Hår

Den ultimative guide mod kruset hår (10 tips mod krus)

Kom kruset hår til livs med 10 tips, der effektivt bekæmper krus.

Photo of author

skrevet af Mathilde Holm

kruset hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Døjer du med ustyrligt hår der kruser og frizzer bare du kigger på det?

Står du dagligt op til et hoved fyldt med kruset hår, skal du vide at du langt fra er alene om problemet.

Og i denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor dit hår bliver kruset.

Faktisk er problemet med kruset hår noget, der ganske let lader sig løse, når bare man ved hvordan.

Læs med og få vores 10 bedste tips til, hvordan du på den bedste måde kan tæmme kruset hår og erstatte det med flotte og sunde lokker, der er medgørlige og nemme at sætte.

Hvad er kruset hår?

Kruset hår er tørt hår, hvor hårets skællag har åbnet sig. Det gør hårstråene ru på overfladen og skaber en vis friktion, der igen skaber kruset i håret.

Den manglede fugt i håret skaber en ond cirkel, der fortsætter, indtil håret får tilført den fugt, som det har brug for.

Tørt og kruset hår er skrøbeligt hår, der har tendens til lettere at knække og dermed oftere får spaltede spidser.

Hvorfor får man kruset hår?

Kruset hår sker af flere årsager. Nogle er du selv herre over, mens du ikke kan ændre på andre. Fælles for det hele er, at du kan bekæmpe årsagerne.

Her får du de mest forekommende årsager til, at du er endt op med en daglig kamp mod et tørt og kruset hår.

Krøllet eller fint hår kruser let

Det kan være noget så enkelt som din hårtype, der er den primære årsag til, at du får kruset hår.

Især to hårtyper har ekstremt let ved få kruset hår:

  • Krøllet hår
  • Fint hår

Hører du til den store gruppe af danskere, der har fint hår, så kender du sikkert allerede til kruset hår, uglet hår og vildt hår.

Det fine hår er er meget let og har ofte tendens til at blive tørt og dermed endnu lettere.

Derfor vil kruset gøre dit hår alvorligt uregerligt og umedgørligt.

Uglet, vildt og filtret hår, er ofte resultatet af et fint kruset hår. Som om det ikke er nok, er fint og kruset hår ofte modtageligt for statisk elektricitet, hvilket får kruset til at stå ud til alle sider.

Også det naturkrøllede hår er tilbøjeligt til at kruse.

Jo mere krøllet håret er, des mere kruser det.

De krøllede lokker kan næsten ikke få fugt nok. Det har brug for mere fugt end øvrige hårtyper.

Giver du ikke krøllet hår nok fugt, vil det blive endnu mere tørt og dermed fortsætter kruset.

Dit hår får for meget varme

Selvom du elsker et varmt brusebad (specielt når vejret er koldt) så kan varmen være årsag til krus.

Varmt vand udtørrer håret og slider samtidigt unødig på det. Det kan derfor give tørt og kruset hår, der igen har brug for mere fugt.

Det starter en ond cirkel, der giver dig mere og mere kruset hår, især hvis du ikke sørger for at fugte håret.

Du behøver ikke at tage kolde brusebade, men blot skrue lidt ned for varmen. Lillefinger varmt vand er helt perfekt i stedet for gloende hedt vand, der faktisk og skader din hud.

Også varme fra styling apparater som hårtørrer, glattejern og krøllejern kan skade håret og give dig tørt og kruset hår.

Føntørrer, glatter eller krøller du håret hver dag, skal du som minimum anvende en god varmebeskyttende spray. Skru også gerne ned for varmen på redskaber, så du ikke skader håret for meget.

Du kan med fordel begrænse brugen af styling apparater i en periode og lade håret lufttørre i stedet.

Du vasker hår for ofte

Jo oftere du vasker håret, des tørrere bliver det.

Din hovedbund producerer naturlige olier, der holder både hovedbund og hår sund og velfugtet. Daglig hårvask fjerner de naturlige olier, der bidrager til en god balance i hår og hovedbund.

Dette kan ende i krus.

Som udgangspunkt bør du ikke vaske håret oftere end 2 til 3 gange om ugen. Når du først får styr kruset, kan specielt det fine hår måske skulle bruge en enkelt hårvask mere om ugen.

Hvis der altså er behov for det.

Du bruger en forkert shampoo

Den rigtige shampoo er alfa og omega for et sundt og velfugtet hår.

Vælg en shampoo der ikke indeholder alkohol, der virker udtørrende på håret. Gå desuden uden om sulfater, som også er med til at udtørre håret.

Vælg også en shampoo der passer til din hårtype og som er beregnet til tørt hår. Så er du sikker på, at den indeholder masser af fugt, næring og pleje, der kan eliminere et kruset hår.

Ingredienser som arganolie og kokosolie er super gode til det tørre hår, der har brug for masser af fugtgivende pleje.

Du børster hår for meget

Har du vænnet dig til at børste håret ofte, bør du nok vænne dig af med det igen. Et par gange om dagen er alt nok – især hvis du gerne vil tæmme kruset hår.

Hyppig børstning af håret kan nemlig skade mere end det gavner det er nemlig med til at slide på håret og knække hårstråene.

Børst i stedet håret om morgenen, når du styler håret og igen om aftenen, inden du går i seng.

10 måder at tæmme kruset hår

Vil du gerne undgå kruset hår, finder du helt sikkert en løsning på lige netop dine problemer med kruset hår blandt vores 10 tips til at undgå kruset hår.

Du kan ikke ændre din hårtype, men du kan tæmme kruset hår med den rette behandling, de rigtige produkter og en målrettet indstilling.

1. Få hjælp fra frisøren

Book en tid hos din frisør. han eller hun vil helt sikkert kunne fortælle dig et trick eller to i forhold til dine udfordringer med et kruset hår.

Dit hår vil også sikkert have god gavn af regelmæssig studsning, for at komme de spaltede spidser til livs.

2. Tilføj fugt til håret

Fugt er vejen frem, når du vil undgå kruset hår. Derfor skal du altid kigge efter de hårprodukter, der har masser af fugtgivende ingredienser.

Det gælder alle hårprodukter, lige fra shampoo og balsam eller leave-in conditioner til hårkur, hårolie og hårmaske.

Find gerne de bedste hårprodukter til tørt og kruset hår i samme serie, så kan du være helt sikker på, at produkterne alle arbejder mod samme mål – nemlig at tæmme kruset hår.

3. Mindre hårvask

Lad være med at vaske hår dagligt, for det udtørrer håret og øger risikoen for kruset hår. Desuden slider meget hårvask på håret.

Vask i stedet håret to til tre gange om ugen og i varmt vand – ikke i skoldhedt vand. Så undgår du at udtørre dit hår og derved skabe endnu mere krus i det.

4. Skru ned for varmen

Vær opmærksom på varmen – både når du vasker og styler håret. For meget eller for høj varme skader håret og øger risikoen for tørt og kruset hår.

Lad i stedet dit hår lufttørre, når tiden er til det eller tør håret med kold luft. Det giver en flot shine til dit hår.

5. Brug en shampoo mod krus

Vælg en shampoo til kruset hår, der passer til din hårtype. Sørg for at vælge en shampoo uden sulfater, parabener eller silikone og naturligvis uden den udtørrende alkohol.

En shampoo til tørt hår, der indeholder naturlige olier giver håret masser af fugtpleje og næring, der minimerer kruset hår.

6. Brug en balsam mod krus (gerne leave-in)

Balsam er et must, når du vil af med kruset hår. Balsam er nemlig ikke kun designet til at gøre håret blødt og medgørligt.

Balsam ligger nemlig en beskyttende hinde rundt om håret og desuden lukker den for skællaget, der er åbent efter shamponering.

En balsam i form af en leave-in conditioner til tørt og kruset hår giver god beskyttelse og efterlader håret blødt og blankt. Dermed undgår du, at skulle børste håret fri for filtrede hårstrå for tit.

7. Brug en hårmaske mod krus

En hårmaske til tørt og kruset hår giver intensiv pleje til kruset hår. Hårmasken giver også dit hår et fugtboost, som det vil have stor gavn af.

Find gerne en hårmaske til tørt hår, som du kan lade sidde i dit hår natten over for optimal effekt. En hårmaske er perfekt til at undgå kruset hår.

8. Brug hårolie mod krus

Hårolie er eminent til at håndtere et tørt og kruset hår – så længe du ikke bruger for meget af det. Hold dig til brugsanvisningen, ellers risikerer du at håret i stedet bliver fedet og fladt.

Hårolie indeholder masser af fugt og pleje og kan virkelig gøre en forskel i et kruset hår.

9. Brug en varmebeskyttende spray

Varme er en af hårets værste fjender. Brug derfor altid en varmebeskyttende spray, når du styler dit hår med varme.

Nedsæt også varmen på dine styling apparater – det giver dig en anelse større tidsforbrug med stylingen, til gengæld får du et sundere hår.

10. Tør og børst dit hår forsigtigt efter du har været i bad

Vådt hår er mere skrøbeligt end du nok lige regner med. Derfor skal du undgå at frottere det våde hår.

Klem i stedet vandet forsigtigt ud af dit hår med med hænderne – uden at vride eller hive i det. Børst håret roligt igennem med en god hårbørste. En hårbørste af naturmaterialer er at foretrække.

Photo of author

Mathilde Holm

Mathilde er en af de mange dygtige skribenter på Beauty Palace teamet. Som skønheds- og pleje entusiast, og med både en grundig morgen- og aftenrutine, er hun velkendt inden for området. Hun sværger specielt til sin morgenrutine, der blandt andet indeholder serum og solbeskyttende dagcreme.