og du vil ikke vågne op med en hel fuglerede i nakken eller sammenfiltrede totter over hele hovedet.

6. Tilføj fugt

Dit hår har helt generelt brug for fugt – et knækket og spaltet hår har brug for meget mere fugt. Fugten kan håret få fra din shampoo, conditioner og øvrige hårprodukter som hårolie, hårserum og hårkur, der indeholder fugtgivende ingredienser.

Du kan også spise dig til mere fugt i dit hår. Her er for eksempel gulrødder, avocado, nødder og mandler, honning og æggeblommer oplagte valg at føje til din kost. Ikke nok med at de er gode kilder til fugt – de er også fyldt med gode proteiner, som styrker et spaltet hår.

7. Klip håret regelmæssigt

Du bør få frisøren til at klippe spaltede spidser med jævne mellemrum – måske lidt oftere end normalt, hvis dit hår et tørt og du ofte undrer dig over, hvorfor knækker mit hår?

Et sundt hår skal som tommelfingerregel studses eller klippes omkring hver tredje måned, så døjer du generelt med tørre spidser, vil frekvensen nok være hyppigere. Tal med frisøren om, hvor ofte de spaltede og tørre spidser i dit hår skal studses.

Når du klipper det spaltede hår af, vil du både få et smukt hår og et stærkt hår, der vokser hurtigere og som samtidig er betydeligt sundere. Så glem skrønen om, at regelmæssig klipning af spidser gør det ekstra besværlig og langsommeligt at få langt hår.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.